[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#45

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
Thanks
咁要換咗機先換moon了
打機打FHD game唔關事嗰可
出唔出到60hz
如果用GTX 1070
4k 60?
21:9 4k(5120*2180)
貴到嘔,睇片亦做唔到point to ponit

準4K
比較易 point to point 睇片,就係38寸3880*1600
不過dell要$9000

平價21:9
行貨Lg under $5000得2560:1080

dell 舊款3418dw/3416就$6000上下

得大陸野under$5000係抵

不過如果你主力16:9片,21:9就問題多多
U2718Q U2719DX邊隻好點
用途:打code
本身雙MON 想換走隻廢既AOC 27吋唔知乜
想換隻同而家果隻差不多靚色既 27吋曲144HZ
上網睇過冇乜曲MON係用IPS
係咪特別小定根本冇
PS.另一隻用緊AORUS AD27QD
dp冇左hdmi overscan問題
有D mon Dp會清楚過hdmi

DP亦都有神跡
有D舊電腦 etc intel 3xxxcpu
官方spec
hdmi max 1920*1200
dp 2560*2560

你用DP其實出到4k@30, 3440*1440@50
文書,睇片重要順
ps4得1080p同4k, 所以就算2k mon都係得1080p畫面
odyssey g9 唔值得討論?
但係2560*1080好多都係free sync,其實究竟free sync/ g sync係咪真係咁重要?因為我見g sync選擇好少
1660ti 行3440*1440
賽車game重好少少
FPS完全唔夠力

g sync要收錢,free sync免費,
所以平mon唔會有g sync
準備GT1030玩DUAL MON,其中一隻係4K
想知連登有冇人玩三螢幕?
多mon問題太多,色差/距離/角色

以前17+23+17
之後24+19
而家21:9(有$就上32:9)
仲諗住平平地買3隻mpg27cq
未出討論唔到掛
我都諗住買
而家都好D
有工具cal mon
asus亦都有 ROG mon貼去邊位

不過有32:9
真係方便好多
3840*1080 32:9mon唔貴
好想買 一張2080s可以推到幾多
2Kmon行full hd係咪會矇,pixel除唔盡喎
4k mon 行full hd都會矇
應該唔係好夠
你當行2隻2k mon咁計
易推過4k
5120*1440=7.372
3840*2160=8.294
所以27吋可以放心買2K?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞