『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
https://www.info.gov.hk/gia/general/202007/03/P2020070300562.htm

政府澄清謠言
就今日(七月三日)網上謠傳所謂「政府很快會刊登憲報,要公務員宣誓及強制放棄BNO」,政府發言人澄清並無此事。

政府下周五會就公務員宣誓建議向立法會公務員及資助機構員工事務委員會匯報有關研究進展。

2020年7月3日(星期五)
香港時間14時50分

即係真有其事啦
蠢咗 放棄應有權利
當時普羅大眾,搵到兩餐已經好好,去旅行邊有依家幾個月飛一次!以前搭飛機出國旅行大件事,係有錢人玩意!返大陸長途旅行已經好巴閉,而且當年中英都模糊化國籍問題,登記宣傳都係話如果想97後利用英國護照旅行,可申請有效期十年嘅bno護照,都無諗住搭飛機旅行,咪唔申請護照住囉。
Exact7ly!
冇就寫信解釋 唔好側側膊

疫情前其實好快搞掂,果陣係郵局寄空郵掛號,又平又快
如果同時間要記寄三份
係咪都要分開三次寄?
8june 簽收 Liverpool
仲未update...
身分證大法要11歲以下時有申請身分證?邊有小朋友11歲以下攞身份證㗎!
11歲前有拎過bno就會出埋身分證
身分證大法係側面推測你有冇拎過bno
怕你唔真咋
睇doc ,我講撚到口臭,個方法用咗好多年,駁故都唔係依家啦下嘛

同場加映:
依家未夠11歲嘅靚仔申請特區護照都係照出無相身份證呢個措施明顯係當年繼承落黎,其實係現時黎講已經無需要。
唔係喎又,如果唔係香港出世,的確複雜好多,要先入籍BDTC,$1200,再申請BNO$1100,夾埋$2300
我屋企兩老係,佢地應該係心諗到時年紀大,有都唔走喇,所以冇申請,但我阿媽當年係咁叫我一定要申請,話上面果班全部都係仆街信唔過,仲問我有冇錢,冇就俾我!
我想問下 我用身分證大法 係咪一星期到會收到回信
事關 我幫老母續領緊 資料已用fedex寄
我怕要佢既bno 證明
而且當年入籍bdtc都唔係容易,係要面試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞