[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
g241
8bit 色深(6bit+FRC)
係咪即係假8bit
同你情況差唔多 諗住買 u2417h,色水 1080p入面應該贏晒,唔買u2419 因為好多伏
得基本sRGB色域 只係普通野
EW277HDR 有貨既話都可以考慮
YES
但有95% DCI-P3
有冇其他建議?
LG水4000好似都ok
但驚睇漏眼

btw小米唔會考慮 有嘢比錢更加重要
本身睇中acer xv272up,今日去黃金高登都無貨有無其他推介?
製造商個純利潤好低,唔好自欺欺人啦,買大陸嘢就係買大陸嘢
samsung odyssey g7 幾時香港開賣?

年頭話Q2,之後等到宜家6月台灣開曬ball賣香港都未賣,有無ching知道咩料,我懷疑可能香港無得賣。

同時有無咩類似的mon將來會出,想要1440p,240hz,90%以上dcip3 coverage3,budget 7000下
有hdr 600最好不過無都無所謂。
16:9 1000R
會唔會過左火
34吋2560 x 1080 PPI約=27吋1920 x 1080
如果你對清晰度比較敏感 可能接受唔到
34WN80C有3440 x 1440不過差唔多要6千
有無人用緊VG272UP
我SET完色之後而家次次重新開完機之後D綠色都無減到
要入返MENU郁一郁先會變返我SET個隻色
有無人知點搞 我唔想就佢將另一隻MON較返綠少少
想問下27吋 電腦電視兩用的話點簡好,目前諗緊LG TK600D LED
直mon見唔到有同類產品

Ching點睇呢隻c27fg73
請問macbook air 用咩external monitor 會好啲?
想問 ~27" 4K IPS 係咪 VG289Q 最抵玩
邊度買抵啲
問下意見
部腦家下用緊1060 3gb
睇緊3款27吋mon
Vg27aq
U2719dc
U2720q
平時都係長期寫code
打下機the crew apex 睇睇片
最想係2720q但又怕唔夠力推
都有諗過換埋張display但又聽講年尾出新卡
見好似話dell都成日有qc問題怕唔怕

邊隻好呢
我見前幾個post話嗰陣時買嘅U2720Q 嘅QC有問題
依家有冇改善?
amazon
vg272up/xf272up
我依家用緊24吋
買大d其中一個係想個mon移後d
咁我多d空間用張枱
所以清晰度應該唔係好覺?

同埋如果我唔追求曲面的話可以有咩選擇?
想知個價錢會唔會差好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞