『薪火post』BNO 續期資訊(88) 睇頂置 HMPO簽收後30個工作天內更新

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
請問下巴打報失左幾耐後收到回覆?
同埋幾時報失的?
“Was the applicant a British national at birth?”(申請人是否於出生時為英國國民)
我睇doc後想comfirm下,我老豆係60年香港本土出生,有bno,老媽唔係香港人,94年內地出世後就即刻帶左落黎香港,96年拎埋bno。
咁我呢題應該答yes or no,而bno上寫我nationality 係british national (overseas), place of birth 寫kwangtung
好亂呀
你爸香港出世 填british
呀媽大陸出世填chinese
但你媽94出世 你而家幾歲🤣
5月尾報
差唔多6月尾先收到回覆
Report lost同send SAR
兩樣野可以同步進行?

因為我已經report lost左
再send SAR都可以?
WHY NOT
我94年出世 無寫清sorry
Thanks
轉個頭又五版一嘢拉落底唔睇
Bro
我身分證大法pass左
然後send 左SAR
黎緊係咪等佢覆 如果話我有資格就 》向 HMPO 作 REPORT LOST PASSPORT ,需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照。 咁就Ok?

仲未report lost,諗住佢確認左我有資格先
兩樣野可以同步進行
你叫你個fd sd email去HPMO好過啦
有人試過呢個情況而有BNO 唔代表你個fd都會有
我家雙親就係人辦
問咗佢好幾次 一時話有一時話無
最尾我地自己sd email去發現係有嘅
明白剩低等佢話有資格就轟
出面幾佰個POST
補充我有個fd都係咁
我叫佢HMPO Check
事後發現係有嘅 皆大歡喜
唔中身份證大法
可以完了
身邊好多SAR自行發現有BNO嘅家變——
家庭關係變好

好彩兩老當年手多申請
邊個
可以,你mark底邊啲文件要share嘅,邊啲係各自嘅。

https://www.passport.service.gov.uk/help/multiple-documents-guidance
正常就係
但現在就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞