[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
平時唔好開
r6 夠2k 120 fps 左右
反正d sync 係fps 唔足144hz 先有用
hdr content
eg support hdr game or video
平時亂開d 色會炒哂
如果差唔多但係啲g-sync mon仲賣咁貴真係幾on9
真,買咗隻120hz 之後睇野越嚟越快,開始覺得120hz 都唔夠快
我多數用RACING 去SET 較返低D光暗對比 之後著HDR
LG 有4個MODE揀
MSI 賽車模式
ASUS 著左後要靠MY FAVORITE 較定 或者較完先著HDR 比較麻煩 無得比你即時較光暗
換咗165hz睇返60hz以為部電腦壞咗
個鼠標又疾 打機好似睇ppt咁卡下卡下
想知240hz 360hz係咩世界
我部asus有4個mon
HDR_ASUS
HDR_UHD Premium
HDR_PQ 400/600/1000
HDR_HLG
*mode
想請教求推介,display: 2070 super
2k 144hz 24-27吋
response time 1ms gtg. hdr10
唔要tn panel
budget5k 有冇機?
FI27Q-P
行晒成個黃金都冇240hz moon賣嘅喂
目標:zowie/aoc/gigabyte
有Nvidia晶片就係貴幾千起馬
出左g-sync compatible 塊晶片就無撚左用
g-sync ultimate好有用
個HDR效果係mon黎講數一數二
連win10 HDR介面都可以正常顯示
終於叫左師父聽日上黎收走部pg27vq返去整
3299買部cv27q 抵唔抵?
爬左文 但無乜類近答案
主要想用睇下股票圖+excel處理+少少python, 因為office用 唔太打算打機 或者會用來上下youtube/netflix
我見好多推薦BENQ /DELL
見有好多都介紹U2720Q, 會唔會有d大才小用?
諗緊應該用一個大mon 21:9開幾份 定係玩多個mon實用性會大d?
曲面唔考慮, 會做excel驚玩鳩自己
電腦都諗住新砌,當然部腦唔諗住好勁,只係求穩定

我有laptop 有type-c 可能都係一個好處
巴打如果係咁asus 隻xg279q DP1.2全開開唔開到?
依家用緊隻MON無啦啦壞左一個HDMI PORT搞到心郁郁想換隻4K GE FOR黎緊GE PS5,

雖然依家部PC仲係用緊1070, 4K用黎打機係無咩可能, 不過用黎睇NETFLIX應該都仲可以GE...
不過N記出左30系列就會換上去, 到時都可以用得著

我張台得3尺闊, 使用距離大約 2 - 2.5尺, 依家用緊一隻24吋+19吋黎行DUAL MON, 打算換走隻19吋 24吋個隻就棟直黎用
咁就想換隻 27吋 4K HDR400 筆直大約5K ± 1K
如果依筆直可以有埋高hz就最好啦
主要都係用黎打機同睇片, 應該係用VA PANEL好D
https://m.price.com.hk/product.php?p=408268
想買27GL650F-B, 有無話邊間藍店唔好幫襯
搭單問同G27QC有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞