[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
我相信大家都期待緊
其實全部人都係
分分鐘阿晴都係
其實我都係
樓主我準備休息啦
不過都宣佈定一個消息
聽日都會有三更
原因係Penana已經上到250likes啦
所以名正言順又再加更

再次多謝有份狂推penana嘅巴絲 你地真係好勁
亦感謝你地鍾意呢個故
全新加更規則:
連登每到50正皮 就加一更 下一加更位係200正皮(仲差15正皮)

Penana之前規則係實驗性質,雖然大家努力爆like係好好,但發現原來佢個計like方式有兩種,為左方便計同埋唔會一日之內爆加幾更令樓主我都寫唔切降低質素,Penana規則會改一改:
試多一次每逢讚好數量升100都會加一更 睇下情況如何
所以下個加更位係350likes

講起Penana, 歡迎大家可以bookmark個故事(一有文就會知),另外如果你覺得呢個故真係好睇又或者值得你支持,歡迎你可以去留個言或者打賞我,對我嚟講都係好大欣賞同支持
呀軒應該會係好爸爸
Yeah 聽日有三更
三更萬歲
樓主好波
大大力雙推(連登、Penana)
大家早晨
多謝大家喺樓主未起身嘅時候幫手推一推
今日有三更
午更大約一點出, 之後兩更都會夜晚出, 時間後補

連登加更位尚欠:10正皮
Penana加更位:350 likes
另外想賣下廣告:
樓主我另一個身份係會平日寫下影評嘅,而最近睇完港產片之後寫低咗下面呢篇文,比起想大家睇我篇文,更想大家去支持下港產片,因為今年嘅港產片真係幾高質,尤其是《幻愛》

所以希望大家有時間 都可以身體力行去支持下

https://www.thestandnews.com/culture/%E6%B7%BA%E8%A9%95%E9%AB%98%E5%85%88%E4%B8%89%E5%AF%B6-%E5%85%89%E5%BE%A9%E6%B8%AF%E7%94%A2%E7%89%87-%E6%99%82%E4%BB%A3%E6%AD%A3%E4%BA%A4%E6%9B%BF/?fbclid=IwAR0QQ_4hTNF4j0xWR60FIecP-j1wyKfgUVzunaRRKYls94RxLCg_xYHjIqw
早上推一推
早晨
(五十六)
根據小女孩的描述,我讓小女孩騎在我的膊頭上,三人一起走過了一次小女孩與父母還有一個尚在BB車上的弟弟曾經到過的地方。

可是因為一路上一無所獲,所以我們三人又嘗試向長洲警署方向走,可是到了附近依然未見小女孩父母的蹤影。

「悅悅,係咪都未見到爸爸媽媽啊?」「悅悅」這個名字,是小女孩在路上告訴我和阿晴的。

悅悅在我背上搖搖頭,算是回應了阿晴。

「咁就奇怪啦,行過嘅地方都無......」其實這一來一回我們已走了差不多十五分鐘,但卻依然未有所獲,這令我也不禁有點擔心。

這時候,我突然感到頭上有點濕濕的,似是有雨點灑落頭頂。

當我聽到微細的飲泣聲時,我便知道是悅悅在哭了。

我把悅悅從肩膊放回地上,讓她坐到路邊一旁的石壆上。

看著悅悅低頭哭泣的樣子,阿晴臉上也是擔心與憂慮的表情。

「你哋又話我諗住見翻爸爸媽媽就會夢想成真嘅,但係而家都未見到......我會唔會以後都見唔翻爸爸媽媽㗎?」悅悅斗大的眼淚驟然落下。

「悅悅,你而家係咪好擔心啊?」阿晴這時向悅悅柔聲問候,悅悅含著淚點點頭。

「其實晴姐姐我以前都試過好似你咁擔心㗎,你想唔想聽下我嘅故事啊?」阿晴一邊說,一邊屈膝坐到悅悅的身邊。

悅悅止住了哭聲,用一雙大眼睛看著阿晴,似是一個準備就緒的聽眾。

「悅悅,你有冇翻學㗎?」阿晴微笑望著悅悅,而悅悅則點點頭。

「晴姐姐仲係十三歲嘅時候,我試過好驚翻學㗎。因為嗰年,晴姐姐要轉去一間新學校讀書。要讀新學校,就代表我完全唔識身邊嘅同學啦,老師啦,所以呢件事就令我好擔心啦。」

「嗰一年晴姐姐讀緊中學二年班,當我第一次走入去一個新班房嘅時候,入面嘅同學我一個都唔識,呢樣嘢令我好緊張。當我求其搵個位坐低咗之後,我都唔敢同側邊嘅同學傾計。之後,我聽到有啲同學講,話將會有一個好惡嘅老師成為呢一班嘅班主任喎,悅悅,你估下嗰時阿晴姐姐嘅心情係點嘅?」此刻阿晴像是那些「午間家長講故事」的家長義工,熟練而溫柔地向悅悅說著故事。

「好驚?」悅悅能作出回答,證明她也投入在故事當中了。

「悅悅你真係聰明啦,一估就估啱咗!」阿晴輕輕拍手以示欣賞,然後把故事續說下去:「嗰時嘅晴姐姐好驚,好怕會有一個好惡嘅老師入嚟班房。就係呢個時候,晴姐姐身邊有個人突然間對我講咗一句:『你好似好緊張喎。』我望住呢個人,我唔識佢,但見到佢笑笑口咁望住我,所以就問翻佢一句:『我哋嚟緊嘅班主任係咪好惡㗎?』呢個人笑住咁答我:『如果你想有個好嘅班主任,咁你要快啲祈禱許願啦,仲有十分鐘班主任就嚟㗎啦。』」

「我嗰時以為呢個人喺度講笑,所以就無理到佢。點知呢個人見我無理佢,佢又講多咗句:『唔夢想,邊得嚟夢想成真啊?試下許願啦!』嗰時我聽到呢句嘢,我淨係覺得呢個人好古怪,但係唔知點解,我個心又真係跟住佢所講嘅嘢去做,靜靜地許咗一個願望。」

「結果,十分鐘後,我嘅班主任嚟啦。悅悅你估下,我嘅班主任係好嘅定係惡嘅?」阿晴又笑著向悅悅發問。

「我估係好嘅!」悅悅側著頭思考的表情實在可愛極了。

阿晴聽了,笑著搖頭地說:「好可惜,嗰一年我嘅班主任係一個超惡超鍾意鬧人嘅老師,聽講仲係全校十大最惡老師嘅第一位啊!」

「吓!」悅悅一時間由興致勃勃變成了失望的表情,「咁咪即係夢想唔會成真囉。」

阿晴這時候溫柔地摸著悅悅的頭髮,笑著說:「咁又唔係喎。因為晴姐姐嗰時喺心入面許嘅願望,其實唔係想要一個溫柔嘅老師。」

「咁係咩啊?」悅悅一雙大眼睛變得更大了。

「其實晴姐姐嗰時最擔心嘅,係要自己一個人上堂、過小息同埋食飯。所以,我嗰時嘅願望係,希望可以喺呢間學校入面,搵到可以陪我嘅好朋友。而結果,我喺嗰一年搵到四個好朋友,而其中一個......」阿晴說到這裡,把眼光投向了我,「就係嗰一個鼓勵晴姐姐要許願,仲成日笑嘅古怪同學。」

說完了這一段,阿晴再次轉向望住了悅悅:「所以呢,雖然每個人都有擔心,但只要相信自己許嘅願,夢想就會成真㗎啦。」

當我看見悅悅重現笑容地用力點頭的一刻,我就知道阿晴這故事奏效了。
午更來了
俾大家睇故送飯送得開心
好 sweet
一直幻想佢哋兩個快啲有好結果
正,飯後有新文做甜品。
講到咁都仲未拍拖係咪玩嘢
呢個就係好值得問嘅問題
到底爭咩 就要睇落去
就係因為關係太好,驚表白完,如果係get錯嘅話會破壞咗呢段關係
睇咗咁耐覺得d劇情有小小拖tim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞