『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
thanks
我咁諗,其實唔翻譯,照寄原裝正本過去得唔得呢?因為對方只係要求出世證明文件正本,都冇要求翻譯本,隨時係我地諗太多,認為英國人唔識睇中文字,而自己搵人翻譯... 既然原裝係中文,就照寄去囉!
想問一下
假若我最近將自己加屋企人所有資料都寄咗去英國
咁我估大約最少半年後先拎得返

但係英國前兩日公布18歲以下子女都可以申請
咁我爸爸嗰本其實仲未寄
我細佬係今年11月生日 就18歲
我估就應該等唔切我啲資料返嚟再幫爸爸搞佢嗰本bno
想問吓如果咁嘅情況下子女未過18歲生日前
喺網上交form確認咗申請 咁弟弟可唔可以申請BNO
定話其實係18歲或以下都可以申請?
me too
子女係簽證
唔係BNO
以前同屋企人去英國旅行果陣,要幫呀媽申請visa,果陣對方彈返哂中文文件返黎,要我地搵專業認證翻譯再寄過去等批…
所以呢一刻佢要我比呢d文件,有認真唸乖乖地翻譯左佢,交足資料拎到本護照先
咁如果係簽証 一定要喺佢生日前整?
都未有實際指示點做
有寫
續bno最緊要有舊證,父母資料同文件全屬次要。
愈黎愈多8號苦主
一係當無見過呢張嘢,從此消失!一係彈叫你專業翻譯,你想揀邊樣?
咁得意有行Details not found 仲有日期時間
我寄咗原裝正本過去 我都係大陸中文出世紙 好鬼驚
唔好意思咁多問題
咁我想問係咪已經講明左一定係18歲以下
而唔係18歲或以下
邊個簽收?
你講依家英國講轉英籍途徑?bno可以帶18歲以下子女去嗰邊住,生活5+1呢個提案?首先細節都無,你要等細節先知點做!另外bno係一世嘅,護照係最快途徑即時證明國籍,但唔代表無持有,就證明唔到你係bno!

你細佬?bno到呢一刻都無繼承權,只有等平權先知。
PE 睇唔明,所以申請人自己搵專業翻譯,就係咁簡單之嘛。
即係之前所講嘅配偶同埋18歲以下子女都可以申請入藉
係要BNO持有人住夠六年先得
而唔係bno holder 未開始去住就有得申請簽證?
A. Yates
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞