[穿越/愛情]《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(3)

1001 回覆
270 Like 6 Dislike
我好鐘意
多謝樓主
你出文係對我最大嘅鼓勵
今日幾點更文
新讀者lm
打機打到5點打算訓,點知睇到e個po ,直接由1追到3,期待樓豬下一更,去訓了
希望係happy end
好好睇
Sidetrack少少 感覺你講啲心路歷程出嚟個陣
有啲怪
冇見過作者會自稱樓主 通常都直接用「我」
比我覺得你同讀者距離有啲遠
奇點巴加油啊
多謝你
一點見
多謝你支持
希望你訓醒就有文
多謝你意見啊
其實係因為大家起初叫我樓主 所以先咁叫自己
不過你講得啱
我或者之後會調整下

多謝你鍾意呢個故
灰機

寫故無咩反饋 無動力寫
今日會唔會加更?
過150正評啦
薯皮巴
終於見你
梗係有啦
多謝你幫推
以為你棄咗故啊
多謝你翻嚟幫我打氣
順便宣布:
150正皮達成。今晚加更

下次加更:200正皮
阿軒本身有幾多年命啊 咁用法會唔會死個個係佢
由中一二開始喺高登睇故後尾轉埋過嚟呢邊睇文
想講樓主啲文其實都真係幾高質..
啲文個份量又多 每日入到嚟都一定會有一兩篇文睇
想讚下 以第一次作文嚟講 真係已經做得好好..
不過想講樣嘢就係對比起得到班唔多但充實嘅fans
我諗呢樣嘢會好過有超多正皮
見講故台作左好耐文嘅人都係固定會有呢班人喺到
所以唔急慢慢嚟啦樓主 人氣呢啲都要慢慢累積
講到好亂 sorry 樓主加油!
收到啊 多謝你支持我
我會繼續慢慢寫 我都覺得有一班一直睇文嘅人好難得 我會加油
(五十)
我二話不說,直接走到了小型會議室前,用手一擰門把,果然仍是鎖著的。

但憑著我現時混身的氣勁,我感到可以試一試一個電影中常用的破門做法。

我後退幾步,然後配合助跑的側身飛撞向會議室的門上。

大門發出巨大的「砰」一聲,雖然未曾打開,但門已經似乎搖晃起來。

於是,我再重新後退幾步,緩緩吸氣,心裡對自己說了一聲:阿晴,我來了。

然後,我就聚集全身澎湃的力氣奮力往前一撞。

「碰」的一聲,大門打開。

我第一眼就看見了一臉慌張的阿晴,還有似被嚇呆了的謝明哲。

「阿軒!」阿晴一見著我,馬上趁著謝明哲未有反應之時把他的手甩開,然後向我跑來。

我伸手把她一下拉到我身旁,然後正視著謝明哲。

謝明哲似是仍未死心,想要跟著阿晴向我跑來。

我順著此刻體內摔跤高手的本能反應,一個彎腰同時雙手伸前遞出,位置剛好抱上了謝明哲的腰間。

然後有一道勁力從我腰間冒起帶動雙手一捧,一下子竟然就將身型比我大的謝明哲捧起了。

接下來我整個人借勢往後一挨,謝明哲就毫無反抗力之下被狠狠地摔倒在地。

就在把他摔往身後之後,我感到全身的氣力也在一𣊬間中全然消失,看來是五分鐘的時限到了。

只不過看著謝明哲倒地連聲叫痛,相信他一時之間是再沒有什麼威脅的了。

「你無事嘛?」我看著阿晴額上汗珠滿佈,馬上送上關心。

阿晴似乎驚魂未定,只是緩緩地搖頭回應。

「洗唔洗叫保安?可以捉佢非法禁錮㗎喎。」我向阿晴問道。

「佢又無對我做啲咩,俾佢走啦。」阿晴用無奈的表情看著在地上一臉失望的謝明哲。

「今日嘅事我哋當無發生過,但係你以後唔好再騷擾阿晴啦。」我拋下了這一句,算是為事情劃下了句號。

謝明哲扶著牆壁慢慢站起,低著頭說了一句:「對唔住。」

然後他便繼續挨著牆壁,走到座位前拿起背包和剛才因為被摔而掉落的打火機,默默地離開了會議室。

當我還想問候阿晴的時候,我卻發現她正皺著眉頭看著謝明哲,表情中是帶有憐惜的。

「我哋都走啦。」阿晴發現我正在看著她,於是擠出了一個笑容地說。

由於阿晴需要坐巴士回家,所以我便陪著她走從律師行到巴士站的一段路,算是為她壓驚。

「你點解會喺律師樓嘅?你唔係走咗嘅咩?」阿晴把大廈的大門推開後問我。

「我漏咗嘢所以翻嚟拎,點知聽到小型會議室咁噪,所以咪過去聽下,點知就發現咗有事啦。」我說出一早就想好了的籍口。

「多謝你救我。」阿晴衝著我笑了笑,表示謝意。

此刻,我心裡想著:自己的世界怎能不去救呢?

當然,我把話並沒有說出口。

沉默就在我們之間出現了片刻,然後阿晴又開口了。

「你知唔知點解我唔捉謝明哲?」

「因為話哂佢都係你追求者?」我猜想著。

「雖然方法唔啱,但其實佢都只係一個想表達愛意嘅人啫。」阿晴搖了搖頭,說:「而我覺得,我無理由去捉一個有勇氣去表達愛意嘅人。」

聽到這句說話,我不自覺地望向了阿晴。

而她,也剛好在望著我。

為了打破這尷尬的場面,我只好微微地點頭,「嗯」了一聲,然後裝作沒事繼續走路。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞