[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
安蕎第一
X-men玩時間線玩得好癲
留言支持
多謝你
新po又少人咗 好彩仲有你
繼續推
睇到呢度硬係有啲不詳嘅預感
覺得呀軒或者呀晴會出事
今晚就會知
期待

個故越嚟越難估之後嘅發展
樓主表示:呢個故之後先係估結局嘅開始
好期待大家一齊燒腦
樓主你個肝好得七七八八
係時候爆一爆佢
我準備好啦 等150正皮即加更
好奇點解唔拍低條片話自己未來嚟㗎,點點點。當回憶點完咗,佢醒返睇返自己拍嘅片,然後知道佢應該要點做先改變阿晴,甚至最後同阿晴一齊咗。
因為拍咗條片唔會消失,好似香姨手上張紙仔。(只不過無咗果段記憶)
其實會消失㗎 香姨嗰個chapter有交代
只要提到未來嘅信息就會消失
所以香姨都有試咗一次寫完張紙無咗
呢排好多人都可能冇心追故
我都覺
或者又咁講 個故唔啱大家口味

我到今日都未捉到講故台嘅口味 大家有睇法可以分享下
好岩我口味
(四十八)
此話一出,不論是謝明哲、安蕎還是我,都不禁屏息靜氣地等待著阿晴的下一句。

「我鍾意嘅人,係一個擁有夢想嘅人。有好多事即使佢有能力做到,佢都會等,等一個適合嘅時候同位置先會完成佢。佢明明係一個可以好高調嘅人,但係佢又好似好享受一個人嘅時間,呢樣嘢咁啱又同我一樣;佢好聰明,聰明到可以明白我莫名其妙嘅諗法;佢好善良,而且教識咗我去相信每一個身邊嘅朋友。」阿晴一邊說,嘴角一邊露出淺淺的微笑,「而最重要嘅係,我哋都好細膽,細膽到唔敢面對自己嘅感情。」
直到最後的一句,阿晴的笑容才靜靜地淡化了。

而我聽著阿晴的讀白,內心一直猛烈地跳動著,似是不斷地反問著自己:「阿晴所說的人就是我嗎?」

就在這時,安蕎突然在我旁邊拍案而起,大叫一聲:「我知阿晴鍾意邊個啦!」

這一起,連我們身邊的食客都嚇得望了過來。

我連忙把安蕎拉下,低聲問道:「你估係邊個啊?」

「好明顯就係Owen啦!Owen嘅口頭禪係『無十足嘅把握,我唔會試』,呢句咪就係阿晴所講嘅會『等』囉!仲有啊,Owen份人勁聰明,而且lunchtime又成日一個人食,同埋佢平時都唔多講嘢喎,仲唔係細膽!今次仲唔係中哂?」安蕎滿意地笑說,「阿晴係鍾意Owen就好啦,至少成件事會易處理好多。」

聽著安蕎的分析,我又說不出到底有什麼錯,但我心裡總是希望阿晴口中所說的是我。

但我是個聰明的人嗎?我是個應該高調的人嗎?我是個明白她的人嗎?
這些問題,或者只有阿晴才能回答我了。

「阿晴,但係我同你先係最夾㗎。你望下我嘅袖口鈕。」謝明哲這時發了聲,向阿晴展示了自己的鈕扣。

「H2?」阿晴看見了謝明哲的鈕扣上是兩個字符,但似乎不太明白此舉的用意。

「阿晴,你就係我嘅氧氣,氧氣加上我嘅『H2』,我哋就可以成為『H2O』化成 水,變成細水長流啊!」謝明哲這表白的話一出,我和安蕎都是傻了眼。

「對女仔嚟講,呢個化學系嘅表白值幾多分?」我無奈地問安蕎。

「成功機會係0 分,不過學術性嚟講都有2分嘅。」安蕎無情地笑著說。

而作為接受表白的阿晴先是一愣,然後也忍俊不住地笑了起來:「多謝你嘅心意同創意啊,但係,我諗我哋真係唔適合。」

「阿晴,如果人無咗氧氣就會死,而我而家就好似,就好似咁,」謝明哲掏出了一個打火機,然後把它燃亮,「我每日咁掛住你,就好似不斷俾火燃燒緊氧氣,氧氣愈少,我就愈生存唔到。只有你成為我嘅氧氣,我先可以繼續生存㗎。」

「乜簡簡單單咁表白真係咁難咩?」安蕎聽了謝明哲的表白,忍不住再度吐嘈。

「咁可能你需要一個氧氣樽多過我啦。」阿晴見謝明哲反應有點大,似乎令她有點害怕,「不如今晚我哋都係唔好一齊食嘢住啦,我俾你休息下先啦。」

說著,阿晴想要拿起自己的飯盒轉身就走的時候,謝明哲卻快一步搶到門前。

「阿晴,你聽我講,你知唔知邊個係拉瓦錫?」謝明哲緊張而認真地問。

「牙石?」阿晴看見謝明哲手上還是拿著那個仍在燃點狀態的打火機,不禁也面露憂色起來。

「拉瓦錫係現代化學之父,佢都經過好多次嘗試先可以成功發表到第一個週期元素表,所以點解你就唔可以俾一次機會我哋嘗試下呢?」謝明哲一臉難過地問,雙手隨著語氣而揮動。

「你放低打火機先,我哋慢慢傾。」阿晴似乎也開始緊張起來了。

我這時候看不下去,馬上站了起來想要衝上律師行救出阿晴。

當我正要離開之際,我的手臂卻被安蕎拉住了。

「要救人,都唔可以係你救。」安蕎用手指著屏幕上閉路電視畫面的一角,那畫面顯示著Owen仍然在父親的辦公室中幫忙執拾著。

「而家係個好機會俾Owen同阿晴建立感情啊。」安蕎認真地說。

安蕎把她的手機遞了給我,上面已輸入「133」和Owen的電話號碼。

我明白了她的意思,所以緩緩地吐出了一口氣。

我與阿晴的愛情中的可能性,最後還是要由我來當劊子手嗎?

不過假如這是讓阿晴命運得以扭轉的選擇,我是甘於成為犧牲品的。

而且阿晴真如安蕎所說的喜歡Owen,那麼我是應該成人之美的。

就在我要按下「撥出」鍵之前,屏幕中的阿晴卻在這時開口了。

「其實比起做氧氣,我都係想做二氧化碳多啲。」阿晴認真地說。

「點解嘅?二氧化碳對地球無益喎。」謝明哲交出了令人毫不失望的理科思考。

「因為,我鍾意嘅人好鍾意飲可樂。」阿晴說著,然後承著謝明哲一時不解的腦袋空白時間,快步就跑向門口。

當阿晴這奇招成功,正打算扭轉門把開門的時候,門卻紋風不動。

看來,是剛才謝明哲翻熱飯盒回來的時候,已經在門口做了手腳。

雖然畫面上的情節驚險,可是我的心神卻不在畫面上。

因為,剛才阿晴的一句話,引起了我內心莫名的震撼。

「嗯......Owen明明講過佢淨係飲熱茶,最憎飲可樂㗎......」安蕎在質疑著自己的想法時,眼睛剛好就看到了我眼前放著的東西。

那是一杯來自咖啡店的可樂。

而我,也正好呆呆地看著這杯似乎戳破了真相的可樂。

這杯我平日最愛喝的飲料,此刻竟成為了百味雜陳的關鍵答案。
今日兩更完成
睇下weedend前衝唔衝到上150正皮加更啦
全靠大家啦
表白la 呀軒
條友痴撚線㗎拉9咗佢啦屌!
男主要犧牲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞