『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
今時今日,小朋友去旅行攞特衰,咪一樣要攞張無相嘅身份證!學你話齋,以前bdtc係無,後來有得登記bno,就強制要求攞身份證!以證明護照持有人有居港權!
但兩老本來係咪香港出世先?

唔係都係要naturalize做bdtc先再可以register做bno
ji
ji
ji
你話一星期收到回信係咩信?
副署英文英文都寫到明,親戚係唔可以,無論有無血緣關係!
入籍仲要兩個bdtc簽名推薦添!
所以春袋媽深明大義!你好好孝順佢喇!
阿媽係港女,老豆唔係,但我上年網上續領時,入完老豆資料後,系統要求我輸入佢歸化證書號碼(我冇見過張野,所以冇入),又要我提交正本... 反而輸入阿媽資料後冇呢d野,所以唔排除佢有做過歸化.. 不過兩老都上晒天堂,已經唔使煩呢d野!
你講緊乜?你想話你申請時要用阿媽本舊bno?除非有落你名啦,否則你續證絕無需要阿媽嗰本!另外你身份證大法有無中晒三樣先?中晒而做緊sar,預佢一個月內啦,呢期sar揚晒,啲人係唔係都走去搏吓,仲要同一時間,你想人哋有無人手即搵即覆?
咁就來生再報養育之恩了
佢同我老豆於天堂開心咁生活緊。(不過慶幸在生時都算孝順佢)
小弟又有問題啦
我出生紙要翻譯先寄得,有冇爸打有專業翻譯公司推介
照你講法 怕煩唔識搞都正常
你睇完doc再答
非香港出世?應該唔使寄,反而可能要寄Naturalize cert...
點解要寄出世紙,係證明你係香港出世永久居民... 系統有叫你寄?
搵兩個英籍朋友最麻煩,好似依家副署咁,仲要兩個你話死唔死!

剩Bno當年申請費用$198,仲平過bdtc$250只能用到30/6/97!
大陸文件算把啦,交唔到嘅嘢寫信解釋。
我內地出世,老爸係香港出世,有英藉。
要我寄出生紙,父母結婚證,母出生紙,父出生紙
去證明我英藉來源咁

除左父出生紙外...都係中文字
睇頂置
透過 HKG 分享一則貼文:【BNO】點知自己有冇申請BNO資格?只需一個動作!完全免費!
https://forum.hkgolden.com/thread/7260953/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞