[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
得返D designers/creators mon
巴打連雜牌mon既架構都咁了解
唔知咩係DISPLAY PORT
SOR 原來記錯左, 佢3840*2160 個時自動轉左29HZ, 之後想SET 番60HZ,發現最高只可以SET30 HZ, 係唔係我SET 錯野?
我以前自己整mon,LCDtv
自己砌mon,換光管
真係人地比死mon panal,我買case/pcb,放倉睇電視

個時重係p4單春
到LED年代,mon太平,先冇整
廿絲問你用咩線插mon
咁你係用hdmi?
你cable可能唔得
另外一個可能,你用3/4代 intel cpu
直插底板display port

就會3440*1440@50
4k@29/30

亦可能display card太舊
係"進階顯示設定">"顯示器1的顯示卡內容">"監視器", 搵到SET HZ, 1920 個時可以揀60HZ, 但3840 個時最高揀得30HZ
係HDMI阿
用緊i5-7500,hdmi線, 1050TI, 但個MON 似係4K MON,所以先問點轉4K
乜display card
如果底板內置,30hz唔奇
check下有冇插去display card
另外,重安driver
P2415Q要用DP先出到4K 60hz
HDMI得4K 30hz
係咪去買條DISPLAY PORT 換左就OK? , 仲有冇野搞, 聽日去買條試下先
想買個24-27吋mon, 主要文書,間唔中睇下戲煲劇,2000budget. 暫時見va24ehe/gw2780好似幾岩,爸打仲有冇推介?

見samsung 個1000r mon又好似幾正,心思思想玩下曲mon
FI27Q-P/XG279Q, 呢2隻邊隻比較好?
有冇巴打知ew3280u 有貨未?
想買個32吋4k mon, 呢個價位是咪ew3280u最好?
少打機, 文書睇戲用多
用曲mon做文書同玩自己冇分別
有冇人買過較色儀返去玩下幾錢?
文書有咩問題?
用DELL U系列個D MON, D色同畫面都幾靚
曲mon用excel 係會有啲問題
之前好似見過有巴打係DCfever放租類似既野
用完只有心酸
除非你做print-out
or 有兩隻mon

唔係->好奇心害死貓
睇落會彎左對唔齊? 見佢話眼冇咁易攰先想試, 因為都長時間用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞