[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
推推推
仲未有
唔想起唔到身
歡迎追故
多謝你鍾意呢個故
好耐無見
(五十四)
相隔不過一道門的房間一直沒有傳來阿晴的答覆,害我一度以為裡面的二人發現了我。

直到Aiko再度說話,我才知道是阿晴一直答不出答案。

「其實,我覺得你心入面係有答案嘅,只係你連自己都唔敢承認啫。」Aiko用無奈的語氣說,「其實人一生就預咗有三個位置俾鍾意嘅人,一個係令你認識愛同唔愛嘅人、第二個係最愛但唔會一齊到老嘅人、第三個就係麻麻地愛不過可以白頭到老嘅人。我相信,你大概都可以分到阿軒同Owen屬於邊一種人嘅,或者你應該問下自己,你呢刻需要嘅係邊一種囉。」

「你講嘅,我以前都聽過。」阿晴用平淡的聲線回應說,「其實所謂嘅三種人,我覺得都只係俾自己嘅一種解釋,覺得好似俾個身份呢三個人,就等於呢三個人都係屬於自己生命嘅一份子。但其實到最後,現實係,身邊都只可以有一個人,所以,我想認真咁揀出嗰一個人。」

雖然我看不見阿晴的樣子,但我想像得到,此時的她必然是兩眉輕皺,然後左手不自覺地撫著臉龐。

因為,這是她慣常在苦惱時會出現的表情。

這時候,阿晴又開口了。
「其實你覺得呢,阿軒嘅心意係點?」

聽到自己的名字,我不期然地更上心留意Aiko的回答。

「阿軒呢個人呢,平時鍾意帶頭去吃喝玩樂,但其實個心又收收埋埋好多嘢,唔講,真係唔容易知。我只可以講,佢對你一定有好深嘅感情。好似以前中學成日見你唔識嘅功課都寧願陪你做埋先去打波,然後又一心一意拉成日自閉嘅你入學生會,仲有你十八歲生日嗰年勁緊張咁拆解你個無聊字謎,仲有好多好多。」聽著Aiko隨口就說出了幾件我與阿晴的往事,我才發現自己的行動原來是如此明顯,但對阿晴來說卻又是意義過於模糊。
或者戀愛,真的是要用「談」的。

「或者咁講啊,你猶豫嘅位,其實都係阿軒嘅心意啫。如果阿軒同你表白,咁你會點啊?」Aiko這問題簡直是正中紅心,我差點就在門外拍起掌來。

「我諗......我會好難做,因為其實我......」

就在我全神貫注在聽著阿晴最重要的答案時,突然背後傳來了一聲大叫:「喂!阿軒,你又話肚痛嘅?」

我嚇個半死,回過神來往後一看,竟然是折返了的蕭揚和九公。

「我搵緊鎖匙入屋嘛,你哋又話買住嘢先嘅?」我努力地扮作尋找鎖匙,同時平復著被嚇得狂跳的心臟。

「佢無帶銀包但又話想請客食豪啲,所以咪翻轉頭囉。」蕭揚一臉無奈,似乎對走了一段冤枉路頗為不滿。

可是他的不滿卻不比我心中滿腔怒火來得強盛,就因為九公一時忘了帶銀包,卻讓我錯過了屋內阿晴最重要的答案。

到底「我會好難做」的下一句是什麼呢?

「難做」,難道是暗示著阿晴害怕要拒絕我嗎?

當然,我知道這樣的猜想並沒有意思,因為除非直接向阿晴提問,否則根本就不可能知道她的真正心意。
會唔會阿晴因為難做而又一次跳海
我諗......我會好難做,因為其實我都係時空穿越番黎嘅人
今日三更又出完啦
再次多謝大家繼續追故支持

聽日如無意外又會出到兩更

最後繼續鼓勵想加更嘅大家
200正皮 或 150 penana like 都會加更㗎

大家晚安 訓醒再見
晚安
可唔可以俾阿晴同謙一齊
唔知有無人同我一樣覺得九公同Aiko感覺上好似程仁富同埋麗英
新po留名
言語上似
會唔會晴怕同軒一齊 後種感覺會變
所以寧願原地踏步
我都無諗過
但你一講 又係似嘅
雖然人富似九公有啲慘
歡迎你
阿謙係新角色?
睇落去先知
各位早晨 又嚟到報更時間
今日基本會有兩更 午更大約一點 夜更稍後再報

但係!!
今日又有加更
原因係 我一起身發現Penana一晚已經好痴線咁多咗60幾個likes
所以大家又輕鬆達標
多謝瘋狂like爆個故嘅巴打
加更會加喺今晚

所以
今日又有三更啦
全新加更規則:
連登每到50正皮 就加一更 下一加更位係200正皮

Penana之前規則係實驗性質,雖然大家努力爆like係好好,但發現原來佢個計like方式有兩種,為左方便計同埋唔會一日之內爆加幾更,Penana規則會改一改:
每逢讚好數量升100都會加一更
所以下個加更位係250likes

講起Penana, 歡迎大家可以bookmark個故事(一有文就會知),另外如果你覺得呢個故真係好睇又或者值得你支持,歡迎你可以打賞我,對我嚟講都係好大欣賞同支持
push
多謝幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞