[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
支那牌子microlab 麦博,型號係B-53

屋企人做港島某商場清潔,下層係商場,上層係寫字樓,應該係寫字樓掉出黎唔要,我屋企人執左返屋企

家陣支那牌子的音響同耳機平靚正,好多都唔錯,以前用開一隻大陸牌子的3.5mm電腦笠耳式耳機,音質幾好

巴打你平時用開D咩助聽器?

屋企人做港島某商場清潔,下層係商場,上層係寫字樓,應該係寫字樓掉出黎唔要,我屋企人執左返屋企

家陣支那牌子的音響同耳機平靚正,好多都唔錯,以前用開一隻大陸牌子的3.5mm電腦笠耳式耳機,音質幾好

有冇巴打用緊 class d amp

有睇開,未買!主要睇緊Hypex NC400 NC500, 同Anaview AMS

D-Amp 係未好好力,細功率都推到大功率喇叭

tube pre + class D power

https://youtu.be/F6dmUadZTtc
屋企有個十幾年前嘅大hi-fi
d線唔係依家嘅線咁樣
係咪可以diy做到駁得番去電腦?

影後面黎睇下?

應該放假先得閒搞
依家影相都難
好大工程
3000左右有無一體式連dac喇叭推薦下
用過a2+想試其他
係咪得kef egg揀

無源喇叭3K內有無推介?
micropod係咪得個樣?
1000筆直電腦喇叭求推介!漫步者r1800tiii ok??

無源 3k 內的話 隻隻差不多
高音都係 dome shape 布料 嗰啲

你廳/房size 15x15 尺或以上
就買揀有6寸低音嘅

買大牌子就ok

就買揀有6寸低音嘅

買大牌子就ok

如果再俾多d呢
諗過pioneer酒桶仔d人又話難推
配pma50推唔推得惦?
人聲要夠出

間房唔大,得90呎左右俾電腦用

就買揀有6寸低音嘅

買大牌子就ok

如果再俾多d呢
人聲要夠出

唔sure
不過 你可以上YouTube
睇人哋用咩喇叭
配你嗰隻denon amp
揀日本人🇯🇵啲試音片嚟睇 信得過啲
橫豎都係想請教下, 我有audio technica LP 60, 想買 100 蚊美金左右既喇吧,聴 muse 同 Radiohead 有冇好介紹?

Audio engine 同 kanto 都成二百 out of my budget...
有冇巴打用緊 class d amp

有睇開,未買!主要睇緊Hypex NC400 NC500, 同Anaview AMS

D-Amp 係未好好力,細功率都推到大功率喇叭

tube pre + class D power

依家電腦用緊 onkyo pci-200ltd 駁陳年 marantz amp 出2.0無源喇叭, 部marantz amp 實在太大部, 想換部細部既amp仔, 細機+價錢平,又要功率大少少好似得D-AMP 先符合要求
d人講Class D 數碼味重, 其實數碼味即係點

利申 非發燒友
3000左右有無一體式連dac喇叭推薦下
用過a2+想試其他
係咪得kef egg揀

求推薦

琴日尖咀音展OPPO既headphone同耳擴半價,5250執左部HA-1 (原價過萬),抵屌
個DAC比想像中清,個amp推我隻250ohm DT1990夠晒做,最衰隻筒無balanced in
Hello,咁多位click入嚟嘅巴打,相信大家都知道咁耐以嚟連登都只係得耳機討論區而無音響討論區。
有見及此,小弟希望開個新post比大家集中交流下玩音響嘅心得。
無論你係傳統Hi-Fi玩家定新興CAS玩家都一律歡迎。
希望大家可以熱烈啲參與討論。

小弟率先自貼:
喇叭:Adam Artist 5
訊源:MacBook Pro(Wav/iTunes AAC)
USB CABLE:Audioquest Pearl

adam同好
小朋友 推 大姐姐

class D / class T amp 好夠聲咁
睇YouTube 啲鬼佬同日本仔成日吹奏

搞到想試下

琴日尖咀音展OPPO既headphone同耳擴半價,5250執左部HA-1 (原價過萬),抵屌
個DAC比想像中清,個amp推我隻250ohm DT1990夠晒做,最衰隻筒無balanced in

HA-1試咗幾次,幾好聲

就買揀有6寸低音嘅

買大牌子就ok

如果再俾多d呢
人聲要夠出

唔sure
睇人哋用咩喇叭

PMA-50配Dali效果幾好,友誠國_ 都係做緊依個價錢,果度亦應該仲有得試。

HA-1試咗幾次,幾好聲

聽多左日,覺得音色普遍較尖,聽野耐可能會攰,不過我其實要用個setup黎做野要鑑聽所以反而變左好處
本身只係諗住買黎玩吓點知執左部好野,佢head amp嗰part好夠力,analog pre-out又有balanced,個volume dial又要係analog姐係可以直插後級用佢黎無損控制音量,個BT又有Aptx好撚方便
而家執緊屋企個network迎接部oppo sonica

準備當佢network player咁用

就買揀有6寸低音嘅

買大牌子就ok

如果再俾多d呢
人聲要夠出

唔sure
睇人哋用咩喇叭

PMA-50配Dali效果幾好,友誠國_ 都係做緊依個價錢,果度亦應該仲有得試。

ok喎
不過放唔落spektor 2, 唔知轉1 有無優惠價

http://schiit.com/products/sys

有無人知我用呢個preamp係咪可以一個speakers連兩套系統

即係:

1. 黑膠唱盤 -> phono preamp

2. PC -> DAC

1. + 2. -> Schiit Passive Preamp -> Powered Speakers

想問下平平地用依個聽 vinyl o 唔 ok.

定係寧願貴d 買 kanto Yu2 或者audioengine a2+ 先得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞