[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
一行四人到日本大阪旅行 <-- 乜唔是五個咩?

我諗錯咗 阿晴跟我們 所以係一加四
打太急
明明係四個但我數到五個....

嚇死人咩, 個心離一離呀
雖然巴打你失望
但我覺得你搵到重點
呢個係其中一個我想表達嘅嘢

好多人口講點點點 又或者係好多事上都好勇
其實阿軒待人處事 甚至揀科都好追求夢想
但偏偏愛情路上 就好退縮
呢份反差
既係表達阿晴嘅重要
亦係表達人性
好多時平日係一個樣 對所愛嘅人又會係另一個樣
我覺得成個旅程
佢真係妥協緊好多野
感覺上 主角都有少少老態 決擇好慢 只係勝在經歷左一次
好似三十多歲社會打滾完 冇左熱血 夢想 既人
感覺就似
你已經跌爛過個花樽一次
所以到你再有機會去攞
你會寧願更慢 更小心去行每一步
所以相反地說
因為經歷過 所以先更慢
就咁先sad...
睇阿軒睇到自己 所以我都決定下年有個了斷
奇點巴加油
唔好等喇巴打
火花不等愛人 變幻太多
應該珍惜過程 還是結果
樓主 唔好介意 有感而發 離一離題

我見到你講 人大左 學識妥協
好有共鳴

身邊朋友一個一個冇曬夢想同靈魂
其中一個最有夢想既朋友 最近有精神病

身邊好似好多個阿軒咁既人

最慘係 現實中 點叫都叫唔番醒依幾個訓著左既朋友

睇你個故 一時唔覺意代入左
我希望阿軒係最尾一個載點 真係會做番d野
多謝大家 短暫地上到penana第二位亦是一種幸福
最重要係代表咗大家嘅支持

好感動睇到幾位巴打一人like爆六十幾個post
如果唔介意去個故留多個言 至少都俾我多謝翻你啊

完全唔介意啦 其實好享受同大家傾下計
巴打留言好高質 令我都想離下題

其實今日下晝先講過 我鍾意鋪排故事
因為咁先有時間令故事有意義 而唔係單純地鍾意>追>追到>扑嘢
當然我都明白有人會鍾意呢類觀感刺激強嘅故
所以只能講 各有喜好啦

其實每一章嘅故事
都有一樣我想講嘅嘢
平時唔會解釋 係想留俾大家get到咩就咩
但今次見巴打講起 我都唔介意講下
呢一章主題其實係:「妥協」

其實唔止巴打 我都見到身邊好多人
從以前有夢想 慢慢大個就沉左
所以我先講 小朋友好擅長堅持 但大個左呢?

係sad嘅 但阿軒只係對感情妥協
有更多人整個生活都妥協咗
我覺得咁樣會更sad
唉 文字表達唔到我心情
樓主你講緊 社會速食文化
成個社會無論故事 漫畫 劇集都係
大堆頭 快 刺激 味精
養到人口味變左快餐
口味清淡 無添加既顧客 遠比 卓頭 濃味 少太多

本身寫作就係慢
背後意義 變左唔重要

多謝你 帶左個反思俾我
我會送俾我朋友 希望佢會有得著
樓主 加油 堅持你既寫作夢 堅持你既風格同舖排
我都好多謝你嘅回覆
對我嚟緊 可以得到呢一個回覆 寫呢個故已經好有意義

多謝你我會加油
亦都希望巴打你同你朋友一樣可以堅持到想做嘅事
一點啦樓主
文嚟緊啦
(五十七)
五點半,我們五人再次回到了長洲的渡假屋中。

對比起我和阿晴鋪滿整張桌子的食物,九公和Aiko那一組還放不到1/4桌面的食物完全是相形見拙。

所以在蕭揚完全不需黑箱作業之下,我和阿晴那一組輕鬆地憑實力取勝。

但其實除了桌上的食物外,我感受到Aiko與九公那一組的氛圍也完全跟我這一組相差甚遠。

這令我相當好奇,到底他們二人在整個買餸過程中當中發生了什麼事呢?

雖然九公與Aiko需要負責bbq,但燒烤前的食物還是需要人去準備的,而這責任就自然地落在我們男子組身上。

這個準備食物的時候,也正好讓我打聽一下九公他們到底怎麼了。

「喂,你同Aiko做咩啊?兩個買完餸之後塊面真係好似俾太陽曬燶咗喎。」我一邊洗著雜菇,一邊問。

「唉,九公買餸完全唔識講價,然後人哋阿姐氹多兩氹又買多幾樣,差啲激死Aiko。就算我係附近聽住,都救唔切。」蕭揚用錫紙包著粟米,無奈地說。

「兩位大佬,我由細到大買嘢都唔洗睇價錢嘅,你要我比賽格價,咪即係要我死。」九公無辜地說。

「唔緊要啦,今晚唯有暫時改變策略,按兵不動先。」蕭揚搖了搖頭。

「改變策略?今晚本來有咩策略啊?」我好奇地問。

「本來我打算提議今晚bbq嘅時候玩True or Dare,然後俾機會九公揀『Dare』順勢表白嘅,但而家咁嘅形勢,都係唔好搏啦。」蕭揚如此說,我也同意地點頭。

在毫無勝算下推九公表白,無疑是要他失敗第80次。

「唉,點解鍾意一個人都要搞咁多嘢呢?」似乎下午的事情對九公帶來了打擊。

「放心,仲有機會嘅。」我拍了拍九公的肩膀以示鼓勵。

而內心,卻甚明白九公的煩惱。

喜歡一個人,從來都不是一件簡單事。

而要刻意裝作不喜歡一個明明很喜歡的人,更是一件難事。

而偏偏我卻把這件難事一口氣做了十餘年。

天空在無聲無息之間換了背景顏色,而我們也開始在夜星初亮的時候開始bbq。

Aiko與九公都是爽朗的人,所以在bbq時已把下午的怨氣放下,反而互相吐嘈,將對方的種種惡行醜事逐一披露,令蕭揚、我和阿晴三個笑得開懷。

「佢啊,買半鎊魚蛋俾成一百蚊人,仲要係普通魚蛋咋!之後行過海鮮檔又話要買條魚喎,我嗰時真係懷疑到底佢係咪以為自己拍緊飲食節目囉!」Aiko拍桌而起,順便喝了一口啤酒。

「你好好咩?買棵粟米都要同人哋講價,人哋阿姐差啲將啲粟米逐粒搣出嚟掉死你啊!」九公不齒地反咬Aiko一口,然後不輸氣勢地同樣乾了一口啤酒。

二人從今天的事一直鬧到中學時代的事情,漸漸把我們其餘三人也拉入戰圈。

我們五人就這樣一直喝,一直互相取笑、攻擊、懷緬那時中學的美好。

「唉,過埋今次長洲三日兩夜,都唔知幾時可以再一齊去旅行啦。」阿晴嘟起了嘴,淺嚐了一口啤酒。

「點解咁快就畢業啊!我唔想返工啊!」我對著天空仰聲大叫著。

「我都想繼續讀書,繼續玩落去啊!」九公跟著我一起吼叫著。

「面對現實啦,我哋老啦!」蕭揚冷靜地將兩罐新的啤酒放在我和九公面前,然後我們三人一起碰杯。

「點解喎!我明明覺得好似先玩咗無耐咋嘛,點解咁快就要大個喎?」Aiko挨著阿晴嘟囔著,明顯已經半醉了。

「大個就大個啦,邊有得揀!無㗎啦,之後一齊做工作狂,做到隻狗咁,做到死為止!」九公站起振臂高呼。

「唔濟啊,我要玩啊!我而家就要玩盡佢!」Aiko隨手拿起個空罐子就往九公的頭擲去,中個正著。

「你想玩咩啊?」尚算清醒的阿晴向懷中的Aiko問道。

「True or dare啦,夠哂青春啊!邊個夠膽揀Dare就出去沙灘裸跑啦!」Aiko哈哈大笑著,明顯是醉瘋了。

「玩囉!我都未驚過,我奧運會裸跑冠軍啊!」本來我與蕭揚一聽Aiko的話已想出口阻止,誰知半醉的九公卻搶先一步一口答應。

「好,即刻玩!」Aiko隨手拾起了一個大啤酒瓶就放在桌上,然後手指一轉,酒瓶馬上轉了幾圈,然後開始慢下來。

「今次嘅幸運兒係......」九公瞇著眼看著酒瓶轉動,直到酒瓶停止指著一人,「蕭揚!你揀True or Dare?」

「True。」蕭揚似乎也真怕了醉了的Aiko和九公會亂開出「Dare」的挑戰。

「我問!」Aiko馬上舉起了手,「蕭揚你咁靚仔,但係一直都無拖拍,係咪因為你係hehe嚟?」

「我係奉行單身主義啫。」蕭揚輕鬆地回答道,然後開始轉動酒瓶。

就在酒瓶轉動之時,我突然想起了關於這個回憶載點的一些事情。

在原來的回憶載點中,我們並沒有知道九公喜歡Aiko,沒有經歷分組,沒有幫助悅悅找父母,可是,這場由Aiko提出的True or Dare卻是有玩過的。

而我記得,我被Aiko問到有沒有喜歡過阿晴,而當時的我是絕對地一口否認的。

那時的我覺得,反正阿晴已跟盧業成在一起了,我的心聲也不見得重要,所以最後索性予以否認。

我記得聽了我的答案後,阿晴臉上閃現過一絲失望。

到底那絲失望代表著甚麼,我卻沒有多想。

然而來到現在,若一會兒我再被問到同一個問題時,我該如何回答呢?

「我諗......我會好難做,因為其實我......」
阿晴那時候的回應再次浮現於我腦海之中。

而同時間,我也想起了下午在長洲海傍前所作的決定。

我大概知道我要作出怎樣的回答了。

就在我暗中思考著的時候,酒瓶剛好轉到阿晴面前,阿晴不假思索就選了「True」。

「今次我問!」九公搶著舉手,「你而家有冇鍾意嘅人?」

「有。」阿晴爽快回應。

蕭揚、九公和Aiko馬上歡呼四起,阿晴卻低下了頭,臉上是不知來知酒精還是害羞的紅暈,同時快手把酒瓶一轉,想要轉移大家視線。

這次酒瓶指向了九公。

「True!君子事無不可對人言啊!」九公虛張聲勢地大喝一聲。

「咁今次到我報仇啦!」阿晴微微一笑,指著九公說:「我知你幾時都有鍾意人㗎啦,所以我唔問你有冇,我要你直接講你而家鍾意嘅人嘅名出嚟!」

這一問,我、蕭揚和剛才氣勢磅礴的九公同時一呆。

「啱啱唔係好威大大聲嘅咩?而家淆底唔敢講啊?」Aiko豪邁地站在九公面前,推了他一把。

「咩淆啊?」半醉的九公似是不甘被嘲,正要回答之時,蕭揚向我打個眼色,我連忙上前一下子掩住了他的口,笑道:「九公醉到咁,而家講嘅都唔知真唔真嘅,呢啲重要嘢不如等聽晚再問啦。」

醉了的Aiko卻似乎不想放過九公,她朗聲一笑,然後說:「係咪我哋識㗎?Mimi?定Louisa啊?嗱,唔講正垃圾啊。」

這句「垃圾」的威力奇大,九公一把就將我的手甩開,然後踏前一步直視Aiko。

「我而家就講!」九公迎著Aiko正面大聲叫道。

「講啊!」Aiko以挑釁的微笑應對。

「我講啦!」
「講啊!」
「你啊!」
「講啊!」
「講咗啦!我鍾意你啊!」

剎那之間,蕭揚透了一口大氣、阿晴目瞪口呆、我在一旁掩面搖頭。

而Aiko則似是在頃刻之間醉意全清,瞪大雙眼看著了九公。

而九公,似是還未意識到自己說出了什麼,依然一臉霸氣的傲視著Aiko。
停起呢d位好吊癮
樓主又去休息啦
好開心今晚收到好高質嘅留言 同時又得到大家Penana嘅推爆支持
樓主嚟到po3其實已經慢慢接受咗正皮唔係催就有
亦都明其實好難得Keep到一班人繼續睇呢個故事落去
所以今日你仲睇緊呢個故 我衷心多謝你
希望你睇落去都唔會失望

最後又循例講下
連登仲差7個正皮就加更啦
而penana到350 likes就會加更,似乎大家都用apps like可以好快爆

鍾意呢個故嘅歡迎用你嘅方式話俾我知啦
當然都好歡迎大家放低心事留言 樓主我好享受大家傾下計

最後講聲晚安先 聽朝再報個更
正皮唔到好想知之後點
我部電話禁極刀無反應啊!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞