召喚lihkg商用車學神

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
諗到個部係man就好爽
但唔知宜家排期要排幾耐呢
網上話部車係慢波箱慢尾牙
要超速我諗都要有返一段時間同距離俾佢加速
請問有無巴絲知邊度可以租大巴(唔連司機)?
事關小弟有18(中型牌)
根據
第374B章 《道路交通(駕駛執照)規例》 第19條 有權駕駛其他種類車輛的規定
(1)任何人如持有令他有權駕駛私家車或輕型貨車的有效駕駛執照,則他憑藉該執照亦有權駕駛的士或小型巴士︰但 ——
(a)車前須出示紅底白字的字牌,以高度不少於75毫米的正楷字體註有英文字"OUT OF SERVICE”及中文字"暫停載客”;
(b)除司機外,該車輛最多可載人數為1人;及
(c)如屬的士,的士計程錶指示器須予掩蓋,使的士外的人不能看見。(1984年第259號法律公告)

(2)任何人如持有令他有權駕駛中型貨車或重型貨車的有效駕駛執照,則他憑藉該執照亦有權駕駛的士、小型巴士或巴士︰但 ——
(a)車前須出示紅底白字的字牌,以高度不少於75毫米的正楷字體註有英文字"OUT OF SERVICE”及中文字"暫停載客”;
(b)除司機外,該車輛最多可載人數如下 ——
(i)如屬公共巴士,4人;及
(ii)如屬其他情況,1人;及
(c)如屬的士,的士計程錶指示器須予掩蓋,使的士外的人不能看見。 (1984年第259號法律公告)

(3)本條的規定,不授權任何人使用汽車供出租或取酬載客或運貨。
(4)在本條內, 的士計程錶指示器 ( taximeter indicator )指《道路交通(車輛構造及保養)規例》(第374章,附屬法例A)第42(1)條所提述的的士計程錶指示器。 (1984年第259號法律公告)

小弟理解:自己可以係車頭放"暫停載客"牌,然後去操考巴士條線。(想加鐘,但師傅無slot了)
無理由搵架的士(小弟有牌)去操巴士掛
你考荃灣?你可以試吓搵歐師傅補返一兩堂既,我見佢有做駕丸補鐘,荃灣應該冇問題
想請問下係巴士公司考17 係比17定17a你?
如果你冇其他商用車車牌嘅話會吸4A, 5A, 9A, 10A
咁姐係專利巴士肯定係自動波?
4/5冇A仔,直接吸4/5
你本身係1A or 2A
4,5就會cup A俾你
PS 有同事係咁
如果得1A2A就會有4A5A
小妹1A牌, 之後考左棍波電單車牌. 平時都有揸開綿羊仔代步.
個1A雪夠3年就考埋的士, 去柴灣考埋10同18.
考完兩樣, 俾架5.5噸我揸都無信心呀
而家有啲想考埋20
係咪太向高難度挑戰呢? 係咪算撚數
都知揸開電單車, 同揸大車, 根本兩回事.
學牌過左期尾?
學20既錢會唔會對你好大負擔(例如要左度右撲,節衣縮食?)
如果兩個答案都係no,就去馬啦
話曬有個牌,起碼有機會見工(請唔請後話)
你叻過我,有3,22(1,2,3,4,5,6,9,10,18,22)

我係1,2起家
平時只係返機場工,禁區入邊揸
諗住有個P牌不如考埋3,22
能力所限,肥強制(舊觀塘)
舊年夠3年,拿拿林報的士。
之後即刻報18報,6月合格
依家等10,20排期
(小弟只有1,2,6,18)

機場工,啲公司多少希望伙記識揸車,最好咩牌都有果隻,慳番專門請司機人工
(例如貨運站請客務主任,明明主要任務對電腦跟單,最後果句:有駕駛執照優先考慮/更佳之類字眼)
巴打Off topic問下 機場工係咪通常都ot好嚴重 有諗過做機場 但聽講ot o到傻 土
八卦一問
1A 牌考的士
咁pass 咗之後係cup 6定係6A?
6a
我同你一樣揸開26 貪得意走去考19都照樣1 take 而家準備打大佬
話就話自願OT
但係好多工種(尤其體力勞動為主果啲)因為人工低,OT通常係1.5
例如(真係舉例)本身$60/H,OT果啲時間計90
咁好多人就OT到實際工作時間12小時都唔出奇
20報邊間?
反而想知邊度有棍波的士租車
有冇巴打收到風考牌會唔會停?
出面大post吹緊話停但師傅冇同我講
我等緊正式公佈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞