[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
多謝你呢個係好大鼓勵
係咪就結局喇
今晚最後一更係第七章「生死就決定在長洲的True or Dare嗎」結束,
俾個心理準備大家,都幾長篇

樓主今日出左四更,如果鍾意呢個故嘅人歡迎俾個正皮或者留言我(或者我個肝)
其實大家想唔想快啲完啊?
琴日都有巴打表示好似拖劇情(雖然其實我無)
加油
追你既故已經成為習慣
多謝
唔怪得我日日都見住你
堅持指阿軒吧?之前劇情提過唔想長大,又提過長大就係要妥協,所以妥協應該指長大之後認識嘅Owen?
當大家等緊文嘅時候,有兩件事可以俾大家得閒做下
一、歡迎去Penana like爆個故/留個言俾我打氣
二、樓主純粹好奇問下, 假設我寫個短故, 大家會想睇咩題材?

大家可以喺呢個cm下面留個意見
like:懸疑
dislike:愛情

當然戴定頭盔先, 意見只供我參考, 最後都要睇下咩好寫啲
樓主好勤力,連紙言都update 埋。樓主都向做網絡作家夢想努力中,加油💪。
夢想係嘅,不過我知仍需努力
不過多謝第一個故就有咁多位巴絲支持
呢個真係好大動力
(五十九)續 (Penana 350 likes 加更)
「係呢阿軒,你有冇諗過畢業之後想做啲咩啊?」阿晴突然問我。

「嗯......雖然我讀傳理,但我發現我對傳媒興趣唔大,反而我想試下做電影類型嘅嘢。我有個同系嘅師兄話識得一本電影雜誌嘅人,可以推薦我入去做編輯。所以我諗住入去一邊接觸多啲電影,一邊試下寫自己嘅劇本,希望有朝一日可以拍一套我自己寫嘅戲。」我看著大海說,然後想到自己即使到25歲仍在埋首在雜誌社工作,並把握工餘時間寫著第四個不知會否又無人問津的劇本時,不禁苦笑一下。

「你真係好有夢想啊。」阿晴回應了一句,語氣中卻似是帶著感歎。

「追求夢想的確係好開心。」回想起23歲時對電影一片憧憬,到現在25歲仍是滿腔熱誠地拚命寫劇本,其實我也頗欣賞這樣為夢想而努力的自己。

「有啲凍,我入返去先啦。」阿晴輕輕交下了一句。

「嗯,我想望多陣。」我笑了笑,目送阿晴離開。

就在阿晴準備再次邁步轉身之時,我突然有一種預感,穿越時空的時光快要完結了。

可是,我感到內心的一陣悸動。

我不想這個載點就這樣完結。

為什麼?

明明想說的話都要說完了,明明要鼓勵阿晴的話都已說過了,為什麼我的心還不想這次載點完結?

就在阿晴轉身的一息間,掀起了我內心走馬燈般的回憶。

那在中二書桌前的初相見,那時候彼此的一臉稚氣。

那在學生會合照時的碰肩,那時候阿晴的一臉靦腆。

那在舞會上難忘的共舞,那時候捨不得的放手。

還有十八歲的一天、摩天輪上的告白、南京長干橋上的信任、律師樓下的漫步。

每一個回憶,我都走前了一步。

可是,每一個回憶,我都未走到我最想到達的地方。

「選擇幸福」真的是我想給阿晴的答案嗎?

還是這只是我給予自己向命運妥協的機會?

我總算明白為何我的內心充斥著對這個回憶載點將要完結的不滿了。

因為,我的內心很清楚,表面上鼓勵阿晴選擇幸福的答案,其實是我再次容讓自己逃避內心答案的出口。

我還是怕失去阿晴,即使在新的歷史中,我和阿晴的關係已比從前更好。

我還是怕魯莽的表白會破壞拯救阿晴的計劃,可是,現在的阿晴卻明明對自己有著好感。

「人生有太多嘢我哋都無得揀咁妥協咗,如果連『幸福』都要妥協,人生嘅意義又係咩呢?」

自己剛才對阿晴所說的話,這時候如同回力標一樣痛擊在心頭之上。

或許是我的內心感覺到,若然不捉緊現在的機會,再到下一次的穿越時,我可能已導致歷史中的自己失去了阿晴。

既然我鼓勵阿晴去選擇未來的幸福,那麼我自己呢?

我有給予自己追求幸福的機會嗎?

即使一直改變著阿晴的歷史,但卻還沒有完全改變到自己。

時空對回憶的限制也許是個障礙,但更大的障礙,其實是我自己。

在過去的六個回憶載點中,我一直懦弱地成長著。

六次的穿越,拾級而上的成長,即使緩慢,但也是成長。

六次穿越的經歷就如一片輕濺過江的石塊,而來到了這一刻,這石塊終於下沉,然後激起了我內心最大的漣漪。

就在這時,我心中湧出了不知從何而來的勇氣,腳下有了力氣,讓我不自覺地跑前了一步。

然後,我一把拉住了阿晴的手。

阿晴半帶驚訝地回頭用一雙流盼的明目看著我。

「如果你真係問我嘅話,我想你揀堅持。」我定睛望著阿晴,緩緩地吐出了這句話。

我和阿晴,就是因為太多的妥協和等待,所以多次在歷史中錯過。

我們既有緣分,也有經歷,唯一所欠缺的,也許就是堅持的心。

如今,即使我表白受時空穿梭所限,可是,我還是有能力給予阿晴追求幸福的勇氣。

我還是有能力,鼓勵阿晴選擇我。

「呢個係你真心嘅答案?」阿晴沒有掙脫我拉住她的手,只是維持不動地反問了我這句話。

「堅持幸福,永遠都唔會有錯。妥協而嚟嘅幸福,即使幸福,亦只會係好短暫。」我肯定地說。

「真係?」阿晴幽幽地低著頭問,在月色之下,她臉上反映出蒼白的猶疑。

「只要諗住你最重要嘅人可以幸福,就算辛苦,都會值得。」看著阿晴,我發覺自己的聲音變得溫柔,帶有憐惜。

阿晴這次沒有回話,卻在眼角下流出了恰似星光的淚珠。

我並不知道阿晴此刻的淚水代表著甚麼。

可是,我緩緩地舉起了手,捧著了阿晴的臉,讓拇指沾上了她的淚痕。

「我知堅持唔容易,但係,我想你幸福,以後都幸福。」我認真地看著阿晴,「所以,即使辛苦,我都想你揀堅持。」

因為我曾經懦弱而錯失過,所以才成就了我今天必須挺身而出和堅持幸福的勇氣。

而在此刻,我希望阿晴能夠接受從我而來的這份敢於堅持的勇氣。

夜色很靜,因為月兒無聲。

我們很靜,因為我們靠得很近。

命運很靜,因為它也在等待阿晴的答案。

阿晴聽了我的話之後,頓了一頓,然後嘴角泛起了一個笑容。

這個笑容來得輕淡,卻又有一種釋然的感覺。

笑容所述說著的信息,是釋懷。

雖然未知這笑容出現的原因,但看著阿晴釋懷的笑容,我感到內心一陣放鬆。

就趁著這一刻,阿晴的手輕輕的從我手中滑出,然後她對我微笑著說:「多謝你嘅意見,我諗我知道要點揀啦。」

說著,她沒有擦拭臉上的淚痕,而是直接轉身而去,輕輕踮著腳步前行,拉開了大廳的趟門,就這樣走進了大廳。

就在這時,大廳隔著趟門的光線突然變得強烈。

這是我前所未有地對這道要把我送到另個時空的光芒感到感恩。

因為,它阻止了我的胡思亂想。

選擇堅持,是我給她的答案。

但我是她「堅持」的選擇嗎?

我的回答真的能為我和她帶來幸福的結局嗎?

我不敢再想下去。

還好,這道光芒及時把我包圍住了。

看著隔著趟門中,阿晴在廳中若有若無的身影,還有仍停留在原地,屬於阿晴的髮香和幾滴從髮尾滴下的水珠。

可惜,這些東西都帶不走。

就在光芒要把我完全覆蓋的時候,我再深呼吸了一口。

貪心的一大口。

然後,迎向那個沒有人知曉阿晴作了甚麼決定而做成的未來。
雖然 我知道樓主要時間寫
但依個位停真係好唔人道
樓主千期唔好扭橋,揀堅持原來係Owen吖,寄刀片㗎。
佢每個停嘅位都好唔人道
樓主要爆肝 所以都唔想我地有覺好瞓
今晚係咪完左架啦
我唔要owen呀屌!
無啦 出左四更 樓主我要死啦
咁大家都早d訓啦
堅持=有堅持追阿晴嗰個
妥協=妥協於現實而唔追阿晴嗰個
又係時候講晚安
多謝大家各方出手, 成功迫出一日四更嘅爆肝奇蹟

見到大家講到又寄刀片又唔要owen
我先多謝大家咁投入
但樓主都要講句
其實故事早有計劃 到底阿晴會點揀 聽日新一章會有答案

所以先講定一句
如果大家一直追落嚟覺得個故又合理又認真
咁大家可以放心一直追落去
就好似大家以為阿軒今次又縮沙
但最後穿越嘅經驗都令佢成長咗 至少有嘗試講出心底話
所以希望大家都對樓主我有信心
我都唔鍾意玩亂咁扭橋

而且如果大家相信
希望大家可以一直睇到結局
我相信可以俾到驚喜大家

當然 都要多謝成就今日四更嘅大家
Penana好多人一人之力推到5、60個likes
連登呢邊亦有大家一個個咁正皮
我萬分感謝大家支持呢個故事
有巴打話出書都會支持 呢句對於想寫書嘅我嚟講真係好大鼓勵

俾定個心理準備大家
聽日樓主有事要做 所以大家預定一更先
俾大家慢慢迎接下一更更刺激嘅劇情
更新加更規則:
連登每到50正皮 就加一更 下一加更位係250正皮

Penana每逢讚好數量升150都會加一更 嘗試拉長少少個加更嘅週期
所以下個加更位係500likes

講起Penana, 歡迎大家可以bookmark個故事(一有文就會知),另外如果你覺得呢個故真係好睇又或者值得你支持,歡迎你可以去留個言或者打賞我,對我嚟講都係好大欣賞同支持
一直做cd rom唔係成日喺度留cm
但見到樓豬一日出四次咁犀利忍唔住要讚下
我愛樓豬
樓豬好波!
肝臟 test pass!

明天挑戰五更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞