『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
如果父母當年居英權計劃攞左 bc (係 1992年),但我又未出世,我有冇機會攞得返bc? 因為我呀哥有(1992 年前出世)

同埋我父母都無幫我申請bno.... 唉

利申:97前係香港出世
有,你以繼承身份攞bc!你攞父/母張印section 1 (1)嘅bc cert,連要求文件正本去申請。
唔該巴打!!!
申請人數係多咗好多,之前叫人申請都希望做到個量,對平權有幫助。不過依家個政策就算更新咗,都唔係平權!起碼開放合資格人登記,或可以繼承都係無!佢哋係想引入香港人,帶動人才同經濟啫。嚴格來講,只係改咗入境安排,可以惠及直系親屬,根本無平權過。
邊個簽收有咩關係?收咗就交下一組職員處理㗎啦,嗰班人就係就手求其又奈佢哋咩何?
呢個真
自己有救生艇,都唔想真係用得着
但係自己有之外,我更加希望九七之後嘅人都有
Foreign Secretary 尋日都有講到留意到97之後既人,似乎佢哋會傾下點樣去救保護罩以外嘅手足

但都係果個句,唔使走嘅話邊個會想走
比傳下一代就夠,起碼佢地有得揀留低定走

依家淨係送班有資本嘅人去英國,香港辛水辛汗嗰班乜柒都無

仲要有班藍絲父母拎BNO係度鳩下鳩下,根本無可能叫佢地踎六年
外相只係得個講字,無實質條文就唔好FF太多。平權就係要攞返於大英皇土上出世嘅人應有權利。可以繼承,海外出生繼承一代,合資格人士隨時申請,基本權利嚟!攞咗理得我用唔用,居唔居英係我自由!
想問下係 www.gov.uk 邊個位撳, 我撳apply to settle in UK 佢話剩係 for currently in the UK
又咁講,只要唔認命,總有方法生存嘅!就算無英籍都唔代表自己攞唔到外國護照!

有啲人會覺得,自己英文唔掂成績又差,過到外國都係死得啦!咁諗佢就算喺香洗都一樣死得,無咗掙扎意識!

鄭大班做節目,分享咗一個例子,有個後生仔揸本bno就去工作假期兩年,佢就係讀書唔多掂,去到但求搵住錢先,去唐人餐館做囉。所以當年大班成日叫人唔好諗,快啲去續,副署搵佢簽!

我又識得個朋友,會考成績同裕美相差無幾!英文一定唔掂嗰隻!今日佢已經用自己努力,用自己錢去咗英國讀書幾年,學位都讀埋!當然唔係林作間大學啦,但始終有張證書出嚟!無人一出世可以做何猷乜,就算輸晒仲有一口氣,憑自己努力向住目標行,一定有所成就,呢個就係香港精神!

英國俾個機會大家,咪趁頭一年去爭取生存囉,留得低就自然bc到手,唔好俾人睇少自己呀,香港人!
你申請護照呀!睇doc跟住做啦!同bno一樣㗎。
我所指嘅係藍絲父母唔肯走,我地廿幾三十當然可以走得好爽快
因為我睇置頂話

持有 Certificate of Registration as a British Citizen 的第一次申請 British Citizen 護照人士,請發文查詢方法。如使用錯誤方法作第一次申請,可能要比錢作第二次申請。

我只係父母有 certificate of registration as a BC, 但我無,所以唔知點申請返就問下, 唔該晒巴打
藍絲父母認咗命,由佢哋擁抱大灣區囉,實際上對佢哋影響唔大吖,未醒過無謂叫醒佢哋囉!

我亦講咗,就算自己無bno,總有方法攞外國護照或居留權嘅,無咪唔諗呢條路囉,美國年年有綠卡抽,都係一條路吖。
幫朋友副簽
如果HMPO打黎問野係咪會用英文
英文唔係咁好,要諗下點對答
因為好多人原本有埋bno,好容易當咗續證處理,咪要俾多次錢再搞bc囉,你連bno都無,一定係首次申請護照去處理啦!
寄信同電郵多,亦有人收過廣東話電話!
我咪又係
首先係抽查嘅,第二佢哋唔會問一啲你唔識嘅嘢,第三聽唔明禮貌地叫佢講慢啲,第四你聽唔明唔代表你英文差,可能係佢口音問題!
最多只叫部份平權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞