『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike

簡易續期指南

APPROVE 到四月頭

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:
https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/apply_for_hksar_passport.html

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
睇DOC
邊個話無bno唔可以做bc?上面啲人咁積極攞外國護照,你都可以咁積極!點解瓦魯瓦圖係想移民嘅地方?點解毛里裘斯有張紙幣,有個華人面孔?移民一定要搵發達國家?運用自己靈活嘅頭腦,加上十二分努力,做發展中國家嘅李嘉誠好唔好?剩係睇到單一條路,而睇唔到其他路,咁你人生真正灰9了!個個都想一出世想做何鴻燊個仔,但既然你唔係,可以做新嘅何鴻燊!佢同誠叔一樣,做過窮人無錢再讀書,憑兩手抓緊時機,先有今時今日!唔好睇少自己!
門市啦,佢地d職員都做熟哂,起馬唔洗驚自己填錯form先
有就有無就無,呢樣無得搏!要了解自己有幾大機會,先好行下一步!下下俾錢買機會?俾我梗係sar先啦!但如果已知父母都唔係英籍,客觀事實係,一出世註定先做中國人!
我上網交左form比左錢, 但我個本bno剪左角。。係咪都係印id card, hk passport, 地址證明就ok
唔好亂教人搏乜,唔係搏返嚟!做英國人仲有好多方法,睇吓佢個移民款款啦!
支持英方
不如捐出HK WATCH算
咁岩未更新到巴打你姐,唔使太擔心,信英國佬做野👍
如果本舊bno 00年續過 issuing authority 係咪應該唔係other?
咁你本野寫邊度issue?
但不知咁,你帶齊資料文件家當,即刻去英領門口,要求批返個bc俾你!記得身披米字旗,口唱天佑女皇!相信咁有誠意,領事實出迎,聆聽你訴求,即時幫你搞bc,使鬼等咩平權!你作為先鋒,大家心理一定默默支持你,祝願你立下創舉!加油!

簡易續期指南

APPROVE 到四月頭

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
GBR
我用dhl,但應該無分別掛
你睇清楚有相嗰頁入面有乜資料先啦

AUTHORITY
你都係搵返嗰本新啲無剪角嘅bno出嚟先啦!否則都係行報失把啦!都話咗得極少極少數人被入境處剪咗咯!除非你肯肯定俾入境處剪咗你!
你本嗰度寫咩?唔係右邊堆簽發機構,梗係揀other 啦!
British Consulate Hong Kong
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞