[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
齊人
11個
五分鐘後即刻有文睇
I am here
12個 超出我所想
真係要出文感謝大家
原來係13個
(四十九)
就在此刻,我腦海中如同見著字幕般倒帶著阿晴剛才的獨白。

她的獨白,此時正一字一句的與我記憶中的畫面逐一配對。

「我鍾意嘅人,係一個擁有夢想嘅人。」
我看見了那個在阿晴面前一次又一次說出「唔夢想又邊得嚟夢想成真呢」的自己。

「有好多事即使佢有能力做到,佢都會等,等一個適合嘅時候同位置先會完成佢。」
我看見了那個甘於成為學生會副會長的自己。

「佢明明係一個可以好高調嘅人,但係佢又好似好享受一個人嘅時間,呢樣嘢咁啱又同我一樣。」
我看見了那個在聖誕舞會上走到門外與她共舞的自己。

「佢好聰明,聰明到可以明白我莫名其妙嘅諗法。」
我看見了那個破解了她筆記本上字謎的自己。

「佢好善良,而且教識咗我去相信每一個身邊嘅朋友。」
我看見了那個曾經在班上相信她的我,還有那個在橋上用信任感動我的她。

「而最重要嘅係,我哋都好細膽,細膽到唔敢面對自己嘅感情。」
我看見了,那個在酒後才敢表白的自己,還有那個在我眼前跳進水裡的她。

即使此刻一切都有了解釋,可是我還是不敢相信,這就是阿晴眼中的我。

因為一直以來大家都沒有明言,所以一直以來大家所見的,都只是自己眼中的自己。

一直把自己視為不敢表白認愛的人,但在阿晴的眼中,我卻是一個有夢想又聰明的人。

當我自以為不合格時,在她的眼中我卻是超越滿分。

或者,這正是愛情的魔力。

愛情既令自己驟覺在對方面前弱點盡現,但同樣令對方在自己的眼中光芒盡顯。

其實一開始聽了這些描述,我內心已經在期望阿晴所說的就是自己。

可是在那一刻,我卻情願欺騙自己,相信她喜歡的是Owen。

因為只有這樣,我才能自我說服,把她送到Owen手上。

而直到此時此刻,我才首次聽見阿晴的真正心聲。

原來,不坦率的,不只我一人。

又或者說,如果關係之中只有一人不坦率,也許感情依然能夠開花結果。

而我與阿晴無疾而終的原因,其實是我們從來都沒有向對方坦白過自己的感情。

當兩個人都不坦白時,留在關係中的,就只剩下空白。

空白可以是等待,也可以是失去。

而我與阿晴則走向了後者。

「你知唔知點解,我就算知道穿越者嘅記憶唔可以留俾本身歷史中嘅自己,但係我都要向你表白?」當我心中仍是為了阿晴的真心話而又驚又愧時,安蕎突然問道。

我搖了搖頭,一時間不明白安蕎為何在這個時候要發問這個問題。

「一來係因為我喺一個月入面有七個回憶載點,照計每個回憶載點相距唔遠,所以要同你拉近關係應該比較容易;」安蕎一邊看著屏幕上阿晴與謝明哲的糾纏,一邊說:「二來雖然穿越時空嘅我會更加積極,但面對你嘅時候,我都係忠於自己嘅感情。我唔會做歷史中嘅自己唔會想做嘅事,亦唔會講歷史中嘅自己唔想講嘅嘢。因為,我覺得我有資格去令歷史中嘅自己更加幸福,但無權力因為我而令自己增添後悔或者傷心。所以我雖然代替咗歷史中嘅自己同你表白,但因為我忠於自己嘅性格同感覺,所以我有信心,即使係用歷史中嘅自己嘅狀感同你相處,你都唔會發現我嘅唔同。而即使你對歷史中嘅我講出咗我哋一齊咗嘅事,但我亦都有信心自己會接受到,因為,我相信自己好想同你一齊。」

我回憶著那時候與安蕎相處的時光,確實,我完全沒有發現安蕎的異樣。

「所以,如果忠於自己,歷史入面嘅你見到呢一幕,你覺得佢會做啲咩?」安蕎認真地看著我說。

我的心被她這一句話攪動著。

然後就在下一秒,我奮然地放下了手中本來輸入了Owen號碼的電話,然後立即站了起來就往外跑。

「我去救阿晴。」我只留下了這句說話。
(四十九)續
我明白安蕎話中的意思。

本來當大家都不知道阿晴的心意時,為她安排一個能保障命運平安的人是最好的選擇。

可是,當我和安蕎知道原來阿晴所喜歡的人是我時,事情就變得不一樣了。

即使歷史中的我可能還是不敢開口。

即使歷史中的我最後可能還是只能充當旁觀者。

可是,若是因為由我們安排一個人到阿晴的身邊,這就是親手破壞了歷史中的我與阿晴在一起的可能性。

這就是安蕎所說的,穿越的我並沒有權力為歷史中的自己增添後悔或者傷心。

也許,我要阻撓自己拯救阿晴的原因實在太多。

但此刻,我要救她的原因卻只有一個。

我要守護這時候的自己的幸福。

我拼命地跑到升降機大堂,然後衝進了一班剛好開門的升降機,緊接著按下了「22」。

就在電梯一直上升的時候,我同時作了一個決定。

「天命最高!」我在高呼了一聲。

死神一臉不爽地出現了在我的身邊,面上還有一個濕潤的面膜,看來我又打擾了他的休閒時間。

「一年命,換翻上次嗰個摔跤手上身五分鐘。」我簡潔而肯定地說。

「有生意做,今次唔嬲你。」死神發出幾聲如巫婆一樣的尖笑聲,然後再說:「第二次幫襯,今次俾你享受下第一身視覺感受。」

死神語音剛落,他便從我眼前消失,而同時之間,我感到混身是勁,簡直是每個毛孔都潛藏著萬噸力量。

似乎所謂的「第一身視覺感受」,就是讓我不需要像上次一樣離魂,而是直接在身體內感受著這摔跤手的力量。

感受著混身都是洪厚力量的我,慢慢地看著升降機門打開。

然後,漸漸地將力氣從身體每一處提升起來。

曾經,因為不忠於自己,我似是對阿晴報復一樣,選擇跟安蕎在一起。

曾經,因為不忠於自己,我捂著情感,想將阿晴推給Owen。

可是現在,我明白,若再不忠於自己,我只會令自己再蒙受一次失去,再經歷一次痛心。

所以,現在,我準備名正言順地為喜歡我的人而戰。

我現在的責任,就是要去守護那個收藏了我所有青春和感情的世界。
濕潤的面膜
live咗
天命最高!
有冇外傳 -- 「死神的日常」 ?
請問樓主而家嘅進度大概係幾多成?
加完呢一更樓主就休息啦
先多謝咁多位巴絲現身應下我

其實加呢更嘅原因好簡單
純粹係樓主好想多謝一直有睇呢個故嘅人
如果有時間 大家可以睇下少少樓主嘅心路歷程

作為第一次出故 可能心態上真係一般
又期望多人睇 又同時覺得其實有人睇已經好好
所以內心成日來回地獄又折返人間

只不過 其實寫呢個故嘅時候
其實內心有諗過 會唔會完全無人睇呢
所以當出左呢個故 見到都有D反應嘅時候
內心又會期待多咗

我覺得認真寫故嘅人 內心點都會有多多少少想做到一個作家
樓主都係 所以呢個故算係我俾自己少少嘅挑戰
我想俾自己完成到一個故事
即使無人睇都好 都要完成

所以可能呢個故太長 好難追 甚至有人覺得男主太嚴
但樓主我其實看在眼內 我都好多謝每個反應 每個意見
因為我都好想好似阿軒咁 廢得嚟可以慢慢進步
廢得嚟開始會主動去講嘢 去反擊 去保護自己所愛嘅人

所以希望大家唔好介意樓主成日好似好想要正皮
其實只係樓主真係好重視呢個故事 亦好想呢個故事有人重視
所以其實嚟到post 3 見到like跌咗樓主係有失望
有時候又見唔同網站其他故受歡迎都會唔明
但無論點 樓主初心依然 有一個睇 都會繼續出同寫

所以最後 好多謝每位追到嚟呢度
如果有唔同意見 好定壞 歡迎大家都講低
樓主廢up完 準備訓 聽日繼續出兩更
各位晚安 萬分感激
接近六成
恭喜你可以加入催樓主更嘅行列
新留名 幾日前追到依家寫得好真實
樓主成日停喺啲咁吊癮嘅地方, 都係等一次過出晒先再睇
多謝你啊 好感動有新讀者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞