[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
返嚟啦好耐冇見
九公真係鍾意左Aiko
追翻哂未
我都記得post 1 已經有人咁估
睇完啦今晚再返嚟
等你
(五十五)
「喂,呢檔嘅魚蛋雖然無汁,但幾彈牙喎!」Aiko一邊吃著我們買回來的戰利品, 一邊讚不絕口。

「梗係啦,話哂我請喎,梗係要買最高質嘅甘永泰魚蛋俾大家試下啦!」九公沾沾自喜地說,完全把我推薦一定要買甘永泰魚蛋的事情埋藏不說。

不過,看在他要好好在Aiko面前表現自己的份上,我暫且放他一馬。

「我覺得呢個芒果糯米糍幾好食喎。」阿晴一臉幸福地吃著如半個手掌般大的長洲特色芒果糯米糍,毫不介意讓臉上沾滿了椰絲。

「識貨,呢個我揀嘅。」為免再被九公搶風頭,我快一步地爭取了阿晴的欣賞。

「你哋三個果然做得嘢喎,不如今晚bbq嘅材料就交哂俾你哋啦!」Aiko奸笑著吞下了半年鯛魚燒。

「嗱,既然你提起bbq呢,我其實諗到一個幾好玩嘅建議。」這時候我站了起來,「話哂今次都我哋嘅畢業旅行,點可以就咁bbq咁簡單呢。所以我諗到,反正要買餸,不如分組嚟場比賽。」

「比咩先?」Aiko似乎大有興趣。

「分兩組,每組兩個人,用同一個金額買餸,買得最抵嘅為之贏。」我充滿自信地說出了我的計劃。

「咁仲有一個人咪無得玩囉?」阿晴的關懷本性又出現了。

「問得好,淨低無得玩嘅人就係蕭揚啦!因為佢太醒啦,所以佢入邊隊都唔公平。而且邊隊叫做買得抵都要有個評判去決定嘅,所以就等蕭揚做評判啦,我相信佢唔介意嘅。」我向蕭揚拋出了一個眼神。

「唔介意,我做評判啊。」蕭揚如計劃中一樣非常配合地接受了。

「咁贏又點輸又點先。」Aiko的反應顯示她肯定會參賽了,當然這也是在我們的預期之中。

「好簡單,輸嘅今晚要負責燒嘢食俾贏嘅嗰隊人食。」我說出早已預備好的台詞。

「無問題,我同阿晴一組,你同九公準備定今晚成晚做工人都得啦。」Aiko自信地看著我。

「既然要分組,不如抽籤啦,咁先夠刺激嘅。」蕭揚一邊說,一邊抽出了早有準備的撲克牌,然後從中取出了兩對相同的牌。

「抽咪抽!」Aiko毫不猶豫地伸手抽卡,卻仍未發現自己已墜入我們的圈套之中。

「我嘅計劃係以戰養戰。」
時間回到早前我、蕭揚和九公三人在外買食物的時間。

「以賤讓賤?咁即係要幾賤呢?」九公一臉疑惑地問。

「你唔好用成語啦,九公唔明㗎。」這不是嘲諷,而是我知道九公確實不明白才說的。

「以戰養戰,即係用戰爭贏返嚟嘅資源成為軍隊嘅補充,然後再去打下一場戰爭。」為了九公,蕭揚只好無奈地先解釋一下成語故事,「如果九公你真係想喺呢三日內表白,咁你嘅時間確實唔多,所以唯有透過同Aiko增加相處嘅機會,然後一邊試下唔同方式,一邊改進,睇下可唔可以成功搵到最吸引到Aiko好感嘅方法。呢招就係『以戰養戰』,從實戰之中累積經驗。」

「但我哋五個成日一齊,邊有機會再增加相處呢?」九公的腦袋仍是毫不靈光。

「機會係人製造嘅,所以蕭揚嘅意思係,由我哋去製造多啲機會俾你哋二人獨處。」我不嫌其煩地解釋著。

「有機會係好,但如果我到時講嘅做嘅都錯,咁就唔係以戰養戰,係屢戰屢敗㗎啦。」九公談起女生,突然連成語都好了起來,當然不排取只是他特別熟悉有關「失敗」的成語。

「放心,我哋有五個人,如果要令你同到Aiko獨處,最大可能就係分組行動。咁分得組,總會有一組嘅其中一個單丁。咁嗰個人就會負責觀察你同Aiko,再用無線耳機去俾提示你。」蕭揚掏出了在這個年代仍屬稀有品的藍牙耳機。

「聽落幾好,不過實際做出嚟......?」似乎九公仍有擔心。

「交俾我哋啦。」我跟蕭揚胸有成竹地相視而笑。

「吓!我同九公一組!」Aiko抽出牌後,絕望地仰天長歎一聲。

「今日簡直係你最幸運嘅日子啊,一陣一定要食多串魚蛋幫你慶祝啦!」九公高興地取笑著Aiko,但我和蕭揚卻知道他是為著計劃順利進行而高興。

在蕭揚簡單的魔術手法下,輕鬆就把分組控制成「九公+Aiko」和「我+阿晴」的結果。

「唔好累我輸啊!」阿晴低聲地說著,並用瞇成一線的眼睛瞪著我。

「有『講價王加街市嬸嬸殺手』之稱嘅我喺度,我哋輸嘅機會係零啊。」

我有著如此自大的信心,全因為我與蕭揚早決定了,無論如何最後都會判Aiko二人落敗,讓他們可以好好在bbq時二人共處,也好讓九公表現一下男士風度服侍Aiko。

「既然分好組又食完嘢啦,咁我哋就預最遲三個鐘後,即係五點半翻到嚟集合啦。而家可以出發!」在蕭揚一聲令下,我們兩組都不若而同地衝出門外,認真得彷似在參與電視上的遊戲節目。
睇完呢篇 今晚仲有一篇啊
十二點加更再見大家

順便提下成日覺得睇極都唔夠喉嘅人
連登加更位尚欠:20正皮
Penana加更位尚欠:10 likes
報到
有friend 幫手事半功倍
Feel到大家好重手 penana成日一次過十幾個likes
好正
加油
時間巴
有冇人睇緊
大概半個鐘後有文
等緊出文
聽朝返早
起身睇
排排坐
聽朝見
第一次見啊
(五十五)續
「得二百五十蚊買到啲咩先算抵呢?」阿晴費煞思量地思考著購物的選擇,而我卻一直在想著她對Aiko的回答。

「如果阿軒同你表白,咁你會點啊?」
「我諗......我會好難做,因為其實我......」

這未完待續的句子,才是真正值得讓人想破腦袋的難題。

「喂,你有冇咩意見啊?」阿晴輕捏我的手臂一下以作叫喚,這是她從中學開始就養成了的壞習慣。

「嗯,去街市睇下先囉。」我心不在焉地回答說,腦海中滿是如何再向阿晴探話的考慮。

「都好。」阿晴點點頭,接受了我的提議。

就在這時,我們剛好路過了一家麵包店,靈感就在此刻臨到我的心中。

「阿晴,不如同你玩個心理測驗啊!測你嘅人生最重視嘅係咩。」

「好啊,你問啊。」

果然,女生對心理測驗毫無抵抗能力。

「話說有一日,你發現咗一個迷路咗三日嘅小朋友,你覺得俾咩佢係最重要呢?A係食物,B係關心說話,C係模型玩具。」我除了佩服自己的創作的急才之外,更欣賞自己設計當中的深度。

C明顯就是不可能選的答案,而A和B的選擇其實就是愛情與麵包的抉擇,一方面能了解阿晴的價值觀,另一方面又可以自然地開啟接下來的話題,可謂一石二鳥。

就在我還在心中自我欣賞的時候,我突然聽到阿晴高聲叫喊著我的名字。

我定睛一看,發現阿晴不知何時已走在十步之外。

當我穿過人群走近阿晴的時候,發現她身旁站著了一個哭得滿臉淚痕,看起來只有五、六歲的小女孩。

「佢話佢盪失咗路,唔見咗爹哋媽咪啊。」阿晴焦急地掏出了紙巾,輕輕在小女孩一雙大眼睛周圍抹著淚痕。

「有冇咁橋啊?」我心中不禁驚訝,但同時也對面前這小女孩束手無策。

「不如姊姊陪你去警局附近望下啊,可能你爸爸媽媽會去嗰度搵你呢。」阿晴溫柔地對小女孩說。

「唔要警察局...我好驚...」小女孩一聽警察局便再次放聲大哭,一時之間阿晴也沒有了辦法。

「咁不如我哋陪你周圍行下,睇下見唔見到屋企人啦。」在女生無計可施之時,就是作為男生的我表現的好時機了。

「嗯!」小女孩一邊飲泣著,一邊卻走到了我的身邊,然後拖著了我的手,這舉動令我和阿晴一時之間都大感意外。

但握著了女孩小小的手,我心中一股正義感油然而生,雖然覺得失去了向阿晴探問的機會很可惜,不過也覺得當前急務是要幫助這小女孩。

「哥哥啊,係咪真係會搵到爸爸媽媽㗎?」小女孩靈動的大眼睛淚光閃閃,似是又想再哭了。

「你係咪好想見到佢哋啊?」我半蹲下來,微笑地看著小女孩。

小女孩扁著嘴,點點頭。

「只要你一直諗住『想見到佢哋』,好快就會夢想成真㗎啦。」我摸了摸小女孩的頭,然後開始拖著她慢慢前行。

小女孩聽了我的話,也好像明白了一樣,止住哭聲地跟著我走。

我看到阿晴驚訝地目睹這一切,心中不禁再次暗喜,似乎雖然失去了問話機會,但卻成功換來了不錯的印象分。

始終照顧小孩子,從來都是男生在女生面前加分的大好機會。

我相信只要今天我好好表現,歷史中的我會感謝我的。

就這樣,我們這個莫名其妙的三人組合就開始了漫遊長洲之旅。
可摸耳快啲表白
小女孩可能都係時空穿越者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞