『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
你俾啲人哋睇唔明嘅嘢,人哋咪會叫你專業翻譯囉,你咪問吓專業翻譯幾錢!

父母文件同資料,係想知道你國籍點嚟,因為系統當咗你首次申請護照嘛!你有舊證咪證明晒你個國籍,而且已經交晒登記時需要嘅文件,所以父母嘅變成次要。明唔明咩叫做交唔到嘅嘢寫信解釋?
想問下
副簽個份form係咪要佢俾先有?冇得自己下載?
係咪人人都唔同?

事關我又係衰左好多人中左的問題
就係authority冇揀到other
見到佢冇叫我副簽都已經覺得奇怪
我本野2001年issue,肯定係當first audlt申請 & 要有副簽架嘛

不過我暫時仲未寄任何資料過去
打算搵埋張副簽form連同副簽人個bno copy & 父母出世紙個堆野先一齊寄去,但唔見有副簽form呢樣野
Me too
一向要交副署,鬼叫你無定期續!明唔明副署呢項,係保障緊每個申請人?你依家遙距申請,又相隔太耐,係security control嘅一部分!

我都唔明大家做乜咁驚副署,好似要咗你條命咁!喂依家共匪真係想要你條命呀!盡最後一口氣都搵朋友幫手簽啦!
無咪無囉,依家張副署表有埋你個樣,你變唔返出嚟,到時PE要你補,咪再填paper form同交實體相之嘛!

另外點解要副署人bno copy?

Bno唔係英國護照係匪語嚟!
Bno唔係英國護照係匪語嚟!!
Bno唔係英國護照係匪語嚟!!!

父母文件次要嘅,交唔到嘅寫信解釋!
如果真係冇 咁就冇架啦 會唔會咁叻個老母會記錯

希巴有張圖,講解父母講法信唔過!

多謝巴打解答
🙏🏻🙏🏻唔該晒你
另外想問佢要住址證明那到,我拎銀行月結單可唔可以架,咩工作信,政府信都無
睇doc啦!留意段英文,PE非正式回答嚟!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞