[音響撚]音響Hifi討論區

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
執屋個陣發現一對87年既LS3/5A
google完先知佢咁經典
屋企部amp已經壞左 想問下巴打有咩入門amp推薦

睇下d邊有冇發霉先啦。求其揾部野推下重着唔着先,陣間買左amp先知唔響
如果你唔係聽開口水歌賣左佢買過對好過

家父拎左粒乾電正負連住喇叭線
話有電流聲就冇問題 唔知真唔真#sosad#
個喇叭一層層木包住 最外邊已經甩甩地
睇下二手有冇市先#yeah#

影張相睇下古董喇叭

賣咗買唔番,而家再版喎 D 入面 D 料都唔同晒,仲唔係原廠

睇下d邊有冇發霉先啦。求其揾部野推下重着唔着先,陣間買左amp先知唔響

影張相睇下古董喇叭

用左個老amp推仲好好聲
佢包邊既木已經甩甩地 想問下用白膠漿痴返會唔會影響音色
爬左幾日文 打算平平地買部膽機等佢發揮好d

影張相睇下古董喇叭

用左個老amp推仲好好聲
佢包邊既木已經甩甩地 想問下用白膠漿痴返會唔會影響音色
爬左幾日文 打算平平地買部膽機等佢發揮好d

harbeth
有冇平野兩千幾蚊amp介紹
5.1amp 同2.0amp係咪兩樣野黎

你想擺音響 係客廳還是睡房 ?

細睡房 - 買對有源喇叭放moon兩邊算數 (Edifier, mackie...)

客廳 - 唔會入坑洗多錢 或 睇戲多 聽音樂少 - 買av amp + 5.1喇叭套裝 (pioneer, onkyo)

客廳 - 入坑敗身家或聽音樂多啲 - 2.0 或 2.1 amp (naim, Cambridge audio, marantz), 喇叭太多牌子唔數出嚟,dac, blue ray player.....

你想擺音響 係客廳還是睡房 ?

細睡房 - 買對有源喇叭放moon兩邊算數 (Edifier, mackie...)

客廳 - 唔會入坑洗多錢 或 睇戲多 聽音樂少 - 買av amp + 5.1喇叭套裝 (pioneer, onkyo)

客廳 - 入坑敗身家或聽音樂多啲 - 2.0 或 2.1 amp (naim, Cambridge audio, marantz), 喇叭太多牌子唔數出嚟,dac, blue ray player.....

主要擺房,因為有對jbl 2.0係到
另外想問下av amp 同普通amp有咩分別,我見普通amp好似貴啲咁
Tangent 呢間野點睇,見佢機仔細細,兩千幾又有光纖
另外yamaha a-s201同denon pma-520ae又點睇
我都要求助
求推介speaker/headphone

條件
- 用途︰PC打機,聽歌唔係重點
- 地點︰睡房
當我間房係咁,枱上有一部PC

- Budget︰$3000

我鐘意surround
但我幾怕極巨大一個subwoofer要放係枱上 (霸哂枱面空間) (我枱得50cm深)
當然大家可以suggest住先,我再睇睇
我係open to音響 OR headphones

請出招
我都要求助

條件
- 地點︰睡房

我鐘意surround
但我幾怕極巨大一個subwoofer要放係枱上 (霸哂枱面空間) (我枱得50cm深)

請出招

呢段片 人哋 PlayStation + surround amp subwoofer 參考吓

https://youtu.be/G-pWrRGHgGM
另外yamaha a-s201同denon pma-520ae又點睇

s201 聲好衰下
denon 部 好佢少少咁
我都要求助

條件
- 地點︰睡房

我鐘意surround

請出招

呢段片 人哋 PlayStation + surround amp subwoofer 參考吓

soundbar 啦
無咁阻 但個10仔要放地先有feel

呢兩部冇 digital光纖/coaxial

不如 denon pm6006
onkyo a9010
Yamaha a-s301
全部 入門級 2 channel 有光纖/coaxial 夾到電腦
另外想問下av amp 同普通amp有咩分別,我見普通amp好似貴啲咁

影吓對 JBL 睇睇
好似樓上咁 📸
我都要求助

條件
- 地點︰睡房

我鐘意surround

請出招

soundbar 啦

依排買左隻vifa bluetooth speaker 靚仔同聲幾好 可以試下
巴打間房好大
我都要求助

條件
- 地點︰睡房

我鐘意surround

請出招

soundbar 啦

依排買左隻vifa bluetooth speaker 靚仔同聲幾好 可以試下
巴打間房好大

1) 我唔用surround amp,打個機姐,唔係要tune到靚一靚聽蔡琴個D
2) 咩叫10仔?係咪個subwoofer?正常係咪都係放係地,擺係枱底旁邊?
3) 我間房當然無咁大,我主要想講︰我張枱大概係咁,長長地,唔深

影吓對 JBL 睇睇
好似樓上咁 📸

無記錯就係呢對,因為對喇叭比老媽子放咗係床下底唔想拎返出黎住

影吓對 JBL 睇睇
好似樓上咁 📸

無記錯就係呢對,因為對喇叭比老媽子放咗係床下底唔想拎返出黎住

control 1 無咩低頻既
通常以前用黎放後面兩隻做5.1 果d

影吓對 JBL 睇睇
好似樓上咁 📸

唔怕啦,都唔係咁鍾意bass
而家只係頂住檔,想拎返對喇叭出下聲,唔想成日用headphone 壓到頭都痛埋
以下有錢就會升級喇叭

影吓對 JBL 睇睇
好似樓上咁 📸

唔怕啦,都唔係咁鍾意bass
而家只係頂住檔,想拎返對喇叭出下聲,唔想成日用headphone 壓到頭都痛埋
下有錢就會升級喇叭
B&W 805 D3 聽jazz , rock ok?

好ok,你想用咩amp推?

support spotify 個d digital amp

NAD D7050推唔推得郁

onkyo a9010
全部 入門級 2 channel 有光纖/coaxial 夾到電腦

Marantz pm6006
同Yamaha a-s301 好似over 筆直
但onkyo 會唔會差過上面兩部好多

onkyo a9010

唔會啦 a9010網上都好多好評

onkyo a9010

以前d人成日講
聽安橋
無高潮
兩位巴打意見不一
Yamaha 未試過佢啲音響野,其實係咪真係掂?
我淨知Yamaha r1m好鬼掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞