『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
又好似少咗投訴嗰,唔知係咪嗰條line改咗做藍色呢
唔會啦,首先hmpo甚少唔見成份申請,第二假設過咗兩個月無update ,實有人問啦,到時問返點處理,嗰邊亦講咗會彈性處理,咪到時睇點彈性法囉。
最好用返外國護照啦,睇doc!
https://www.thestandnews.com/politics/%E6%98%8E%E5%A0%B1-%E5%BC%95%E8%BF%B0%E8%94%A3%E9%BA%97%E8%8A%B8-%E5%AE%98%E5%93%A1-%E8%AD%A6%E5%93%A1%E4%B8%8D%E6%87%89%E7%BA%8C-bno/

Emily 今日撰文指蔣麗芸稱,以前港人申請BNO,是為方便旅遊,但目前特區護照已有相同功能,並指「BNO只係一件『物件』,唔係一種『國籍』」。

同首頁一樣
真係有心續舊年六月已經開始續啦
去到e半年先臨急抱佛腳
人地肺炎未回復正常又要屌人做得慢
好多問題doc有又唔睇又要問
比你地d撚樣去到咪又係做蝗蟲
只可以講唔少人都係咁,有啲以為自己唔係香港出世無份
我調轉,老豆老母冇拎但幫我地拎左
doc 有講
睇黎6月頭係高峰期,好多6月頭寄都未更新話收到,好似我咁29申請,6號先寄,10號先簽收而家都未轉狀態
人地叫你交咩文件就交啦
叫你正本又要驚又諗住副本
叫你副簽又要唔簽搏大霧
平時就歧視中國人
點知自己就做埋一份
GoTrip 呢個標題又誤導

身份證大法係畀啲年幼嘅人佢哋自己根本唔知自己父母有無帶佢哋去申請,然後佢哋嘅父母唔知係真失憶定假失憶話無帶佢哋去申請嘅情況下辨別佢哋當年有無申請。

當年真係無申請嘅話,咁係唔會變返有。

唔貼link 啦,入面又係教身份證大法同SARHMPO會唔會冧廠到又要準備罷工
如果有舊bno 係咪唔洗副簽?
唔一定
我就係話啲老豆老母以為自己無份都夾啲仔女去申請
我無寄張野過去
但我個fd死都話要副簽
同埋我舊bno係小朋友相
咪係 15號都received 差成7日喎但仲快過8號嘅
佢幾黐線都好,都佩服佢敢出真樣講啲咁癲嘅嘢先
佢地真係岩岩好14日working day先轉status 好少唔見
唔係!系統要你簽就簽!唔好搏大霧,唔好累後來者!
我求佢講啲嘢咪撚再中,佢諗啲嘢痴線都算,連個世界都一齊痴線嗰下先不得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞