[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
另外想問下,如果部機run game 每個場景都可以保持60fps,game 嘅setting 入面鎖埋60fps,呢個時候g sync係咪開唔開都冇分別?
2080ti推4k得60fps係咪玩3a大作先咁低
me得2080s都想玩4k
Life is strange 可以用970推4k60fps 而家玩緊
智能手機業務遇阻滯 華為傳進軍電腦屏幕市場

被美國納入實體清單的華為,在通訊設備和智能手機業務上遇到不少阻滯,日前有消息指華為將會進軍另一領域,未知是否與上述事件有關。微博用戶@長安數碼君爆料指,華為的電腦屏幕要來了,而且還涵蓋高、中、低階 3 個市場定位。

有大陸傳媒表示網民爆料與早前的傳聞脗合,指華為電腦屏幕已經經過了超過一年的測試,將會有 3 個版本,預計會在未來數月內發表。當中一款屏幕為 32 吋,使用類似 mini LED 背光 512 或 1,024 分區,華為將會加入支援自家品牌其他數碼產品,例如手機和平板的特殊功能。

除了電腦屏幕,大陸傳媒指華為還打算推出桌面電腦,上月在 3DMark 測試出現了一款配備 AMD Ryzen 5 PRO 4400G 處理器的電腦,由於沒有獨立顯示卡,估計會是一款體積小巧的迷你桌面電腦產品。

Link:
https://unwire.hk/2020/07/05/huawei-monitor-series-coming-soon/wireless-home/desktop-pc/
2080s 玩大作特效降到high都OK
想流暢D都可以用144hz
未必得
u28r550唔係custom dp1.2
有無人想買台灣Odyssey G9, 送55吋電視
不過唔知點運過黎
買mon送電視咁筍?
點做到
張卡usage~95% ~75度 穩定60fps 我自己都嚇親
想問問
ViewSonic XG2405 完全乎合我既要求
(2000蚊以下, ~24 吋, IPS, 144Hz, 幼框, 人體工學支架)
但見又無咩評價
有無伏?

其他選擇如 Acer VG252QP, Asus VG258Q 無左個架, 無咁吸引
我都見到想買 點運
本身雙MON 想換走隻廢既AOC 27吋唔知乜
想換隻同而家果隻差不多靚色既 27吋曲144HZ
上網睇過冇乜曲MON係用IPS
係咪特別小定根本冇
PS.另一隻用緊AORUS AD27QD
早幾年係電腦節買咗隻samsung C24FG70好似千幾~2千
近排想買多隻 應該買同款/C24FG73?
各位巴打有冇好推介
求大佬比下意見
小弟做左好耐research, 最終得出兩部心水
VG279Q同27GL650F-B
價錢一樣 d spec又好似差唔多咁

但係我用緊gtx 760, 唔知自己有幾需要g-sync呢個功能

想問隻mon係未皮已收?
下半部全部橫紋
搭單一問xg279q 買唔買得過?
想問下我個mon係21:9 34吋
咁我眼距離個mon大概幾遠最好?
我依家離80cm左右(打機
但d字體又有d細
宜家3k 左右嘅4k moon係咪都係vg289q最抵玩
想amazon返隻換moon
支那仔用支那mon又用殘體字
啱㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞