[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
無啦啦走隻5毛入黎搞屎棍
死番支那啦
無錢就番支那天橋底乞下先囉
垃撚圾
抵制呢啲全憑自己同係一種選擇嚟
必需品無得揀
係咪mic無得揀
淨係唔想俾錢中資我咪唔撚買

依家係我俾錢中資唔撚gur你走嚟講抵唔抵買
咁你同中共黨圈養嗰班有飽飯食就唔想理世界發生咩事班垃圾有咩分別

鐘意話小米抵啊平啊你咪買囉,人地抨擊你你咪節墜到得番平啊抵用啊呢啲point悍衛自己

一個tech brand 靠抄左砌右砌唔尊重研究成果科研精神,就算佢唔係中資我都無乜興趣

同埋價錢本身並唔係同產品本身有好直接既關係,而係關消費群事
自己用大陸brand拉埋落made in china 講
隻P牌大劣狗死返去hkepc啦
佢嘅偉大祖國先係良心牌子良心出品
垃圾外國牌子食水深到仆街 良心小米2000幾嘅mon佢哋要6 7千
cpu 都唔買得
來源係中國d 沙

所以大家冇左中國真係唔得
冇中國呢d 血汗工廠
點有我地物質生活
所以我好工道 原材料加工代工錢益中國冇問題
夠班人月入三千蚊有中國式小康is ok
係啊呢啲有得我揀我咪唔買
更加唔會大大同人講好撚正幫埋人地marketing 寫review
所以你寫咁大篇野有哂優缺點係比鬼睇?
所以我冇一刀切
有得減少咪減
係你經濟能力許可下盡量減少對中國依賴
我有隻msi 27吋144 用黎玩fps game 檯有60cm深 個人覺得個mon太大 望唔曬個mon 我都係建議買返細d 因為我都等緊VG259q
個人坐後少少
不過我睇多陣就慣咗
我度過同個mon視距都有70cm到但係就都係驚睇唔曬個mon
上網買dell mon 幾日都無聲氣 打去問過原來啲mon 係即叫即整 確認落單之後大約兩星期先出貨

估唔到mon都可以咁新鮮
MSI PS321QU唔知質素點見32吋4k ips有hdr 600
你買到Mon未
未 本身睇中ew3280u
重視HDR
預算唔多一定VA
對比度係重點
即叫即整
未就係退貨散件pack翻好俾你囉
我自己覺得還可以
但其實無乜點用過其他moon
唔係太識去評

唯一一樣野就係個moon得fps mode嘅色
我先覺得睇得舒服
不過色水呢啲野好主觀
你試moon個陣可以試下叫佢開晒所有mode啲色畀你睇下先我覺得
想請教下
搵21-24吋, 唔洗2K,4K,144Hz 2千蚊左右
用緊既display card:
ASUS TUF GeForce RTX™ 2060 OC Edition 6GB GDDR6
主要用黎打 動作/劇情game e.g. darksoul3,Star war fallen order, assassin creed個類
想打機畫面色水好啲,風景好睇啲
做左少少功課TN panel應該唔太岩我
VA/IPS panel會比較岩我
GTG要求唔大 (唔洗考慮MSI?)
對比度要求都唔大
最希望係有應得既色水 (好似三叔同ASUS比較好?)
monitor五花八門 有冇ching比少少建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞