[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
有冇人試過玩Dual moon (上下)遇到問題 ? 我琴日嗰個用咗四年嘅AOC moon (上)佢成個panel跌咗落嚟 , 嚇死寶寶

個moon掛法就好似咁樣 :

\ < AOC U2777M (成個panel跌咗落嚟嗰個)
| < benq ex2780q
但係呢個得8bit
cv27q好似係多左咩high bit rate 3
EX2780Q

144hz 8bit
120hz 10bit

同埋佢果幾個hdr mode 都怪怪地
要研究

之後自動感光sensor 唔錯

但手動開最光d 色準就亂哂 唔知關唔關 display 用咩type 問題
要再摸下
有g-sync同無g-sync其實分別大唔大?
Acer既VG272up 依隻mon好唔好?
g sync compatible係畀啲買唔起G SYNC既人用
唔好自我感覺良好到以為同g sync同級先得架
對唔住囉 我見巴打話g sync compatible同g sync先下個咁既結論姐
咁巴打你覺得g sync同g sync compatible有咩分別?
利申:我而家都係用緊g sync mon架大佬 點樣自我感覺良好法
色深還好啦
有幾多game真係出到10bit
27吋4k 好似冇VA
我諗住應該都係DELL, 應該24+24
定27+27, 會唔會反而大過頭 dual mon?
訂咗隻vg289q
希望張980ti唔使換啦
諗緊lg 入門個個ergo 好唔好
有冇巴絲俾下意見
https://www.lg.com/hk/monitor/lg-27qn880-b
Netflix 多, 小量gaming (MacBook Pro 插GTX1060)
上網多, 可能畫CAD(both SolidWorks & AutoCAD), photoshop 執相
1.實有分別 但價錢夠你買多隻
2.好 用緊xv272u-p
1080p 24寸
冇乜要求
最抵 性價比最高有邊幾隻
睇過ew2480就冇貨
因為我睇資料時有話原本60fpx升到80fpx,真係有咁多提升?貴就無乜問題既,因為預用到5-10年
Mon唔會提升fps架喎 好似係
我睇錯野

https://zhuanlan.zhihu.com/p/22154636
佢個總結係一般mon可以發揮到60%display card效能,g-sync可以發揮到80%,係咪真係有咁大分別?
我果隻冇跟dp 所以真係唔知有冇咁誇
我想問下曲面同直面邊隻好啲
因為我見曲面既好多都係5ms
如果FI27QP同級既曲面要睇邊隻?
另外想問...如果想買21:9
打機會唔會拉到個遊戲畫面啲野扁晒
如果27吋直面既屏對比
想曲面屏幕畫面同樣高度係咪要買大吋數啲?34吋?
LG 隻 34 LG750 21:9 買唔買得過.
用緊1060 6G
其實IPS我都OK
關效能事咩?
有g sync 最多高fps時冇tearing
低fps(55-60)最多睇落順滑少少
簡單啲唸 兩舊硬件之間同步率高啲你咪會話佢發揮得好咗 順滑自然啲,但最終都睇你個spec係咩級就配返咩Mon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞