[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
好心急
而讀者們則似是在頃刻之間醉意全清,瞪大雙眼看著了樓主。
Aiko厹!!!!!!!!!!! 畀人拒絕都可以再試㗎厹!!!!
來了好吊癮啊
大學畢業禮前一日又係成班人飲酒玩True or Dare 嗰個攤牌講鐘意過邊個 聽到好驚訝
幻愛非常好睇,未睇一定要睇
P牌正皮唔到 支持樓主
係有質素有舖排既故
而且每一個人物都建立得好好
但以而家呀軒嘅case
開始有啲蛛絲馬跡feel到呀晴係鍾意佢嘅
咁我覺得佢可以表白呀
我估樓豬應該係想再鋪多啲呢啲情節?
多謝你支持啊
同埋感謝你有耐性慢慢追
細心
劇情就唔直接答啦 慢慢睇落去就會知
大家早晨 又到報更時間
好痴線 今日再次係三更
連續三日啦
原因係Penana又俾人推爆

所以今日照舊午更夜更, 之後加更喺夜更之後
午更都係一點左右
全新加更規則:
連登每到50正皮 就加一更 下一加更位係200正皮(仲差3正皮)

Penana連續三日俾人推爆,樓主我發現其實一個人都可以推爆一半likes,當然除左多謝咁多巴絲咁落力之外,樓主都擔心自己太吃力每日加更會寫唔切降低質素,所以Penana嘅加更會再上調一啲:
之後每逢讚好數量升150都會加一更 嘗試拉長少少個加更嘅週期
所以下個加更位係500likes

講起Penana, 歡迎大家可以bookmark個故事(一有文就會知),另外如果你覺得呢個故真係好睇又或者值得你支持,歡迎你可以去留個言或者打賞我,對我嚟講都係好大欣賞同支持
樓主你哩幾日係即日起貨,定係你已經儲定咗啲,定時揼篇出嚟?
我係有時間會寫定
之後慢慢分出
所以呢三日就快chur哂所有存貨
講多一句, Penana嘅加更標準唔會再上調, 睇左幾日150likes應該係比較合理嘅距離(即係要爆都要有兩至三人狂推)
早上留名輕輕一推
多謝推post
我個人最愛都係《幻愛》
(五十八)
「啪!」
一耳清脆的耳光打在九公臉上。

Aiko這一著,把坐著看戲的我、蕭揚和阿晴看得更呆了。

「我其實唔係想打你,但我想自己清醒少少。」打出了這一記耳光的一刻,Aiko的樣子確實似是清醒了點。

「你想清醒就打自己嘛......」九公無奈地摸著自己被打的左臉。

「你鍾意我?」Aiko試探地問。

「係啊!」九公即使半醉依然爽快應道。

「你真係鍾意我?」Aiko提高了聲量。

「係啊!」九公吼叫著。

「無可能!」Aiko「砰」的一聲把手中的啤酒罐重重地放在桌上,「你以前見親啲女鍾意就即刻溝,但係你連溝都無溝過我!」

「咁...咁係因為你好啊嘛!」九公的臉紅上加紅。

「你講緊乜嘢?同我講清楚啲!」Aiko一手拍到九公臂上,又是清脆地「啪」的一聲。

「以前啲女,係靚,所以我急住想溝。」九公憑著尚未被醉意充滿的一半大腦運作,嘗試整理思緒並回答著:「但你,好好,所以我,想慢慢認真同你一齊。」

這個答案雖然聽起來散亂,卻真誠可加,即使是我聽了,心裡也不禁為九公暗暗喝采。

聽到九公的真心說話,Aiko卻似是不為所動,不知是因為醉了所以接收不到,還是仍在思考中。

「咪住!」Aiko用手指點住九公的額頭,「我咁醜樣,都唔係你鍾意開嗰啲女神type。你講,咁我好啲咩?」

九公突然立定身子,一下子反而比Aiko高出半個頭。

「你無因為我平時成日狗衝啲女仔就歧視我、睇低我,你仲會鼓勵我,聽我講溝唔到女有幾慘。你好識照顧人,支持人,而且又有膽,又敢試新嘢,一個人就做到個YouTube channel出嚟。每樣嘢,我都覺得好好啊!得未?」九公一口氣把這段話說完,氣勢洶洶,簡直想用「雄風再現」去形容他。

面對九公這一段話,反而是剛才處於上風的Aiko一時間說不出話來。

趁著Aiko回不了話,九公馬上補了一句:「嗱,你而家明咗啦。咁,你係咪可以做我女朋友啊?」

「啪!」
又是一耳清脆的耳光,不過這次是打在九公的右邊臉上。

Aiko正要開口,九公已經點點頭說:「我明嘅,你想清醒嘛,咁你清醒咗就答我嘅問題啦。」

Aiko點著頭表示九公的解釋正確,然後緩緩地用清楚的聲音說:「對於可唔可以做你女朋友呢個問題,我嘅答案係......」

我、蕭揚、阿晴和九公四人都屏息以待著Aiko的答案。

「唔得。」Aiko笑了笑,「你呢個表白太突然,咁就應承你太益你啦。」

「第80個。」蕭揚低聲說了一聲,然後站了起來,準備安慰經歷被第八十個女生拒絕的九公。

「唔係,Aiko嘅身份唔會係第80個拒絕我嘅女仔。」九公在這時發了聲,面上毫無被拒絕的失望感,反而雙眼中透露出平日沒有的光芒,直視著Aiko:「因為,跟住落嚟,我會用盡平時溝所有女嘅精力集中哂去追你,直到你成為我嘅女朋友。」

這一翻豪情壯語,一時間震懾了在場的每一個人。

九公在感情事上,一向都是「見風使舵,靈活應變」的類型,總之被一個拒絕,便找下一個對象。

可是,我們從來沒有聽過,他會常認真地,努力地去追求一個人。

或者,能說出這番話,只是因為九公喝醉了。

又或者,是Aiko令他醉了。

「好啊,不過下次最好俾多少少誠意,起碼都送紮花或者唱首歌啦,今次好無feel,起碼扣廿分。」九公的壯語沒有把Aiko嚇倒,Aiko看似隨便地喝了一口啤酒,交下了一個簡單的指引。

可是,嘴角卻失守地有著難以隱藏的笑意。

「好,下次我唱...唱首『十分愛』俾你聽。」此時的九公已打回原形,剛才的霸氣盡失,滿臉醉意地指著Aiko。

「『分手後一分鐘便有後悔聲音喎』大佬......」我低聲對九公提醒說,九公才悄為清醒地發現自己說錯了話。

「飲咗枱上面呢三罐當你無講過。」Aiko一手「砰」的一聲又將三罐啤酒擺到枱上。

而九公,也只好乖乖聽命。

「一齊,為頹廢嘅畢業旅行飲杯!」Aiko高舉啤酒,大家跟著她喝了一口。

「為就快要面對現實去翻工飲杯!」蕭揚無奈地笑了笑,帶領大家又喝一口。

「為我哋相識第十年飲杯!」阿晴的乾杯口號,還是貫徹了她重情的風格。

「為我好快會追到Aiko飲杯!」九公高呼一聲,但大家都有默契地沒有給他回應,害他氣沖沖地把啤酒一乾而盡。

最後大家把目光都投向了我。

我微笑一下,舉起手中啤酒,輕輕道出:「為我哋即使成長依然可以忠於自己飲杯!」

五罐啤酒,在空中肯定地碰了一下。
今日早咗出
有冇人睇緊會唔會好啲
好呀
Aiko 九公兩個都好有型
打和啦super
青春真好
幾時先到男豬好似九公咁樣放膽表白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞