召喚lihkg商用車學神

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
條路線差唔多
一齊學就好似多咗時間操線
係要適應架車
報左李賤中型加巴士柴灣11k-12k
假狗係咪報名要指定先有?
假狗唔係退曬啦咩
而家冇假狗㗎啦
上youtube有得睇
https://youtu.be/TSNv0X1ISaI

小弟劣作有齊柴灣大巴同中型既路線,荃灣得重型 (中型同大巴我見有其他師兄upload左所以唔拍了),駕丸冇學過幫唔到大家希望幫到咁多位考商用車既巴打
搵咗幾個心水棍van師傅,不過佢地都係應該要清曬過去幾個月嚟積積埋埋嘅考牌booking嘅關係,冇期收雪藏牌補鐘

諗緊可能都係直接去學大車算
到底應該學巴士先定係中貨先?
中型
感謝巴打

我之前有睇到呀,重型個2條片都睇過(雖然飛住黎睇),我半個月後應該會瘋狂睇
巴士而家仲有兼職喎. 872之後. 我都有新入職去做PT. (PT 只收有經驗巴士佬)
不過而家疫情就唔會請PT 住. FT 都要等3-4個月先開得工

另外問. 想考20. 有冇邊道好介紹?
想問係咪葵涌好難考? 係咪自己報考試. 抽中葵涌就唔好學住? 棄考再抽過?
THXTHX
以前話難考因為冇得入去練泊車
而家基本上都可以入去練
除咗葵涌裏面內街有啲位窄啲之外,其他位都幾好行

利申:葵涌一take pass 
巴打你係邊間學, 邊個師傅教? 教得好唔好?可唔可以推介下?
我跟李賤李師父
教得幾好,我上十個鐘
因武肺一月改到六月考,補多三個鐘

葵涌因為一個月只係開一日考試,所以小人啲,同喺場裏面練泊車,唔使排咁耐就可以練 
想問下場入面練泊車。係個場開放咗?定只係鬼鼠偷入去?
同埋想問學車條路係咪即係考試條路?考試條路係咪日日都可以去學?定係有特定時段
Me too
唔可以叫正式開放,不過除非有冰兵喺入邊擺block,唔係都唔會特別趕人走

我之前練車嘅時候,運輸署嘅職員係入面,都冇理啲人喺度練車

學車就係學考試兩條路,跟學牌嘅禁止學車時段,不過師傅只會教到晏晝四五點,之後要泊返架車沙田,同埋考泊車嗰度夜晚無燈,想練都睇唔到
thxthx.
想問個師傅叫李乜乜名呀? 驚好多師傅姓李
同埋你係考20米定40米?邊隻易啲?
李健貨櫃得1個姓李,叫李偉興,另一個姓黃。
李健得40呎架,你想揸20米架都無。

鏗鏘就有20呎同40呎架
40呎
只記得姓李

考葵涌唯一嘅缺點咪就係太多迴旋處,考線出入迴旋處八次。考下午好過上午,上晝交收多車好多,內街工廠就一定多死車,不過師傅會教你點樣處理
全行貨櫃師父淨返8個:
姓馬,李,黃,周,余,陳,譚,羅

李,黃用hino, 周用MAN, 其餘用五十鈴
8次迴旋處 會唔會超多車
會唔會經德士古道嗰個?
又唔太多車嘅,貨櫃碼頭南路多回旋處嘛
好多時都可以直出,不過你係要俾個官知你有睇清楚至出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞