[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
又到報更時間
今日我比較忙 不過都係決定出兩更
一來因為琴晚都有寫多咗少少 二來都知大家想睇落去
不過大家都預今日兩更都會短少少 大約一千字一更啦

午更十二點半見

今日開始進入第八章「生死就決定在婚紗背後嗎
我覺得跟返樓主你個藍圖寫就得
要有平淡位,高潮位先會顯得好睇
生死就決定在婚紗背後嗎

阿晴係今次時間點 已經應承同第二個結婚
天使死神外傳
寫個用天使死神做主角,正邪對立,用人類嘅人性打賭,玩回到過去,現在,未來。
安蕎外傳
多謝你嘅支持
我自己都鍾意有平淡有刺激
所以 我會繼續跟自己意願寫
堅持同妥協可以好兩極
堅持可以講緊係Owen對阿晴種堅持
妥協又可以講緊阿軒 接受現實妥協無得同佢一齊
樓主你想點玩
(六十)
光芒退去,但當我想要睜開眼前,我感受到眼皮上耀眼而溫暖的日光。

加上耳邊的鳥語和拂面的風,我相信我正在室外的地方。

「咔嚓!」
我聽到了清脆的一下快門聲。

難道我是在拍照嗎?

「好,呢張唔錯,男嘅keep住呢個post,唔好挈大眼住,新娘可以再轉多少少個側面俾我。」

新娘?

這時候,我感受到我的背後有另一個人的重量緩緩地移動著。

那個就是新娘嗎?

是阿晴嗎?

「咔嚓!」

又是一下清脆的快門聲。

「好,perfect嘅,補多張正面就得啦。而家一齊直身望翻嚟鏡頭呢邊。」

聽著應該是攝影師的指示,我張開了眼,然後慢慢地轉身。

這時,我的眼角也出現了一道白影,從眼框的邊緣漸漸地走入了我的雙眼中。

那是一襲純白的婚紗。

而當我的眼神再往上望時,我看到了婚紗的主人。

一個我再一次看見她披上婚紗的人,阿晴。

今天阿晴臉上難得地抹上了妝容,爽朗短髮也在髮尾部分微微加上了捲曲。

在充足的日光照射下,輕抹粉黛的阿明滲透出一股淡然優雅的美。

即使我向來比較喜歡女生不施脂粉,但看著此刻的阿晴,我卻忍不住讚嘆化妝品的偉大。

比起那個一直在身邊出現,平易近人而低調的阿晴,現在眼前的阿晴卻像是草原上唯一的鬱金香。

不刻意吸引目光,但眼球卻離不開她。

「做咩呆哂啊?影咗成個鐘都未望夠啊?」阿晴應該是看著了我驚呆了我的樣子,忍俊不住地笑了。

「你......好靚。」在近距離下望著阿晴嫣然一笑,即使再喜愛說話的我,突然也變得無言。

「影pre-wedding唔通樣衰咁影咩?」阿晴輕掩嘴巴地笑著,保留身穿婚紗的優雅。

Pre-wedding?

我看著此刻裝扮的阿晴,再看一下一身西裝筆挺的我。

難道,這就是阿晴最後決定換來的全新未來嗎?

而我,終於成為了她堅持到底的選擇嗎?

「咔嚓!」「咔嚓!」

快門聲在我和阿晴對話時連響數下。

「呢幾張有講有笑幾好喎,你哋講多兩句,我試多幾張close shot先。」攝影師交代了一句,就召了助手過來開始調整工具。

對於仍未完全明白狀態的我來說,心中既是對未知的結果有點擔心,但同時又因著目前所見的一切,暗地裡醞釀著一份暫且壓抑著的狂喜。

「攰唔攰啊?你係影得最耐嗰個喎。」阿晴趁著不用對著相機的空檔,表情明顯就放鬆下來了。

「唔攰,點會攰呢?」這刻的我實在不能說出太多話,因為我怕一說,嘴角就會失守地露出過份高興的微笑。

曾經,我幻想過無數次與阿晴結婚的場境。

直到,她正式與盧業成步入教堂的一刻,我才發現幻想是時候破滅了。

然而,此時此刻,看著眼前身穿著跟歷史中並不一樣的婚紗的阿晴,說明著,一切都改變了。

而不變的只有兩件事。

跟歷史一樣,我仍然很喜歡眼前的這個她。

跟歷史一樣,她仍然很美,甚至,更美。
睇落去就知啦
啊晴同男主結埋婚都要死
上開嚟順便宣佈下
今日又有加更啦

睇嚟大家唔打算放過存貨都無哂嘅樓主
再一次推爆咗Penana 500 likes
所以今晚會再加一更
但大家有心理準備 因為存貨無哂
所以今晚會夜少少加更 辛苦大家等下

Anyways感謝大家連登Penana同時推
你地愛個故 我愛大家
更新加更規則:
連登每到50正皮 就加一更 下一加更位係250正皮

Penana每逢讚好數量升150都會加一更 嘗試拉長少少個加更嘅週期
所以下個加更位係750likes

講起Penana, 歡迎大家可以bookmark個故事(一有文就會知),另外如果你覺得呢個故真係好睇又或者值得你支持,歡迎你可以去留個言或者打賞我,對我嚟講都係好大欣賞同支持
(改正 樓主數學白痴)更新加更規則:
連登每到50正皮 就加一更 下一加更位係250正皮

Penana每逢讚好數量升150都會加一更 嘗試拉長少少個加更嘅週期
所以下個加更位係650likes

講起Penana, 歡迎大家可以bookmark個故事(一有文就會知),另外如果你覺得呢個故真係好睇又或者值得你支持,歡迎你可以去留個言或者打賞我,對我嚟講都係好大欣賞同支持
正吖樓主

仲以為阿晴會揀Owen㖭

咁阿晴媽媽件事係咪解決咗,始終原本阿晴同盧業成結婚嘅其中一個原因係因為阿晴屋企經濟出現問題
個wedding真係主角同阿晴嘅?總覺得冇咁簡單
攝影師叫阿晴做新娘,男豬就咁叫做男嘅
一如以往唔答劇情, 但我好想講句
你好細心
睇到最新呢集好似要好開心但完全唔敢開心,一定冇咁簡單樓主不如喺呢度接到去大團圓結局BBQ算啦
大家睇睇下係咪發現呢個故唔係愛情故咁簡單
其實係要估劇情發展
其實線索一直俾緊大家
有時間慢慢再搵下
無時間就繼續睇落去啦 呢個都係追故嘅趣味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞