召喚lihkg商用車學神

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
唯一賣點
街嘅話鏗鏘都有man
學完話個感想出來
我無渣開車,平時個人會緊張
我考左荃灣試場都唔少次,次次太緊張影響表現
起初連泊位都唔得,咁多次之後就適應
口試後由泊位開始,慢車攞個位先至後車泊位,因為前面有掉頭個膊就係前面,會覺得試場個泊位距離短,會不自覺向右駛多d,但係距離車位遠左,所以平時練習泊車既時候車尾同雪糕筒唔洗太遠,要試下閣左窄左點樣泊位
跟住掉頭,我泊位果度抽頭出,都同左邊同膊距離有d開,本來心諗唔夠位掉頭,好左試場都有足夠空間掉頭,都係差幾吋唔得,所以盡量貼番d先掉頭好
然後出街,事前一個鐘最後一操,睇下個情況,
墳場到kerry果段路分開有唔少死車,工程車係度,真係要望多d
去到停車場果度遇上塞車,事前一操都好暢通無阻,就係呢個時候我就放鬆心情,慢慢行,都塞左唔少時間,反而塞車都係好事,然後去到迴旋處最後一個難關,真係唔好急,等最合適時機先出線入線,然後返試場,做番最後一步,等結果
恭喜晒
過迴旋處有咩心得
到宜家仲未睇得透入去嘅時機
巴打想問下咁而家x鏘柴灣中型貨車兩個師傅教得好嗎?
快狠準,唔好拉手制,印住迫力一有機會就彈出去
我暫時3樣都冇
求神拜佛一係空到冇車俾我出,一係塞車塞到嘔等個官叫我搵單擋出

有冇巴打知呢部學神巴士係邊個師傅/學校?車身咩都冇得睇又搵唔到邊個師傅用福田巴士教車
齊牌L經過
影張人牌睇睇
想問下大巴建議報邊間
定係自己報再出去搵師傅 唔該各位師兄
急就自己報再出去搵師傅
邊間就睇下你邊度考
柴灣就得李賤,細龍生代言果間同duck安
荃灣就好多間都有做,個人推薦有x同歐師傅(私人)
我自己就考柴灣,跟李賤袁師傅 1 take
鏗鏘都好似有教柴灣
睇你想報棍波定自動波,自動波巴士得李健同鏗鏘有,其他個d好似得棍波

睇落唔似,平時我見德安d巴士係白色宇通同車身會寫曬字
巴士返到試場
停車拉手制
空波
跟住熄匙入返一波
有無人唔記得開門,要考官開口先醒起
想問下有冇ching淨係考小巴牌 唔係想做小巴佬 但純粹想拎個小巴牌
考大巴送小巴喎
對自己冇信心
而家考小巴係要用真車19座果啲款考,個size同學大巴果部車係一樣你睇返運輸處紀錄,上個月考小巴既死亡率係100%
屌啊
同埋石蔭條路好似唔易所以考大巴有數圍,你冇信心既咪考柴灣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞