[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
多謝你追哂
又八掛下 你追咗幾耐?
尋晚開始
多謝你 辛苦哂
歡迎加入逼迫樓主肝臟大軍
新朗一定唔係主角
等緊出文
好多女仔都好恨影婚紗相
男主唔係新郎嘅話真係唔想睇落去
刀片已入好信封,準備隨時寄出
一陣樓主出完文應該會有大量讀者流失

搵啲咁嘅嘢嚟搞
(六十)續
「其實我無諗過咁快就會結婚。」阿晴仰望著剛好掠過頭上的一雙燕子,「只不過,如果覺得適合,就唔洗諗咁多啦可?」

「嗯,只要你覺得揀得幸福,就得啦。」我點頭說。

「幸福......我會幸福㗎可?」阿晴突然笑著地看我。

幸福。

這是我一直以來都想讓阿晴獲得的人生。

由從前一直希冀著可以為阿晴帶來幸福,到穿越時空改變阿晴的不幸,直到現在終於站在穿著婚紗的她身邊,就是單純地想讓她幸福。

「放心,你一定會幸福。」我看著阿晴一雙明眸,用眼神向她許下了承諾。

「但係除咗我之外,你都一定要幸福喎。」阿晴如常地溫柔而有力地說。

凝望著阿晴,世界也好像停頓了,我一邊感受著內心的甜蜜和滿足,一邊緩緩地說:「只要你幸福,我......」

「好,我哋ready啦!兩位準備,影多幾張就ok。」攝影師在這時打斷了我的答案。

而阿晴也馬上「嗯」的一聲作出回應,配合著兩個前來為她整理髮型的造型師。

雖然我的答案還未完全說出口,不過我相信,既然在這個時空中我們成功地在一起了,那麼情話總是有時間可說的。

只要你幸福,我一定就會比你更幸福。

這就是我未完全說出口的答案。

阿晴並不知道,她能幸福,就是我的幸福。

而我擁有了她,就是擁有第二份幸福。

所以,我一定一定會幸福。

在攝影師熟練的技術下,轉眼間一輯照片又拍完了。

這一輯照片都是以活潑裝酷為主,所以拍下來都是頗為輕鬆快樂的。

「呢張幾型喎!」阿晴驚喜地欣賞著拍攝成果。

「嘩,呢張女神到...到時會唔會無人認得出係你。」口裡說著嘲諷話的我,惹來阿晴輕嗔薄怒的一記拍打。

雖然我口中如此說,但還是對鏡頭上的我倆的活潑和相襯度感到相當滿意。

就在我和阿晴欣賞成果之際,我聽到了攝影師對身旁的助手說了一句:「呢邊ok啦,幫我叫新郎過嚟,我想俾幾個solo shot佢。」

新郎?

我回頭望去,看見助手拿起了電話:「係...係啊,我哋呢邊ok啦,你可以過嚟啦。」

霎時間,我感到心頭涼了半截。

這時候,一個身穿銀色西裝的人影從遠方漫步過來,臉上是掩藏不了的期待和笑意。

即使未到身前,我已看出了他的樣子。

Owen。

Owen一到達時便輕輕搭在阿晴的肩膊上,然後靠近相機的屏幕,微微點頭地說:「果然係你兩個影得最有feel喎,呢輯影得好型好正。」

「十幾年默契喎,唔係你估!所以四個入面佢先有得影最耐咋嘛!」阿晴向Owen吐舌作個鬼臉。

「你放心,一陣我都一定型過你。」Owen嘴角向阿晴揚起了他自信的笑容。

「你夠膽型過我,我叫攝影師P肥你塊面啊!」阿晴杏眼圓瞪地作個反擊,令Owen笑得更開懷。

看著他們二人甜蜜的互動,原本在我心中的幸福興奮期待滿足霎眼化煙。

空氣中只剩下一陣空虛,還有不想面對現實的傷感。

想不到,在再次經歷的歷史當中,我再度成為了被選擇放棄的一個。
好啦 我準備好收刀片 讀者流失 同被詛咒啦
不過認真講啦
如果你真係決定棄故 我會尊重你 亦衷心多謝你支持咗三分之二嘅故事
因為對第一次寫故嘅我 每一個人都好重要

如果呢個故真係令你太失望
主角太廢令你放棄
我都明白

如果今日你棄故
如果有機會有日你得閒
希望你可以睇埋個ending
至少令你知道
所有故事 發展 都有原因

有一位讀者鼓勵我跟藍圖寫
放心 我會啊
我唔會六十幾篇時間為咗扭個橋
呢個故事 有我好想講嘅嘢
而我都講過 呢個故事 係鋪排 亦係慢嘅

所以唔棄故嘅你 我多謝你信任我 我應承你會俾一個值得睇落去嘅故事你
棄故嘅你 我都多謝你 因為有你追過 我先會寫到今日
雖然都估到但都幾傷感
今晚仲有一個加更
希望至少仲有一個人睇
睇到好心塞
起碼知道,阿晴死唔係由於同咗主角一齊
有我
偏偏喜歡你巴
信政府,唔棄
多謝你
多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞