[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
多謝大家支持,再次用九日推爆個故嚟Post 3

每個人或許都有一個曾經很愛過,但最後無疾而終的人。
剛巧,這個故事的主角也有一個。
阿軒,一個熱愛追逐夢想的人,偏偏在愛情路上,面對最喜歡的人阿晴,卻總是卻步不前。
所以足足十一年,他仍只是喜歡她,即使她跟別人戀愛了,結婚了,他仍沒有停止在心底的喜歡。
眼看他們的愛情故事就要以無疾而終來終結,誰知一切才剛剛開始。

故事,以阿軒的表白為結局,以阿晴的死亡為開始。
在死神的協助下,阿軒獲得了九次的穿越機會,也是一個救回阿晴的機會。
到底這九次穿越最終能成功換來阿晴的生命,還是他將再次令二人曾經錯過的歷史重演一次?

《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》
一個關於青春、成長、愛情和遺憾的故事。

先附上Post 1、2 link,方便新讀者追故,記得去留翻個正皮先好走啊

Post 1:https://lihkg.com/thread/2061671/page/1
Post 2:https://lihkg.com/thread/2073897/page/1

而喺大家支持下,呢個故成為咗Penana嘅「特約作品」,所以樓主出文會先出Penana,再出連登,大家如果勁心急追文,歡迎去埋Penana like同bookmark呢個故啊
Penana:
https://www.penana.com/story/63218

下面仲有紙言link,方便大家追故
但通常要到深夜先會一次過更新,所以會慢過連登少少
紙言:
https://www.shikoto.com/articles/210050.html

最後留低埋樓主IG,大家有興趣可以去嗰邊催迫樓主加更
IG : windblowssilently
Lm加正皮
頭香啊八月絲(巴?)
稍後再講新po加更方法
搶唔到頭香
開新po比新文啊樓主
簡單交代 新po 50正皮即刻加更
大家可以過去催迫下樓主
Lm
一樣歡迎你
好快有
歡迎福斯巴
好想喊ar
報到
留名
歡迎嚟到新po喊
歡迎肚腩巴
Leon Lau
賤人要收皮
(四十二)
正當我想伸手觸碰阿晴的時候,一把聲音在我的耳邊響起了。

「愚蠢嘅人類,佢死咗啦。」死神無聲無息地我身邊出現。

「點解佢會變成咁㗎?我明明已經令佢同盧業成無接觸㗎!」我激動地想捉住死神,死神輕輕避開讓我撲了個空。

「啱!你的確令佢同盧業成無再接觸,所以佢嘅死同盧業成係無關嘅。」死神繞到阿晴的屍身身邊,「佢係喺火入面死嘅。」

「火?點解嘅?」我驚訝地問。

「我都唔知,歷史實在存在太多變數。我只係知道,因為阿晴無同到盧業成一齊,呢一件事好似骨牌咁影響咗好多往後嘅事,而骨牌效應嘅最後,阿晴都係逃唔過一死。」

話說到此,死神隨手指向了一個方向,我順著去看,發現了牆上的時鐘。

時鐘上顯示,現在是2019年11月10日的凌晨三時。

跟阿晴跳海而死的日子一模一樣,只是時間略有出入。

「係邊個令到佢死嘅?我再穿越時空去令阿晴避開佢。」我緊張而認真地看著死神。

「無用㗎。即使係我,我都唔知到底佢係點死。我講過,除非阿晴得救,否則你一定要行哂成個回憶載點嘅旅程。所以而家阿晴嘅死因,係嚟自一個你未經歷過嘅未來。呢個未來,因為你未打開,所以連我呢一刻都只係見到一片模糊。所以今次我將你變翻嚟呢一刻,係希望你唔好以為解決咗盧業成就等於救到阿晴,只有你繼續你嘅旅程,做好嘅決定,你先會真正咁幫到阿晴同埋搵到真相。」死神皺起眉頭,似乎對事情的變數感到煩惱。

「但係而家我連阿晴點死都唔知,我可以做啲咩啊?」我苦惱地說著。

「揀選一個可以令阿晴得到幸福嘅方法。只要你用呢個做目標,你就會知道可以點做。」死神少有地認真的給予我意見,似乎他心底中也是希望我成功的。

「多謝你,我會努力嘅。」我感動地點了點頭,答謝死神的提醒。

「痴線咩,多咩謝,我無幫你㗎,我係死神嚟,我係想保證阿晴唔洗死,咁我就唔洗揹飛咋。」死神白眼一翻,馬上離得我遠遠的。

對於這個偶爾會行行好但又死口不認的死神,我開始習慣了他的特性,甚至還覺得這特性有點有趣。

「咁我出發啦。」我似是對著死神交代,但眼睛卻看著床上沒有生命動靜的阿晴。

這臨行前的一看,我卻發現了一件事物。

在阿晴的無名指上,正戴著結婚戒指。

「無咗盧業成,但阿晴依然結咗婚,會唔會代表阿晴嘅死,可能同新歷史入面出現嘅新伴侶有關呢?」我馬上將想法提出。

「有呢個可能,咁你要好好把握呢個線索啦。」死神滿意地點頭,算是難得地給予我的加許。

「下一次回來,我一定要把你也帶回來。」我看著床上的阿晴,心裡對她說。

「唔好講咁多肉麻嘢啦愚蠢嘅人類,佢死咗㗎啦,你出發啦。」死神在一旁吐嘈著,而我是一時忘了死神能看透人內心的想法,被他知悉我心中的情話時,不禁臉上一紅。
為免尷尬,我馬上閉上了眼睛,然後大叫一聲:「天命最高!」

即使閉上眼也能感應到的強光即時冒起,再次把我整個人都包圍著。
新po加更來了
我自膠錯手quote咗文
又話阿晴死亡時刻錯咗
又難逃一劫
不如唔好比佢結婚單身終老啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞