召喚lihkg商用車學神

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
你應該唔係講緊大車?大車個極力子好高架wo腳踭掂地勁難
師父都係叫我吊起隻腳控制
泊位最重要係扎馬 你第一下停個距離停得好又夠直之後倒後慢慢行其實唔難
風brake會好明顯feel到拖住架車個感覺
廢牌撚 諗住遲d考18
預左比師傅屌到裂
https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/driving_test/driving_test_of_commerical_vehicles/index.html

怎樣申請駕駛考試(商用車輛)
如果你要參加商用車輛駕駛考試(包括中型貨車、重型貨車、公共/私家小巴、公共/私家巴士或掛接車輛)或的士筆試,你必須把填妥的駕駛考試申請表格,寄回沙田中央郵箱 79 號「運輸署沙田牌照事務處,駕駛考試申請(商用車輛)」或透過香港政府一站通網上預約駕駛考試。

報商用車只可郵寄或者網上預約,冇得walk in 去排
長知識
即刻上網報
大車私人師傅d資料邊到會有?
巴打揸緊邊款車?洗唔洗學2腳極力子?我係youtube見到台灣嘅學神車好舊分分鐘20年車齡都唔止

仲要2個軚盤應該都係全世界獨有
路試分析定調頭泊位?我見佢每款都係128但唔知幾長同有幾多條,諗緊駁唔駁
我就想用棍van嘅方法吊嘅始終慣咗,但師傅第一堂就講大車吊極力子方法唔同van仔,要成隻腳落成隻腳起,調頭泊位就可以用腳踭擺係地下借力

其他車好似fuso或者isuzu或者中型貨車我唔知啦,我揸個部hino嘅極力子的確好高,用腳踭掂地呢個方法吊反而攰好多但因為學慣咗呢個方法,所以第一次學調頭泊位個陣突然要成隻腳掌踩同起,搞到好唔慣搞到部車勁chok
余錦華:94846883
馬興忠:94803318
我冇記錯有7-8 條,每條你預半個鐘啦,我買重型就泊位調頭1款,路線就1款,中型同大巴就冇分,內容都算學到野既,其實都係錄佢自己上堂值唔值就我覺得你俾得幾千蚊學車都唔爭在個百幾蚊啦
聽其他巴打講網上預約好似要咩野電子證書,但網上預約會即刻出考期
一條路線快極都要行半個鐘,當租套戲睇都ok嘅,每日loop下d路線當上理論堂

佢有得download 落電腦
18部車只係大van仔少少
我揸住2牌學19,第一堂都好似唔識揸車咁,d操控好多都唔同,第二堂叫好少少。之後一出街兜圈又變返唔識揸車咁,揸耐咗行咗一次考牌路線叫好少少。之後學調頭泊位又變返唔識揸車咁
好撚舊款既Hino
唔洗兩腳
如果揸開5.5好啲既,雪牌果啲個師傅真係多謝你
台灣就車落後
香港就規矩落後
我就係雪藏牌,仲要學19
未學之前已經同師傅講可能要由0開始教起
點樣2個軚盤?
師傅位除咗有迫力之後仲有個軚盤
好似咁

不過呢部車好新下,對比台灣其他個d教練車
好似再舊少少
嘩屌 咁新既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞