[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
n記有分0-255/10-255,你未set好

DP畫面好過hdmi,不過好多小問題(etc mon斷電,icon會走位)
N記姐係點,可以點Set,第一次4k mon ,救教
各位巴打有野想請教 我而家用緊PG279QE 想買多個MON做DUAL MON 而家就PG279QE 插住部PS4 之後想個DUAL MON 係插SWITCH 同拎黎睇片 上網等等 請問有咩好介紹 筆直大約1-3K 謝謝
想請教下27吋 144 用緊1660 ti
under $2500 ASUS VG278QR好唔好?定係有更好選擇?
等你review
推薦你儲多啲錢
$2500 除咗AOC U2790VQ(行貨)
你想有乜答案?
因為代理睇死你唔會北上買

要平就放棄志氣,大陸買$2700hkd(epc)到手
要志氣就比多D$
入nvidia driver setup
有個0-255, 10-255選擇
0-255會靚D
用緊1660係咪用2k mon都冇意義
現在非中國使用同樣面板的有這些型號,
可以找看看香港有其他款嗎

1. ASUS VG289Q
2. ACER XV280K
3. ACER VG280K
4. ACER CB282K
5. ACER B287K

6. HP V28 4K
7. SAMSUNG U28R550UQC
32吋以上,如果距離個mon 60cm 會唔會好辛苦.
想問32吋4k mon 又有咩推薦
即係香港班友成日都睇中香港人唔肯淘寶所要mark up個價來劏香港人?
只有1跟7
主玩FPS先考慮
睇片+字幕會辛苦
眼球不斷大幅度上下移動
睇你中意IPS定VA
VA既話g32qc會好D
https://www.spill.hk/features/limited-space-unlimited-pleasure/visual-distance-4k/

60cm 32寸16:9 完全冇問題
我21:9 34 重近過你(50cm)岩岩好

要留意,mon腳好大, mon有可能前左
而家-srt己可以自定大小,同埋位置
4k反而字太細,好多要抽出來改一改
咁如果玩賽車game可以考慮邊隻
VR->32:9->16:9*3->21:9->4:3
我是來放毒
機主由3mon 縮番去1mon
https://youtu.be/vg0KjIaRY04
https://youtu.be/99eUSsNvyJ0

$2500
主力賽車一係21:9 2560*1080(唔打算換display下)
一係睇吓2k 16:9 mon(唔打算換display下)
睇左排都係決定揀dell, 見好多人都推u系列,係唔係d色靚過p系列好多?諗梗u2419h, p2421d(呢隻有2k先同u2419h差唔多價)

u2520d都好吸引,有usb-c,但出去睇過要3350 呢隻2kmon值唔值呢個價
位置放得去邊 會遮到畫面
我反而未試過字太細

如果睇Netflix 字幕自由度有限
netflix我用Tv內置

佢pc太on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞