[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
我自己就set Standard mode先
然後就set依2樣嘢:

A. U2720Q個Smart HDR set做DisplayHDR
B. Windows 10個HDR

唔做A就會冇B揀
即係一定要開mon個Smart HDR
另外 冇B嘅話睇youtube會冇HDR揀

開曬A同B個mon會超光
而且冇得喺OSD校brightness
依個時候你要
喺Windows個Display Settings度
拉SDR Content Appearance個slider
去校暗 SDR brightness

btw Smart HDR set做desktop嘅話
就會有矇咗層灰嘅問題
有冇人可以比到意見我
我知vg279q評價好好但想知點解相較下spec差唔多既g241討論度會咁低
或者係2千5附近有冇其他選擇
無留意hdr,我用開fps profile ,個profile對比大啲搵人易啲
用左3個月32"彎MON 而家轉返32"平MON
感覺彎MON係整體係唔錯 打機UI左右近D字睇得比較清楚
而家新平MON感覺中間突出有反突既感覺,左右後左無咁清,隻眼需要時間習慣返
btw 求問
我想知用HDR400/HDR600 mon, 開埋hdr, 插張10bit capture card/用 mirillris action 拍條10bit HDR 10片
會唔會比得上人地Xbox One X/PS4 Pro 拍出黎果d片?
換咗咩mon
想要個fhd副mon 筆直~$2000
暫時睇左u15sn 呢類portable mon
想請問下有冇更好嘅推薦
CG32UQ
想問買個mon連落ipad air 有冇得諗?
Budget 得1-2k係唔係求其買就ok
用黎editing加打apex
Display card 1650 super
玩apex揀隻144hz 1080p吧
用緊2060,
買2K 144 mon 會唔會諗多左?
想問LG 34GL750-B 同 34UC89G 有咩分別
等貨到 EX2780Q
想換mon,會pc打機同玩下ps4
Vg32Vq好定係ex3203r好
見差唔多價錢,thx
想問下21:9 2K 144HZ
AOC CU34G2X 同 MSI MPG341CQR擇邊隻好?睇spec好似除左色之外冇咩分別
4k 最平係唔係要3000幾 睇戲
爸打網上邊到訂定自己落場,同埋幾錢?
法奧

價錢自己上去睇
利申r 左條dp 線
係咪問得太複雜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞