[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
似乎呢到要再分科學派同 玄學派

你當我無出現過,唔阻你搵食啦!

我係到搵食?
點解你句句都起鋼

對唔住,我太認真,請繼續吹
早幾個月用咗成千蚊買supra條rca線eff-isl,雖然真係明顯聽到靚聲咗,但覺得自己有少少過份
仲有如果諗住用幾百蚊買喇叭線(擺檯面用,1.5m都夠),預計會駁細size喇叭仔,會有邊條線推薦呀?
早幾個月用咗成千蚊買supra條rca線eff-isl,雖然真係明顯聽到靚聲咗,但覺得自己有少少過份
仲有如果諗住用幾百蚊買喇叭線(擺檯面用,1.5m都夠),預計會駁細size喇叭仔,會有邊條線推薦呀?

我用緊sword

belden 燈黑嗰條 好似係9497
幾百蚊應該都係呢隻
而家用緊部二手teac ud h01 dac
xlr出去對genelec 8020度

部teac而家電腦usb input, ps3 optical input, player仔dx50 coaxial input

諗緊有冇dac仲有得入碟,藍牙,同埋connect nas播歌

定係分番開dac, cd player/network player算

aura note v2

冇xlr out

係喎你要xlr

幾百蚊應該都係呢隻

依隻香港好似冇舖頭賣?

我係到搵食?
點解你句句都起鋼

冷靜啲兩位巴打 音響呢啲嘢從來都係個人感覺,唔好為呢啲嘢傷和氣
窮撚玩耳牛po唔po得
k701 其他全部淘寶野
5" woofer,差唔多最惡劣環境,近牆,床下底,落咗棉,都會咁

同一對studio monitor, 唔係床下底,都會咁

巴打有興趣可以睇下依條blog加片,講Yamaha HS5 在不同環境的聲/graph

http://blog.sonarworks.com/yamaha-hs5-studio-monitor-review/

我係到搵食?
點解你句句都起鋼

冷靜啲兩位巴打 音響呢啲嘢從來都係個人感覺,唔好為呢啲嘢傷和氣

玩音響玩到好似西門咁乜柒都同人嘈一餐就無謂啦

我係到搵食?
點解你句句都起鋼

樓主,sorry!

幾百蚊應該都係呢隻

依隻香港好似冇舖頭賣?

r33 有人賣
窮撚玩耳牛po唔po得

呢位巴打真識歎

我係到搵食?
點解你句句都起鋼

樓主,sorry!

唔好咁講,大家聚喺到都係想傾下計討論下姐。
無事咪好囉
窮撚玩耳牛po唔po得

very nice!

my office setup
PC>SPDIF>Benchmark DAC1>HD600

HRTF + Sonarworks DSP on PC, before output to SPDIF
我都用Gustard, 估唔到香港有其他巴打用
我都用Gustard, 估唔到香港有其他巴打用

我隻 DDC 好平收返黎,個賣家叔叔病咗就賣晒啲hifi野,so sad.
平心而論,XMOS based DDC 有獨立電,部部都差唔多。
用緊mytek 192
想升Mac Usb driverless dac 有咩推介
20k 內 一手二手都得
同要有balance 輸出

mytek已經好正喎, 如果20K真係升果少少作用唔大

DAC再升其實無咩意思,相差少少,forum D post多數吹大咗
有20k不如換speaker換amp, 或者搞calibration/room acoustics ,分別會大好多

因為我用2012 macbook pro 做CAS
Mytek又唔出 Usb driver 比新mac os(最盡去到10.10), 睇怕之後都唔會有

部mac如果壞左/換機, 除非用返2012 出既機, 唔係既話新機會倒唔返個osx 10.10

或者換個角度 有冇mac用到既DDC方案可以廷年益壽下?總之bypass左個os driver問題

而家主打推Beyer T1 耳機系統

DDC 大陸平野都有兩隻口評唔錯
我自己有 Gustard U12 搭 我隻 Benchmark DAC1 Pre,我收貨
Driver 都係standard XMOS的,唔太差

貴少少就Singxer SU-1

再貴就Mutec MC-3+

一般你隻DAC有 Async USB 又無ground loop 問題的話,加隻DDC作用唔太大
所以睇driver 緊要D

心理作用最大,太多forum post 吹大咗,Intona USB Isolator 我都試埋,都係覺得無乜分別。

我用Gustard係因為隻Benchmark DAC1 Pre 個USB唔係Async, 想isolate 個clock

好 我再睇睇
Touchwood部mac唔好壞 用左5年了

或者有另一建議。
放咗隻mytek, 入RME ADI-2 Pro,應該補幾千蚊就OK。
應該thomann 最平
好處係:
1. RME driver 無敵,業界公認support 最好!
2. 有埋大大力balanced headphone amp
3. 差唔多最新DAC chip, 官方有晒real world performance數據,唔似得好多其他廠quote DAC Raw spec 就當係real world performance.
4. 有得轉DAC 內置filter, 仲定期有firmware update.
5. 有埋AD, 之後可用黎度野用

唔好處:
1. 個外置switching power supply 有人話雞雞地,不過要轉LPS 都唔貴.
2. 太多settings未必人人鐘意。
3. 無remote, 廳用的話就唔方便。
窮撚玩耳牛po唔po得

呢位巴打真識歎

加埋蝦條啤酒個feel正好多
窮撚玩耳牛po唔po得
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/04/25/162235_968d4e88dc28d290969c2fb1ab8e9b67.jpg[img]

呢位巴打真識歎

加埋蝦條啤酒個feel正好多

唯一係個taobao amp 好熱
冬天當暖爐夏天直頭會辣親
同埋搵左d 樽蓋墊高 夏天耐左好似熱到個dac頂唔順咁款
用緊mytek 192
想升Mac Usb driverless dac 有咩推介
20k 內 一手二手都得
同要有balance 輸出

mytek已經好正喎, 如果20K真係升果少少作用唔大

DAC再升其實無咩意思,相差少少,forum D post多數吹大咗
有20k不如換speaker換amp, 或者搞calibration/room acoustics ,分別會大好多

因為我用2012 macbook pro 做CAS
Mytek又唔出 Usb driver 比新mac os(最盡去到10.10), 睇怕之後都唔會有

部mac如果壞左/換機, 除非用返2012 出既機, 唔係既話新機會倒唔返個osx 10.10

或者換個角度 有冇mac用到既DDC方案可以廷年益壽下?總之bypass左個os driver問題

而家主打推Beyer T1 耳機系統

DDC 大陸平野都有兩隻口評唔錯
我自己有 Gustard U12 搭 我隻 Benchmark DAC1 Pre,我收貨
Driver 都係standard XMOS的,唔太差

貴少少就Singxer SU-1

再貴就Mutec MC-3+

一般你隻DAC有 Async USB 又無ground loop 問題的話,加隻DDC作用唔太大
所以睇driver 緊要D

心理作用最大,太多forum post 吹大咗,Intona USB Isolator 我都試埋,都係覺得無乜分別。

我用Gustard係因為隻Benchmark DAC1 Pre 個USB唔係Async, 想isolate 個clock

好 我再睇睇
Touchwood部mac唔好壞 用左5年了

或者有另一建議。
放咗隻mytek, 入RME ADI-2 Pro,應該補幾千蚊就OK。
應該thomann 最平
好處係:
1. RME driver 無敵,業界公認support 最好!
2. 有埋大大力balanced headphone amp
3. 差唔多最新DAC chip, 官方有晒real world performance數據,唔似得好多其他廠quote DAC Raw spec 就當係real world performance.
4. 有得轉DAC 內置filter, 仲定期有firmware update.
5. 有埋AD, 之後可用黎度野用

唔好處:
1. 個外置switching power supply 有人話雞雞地,不過要轉LPS 都唔貴.
2. 太多settings未必人人鐘意。
3. 無remote, 廳用的話就唔方便。

好想試下rme adi2

好想試下rme adi2

係ADI-2 Pro 呀,無pro o個隻好舊架啦!
窮撚玩咩SOUNDCARD試下好?定直接買DAC駁SPEAKER播?

窮撚玩咩SOUNDCARD試下好?定直接買DAC駁SPEAKER播?

買部DAC會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞