召喚lihkg商用車學神

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
想揸邊部就報邊間

以車型黎講,李賤有benz,抆鏘有man
想報自動波巴士嘅話,李賤同抆鏘有得學。學車易都好似有但個部好似係宇通黎
做緊(有正職,但要放no pay所以替工)
如果本身有份工,放假當操車無妨

排站同行街各有各好

租架車睇下考10/18/19/20條線最實際

唔好期望搵大錢,我次次實際落袋(扣除車租同石油氣錢)大約200蚊
抱住有人幫補遊車河開支既心態,你會成日係車上好開心
一心諗住今日搵幾錢既,好快無心機
巴打夠唔夠黃?夠黃可以考慮吓入黃的台
本身都諗住等兩年
10月改例就唔使等咁鬼耐
巴士同中型都李賤
掛接唔知學唔學好
等緊電單車上堂
我係騰駿租車架
但鍾意隨遇而安,有客就載,無客既操巴士線(當初見過老九,連身都驗左,只不過打來問我幾時開工果陣話:公司改左政策,頭九日未考牌依家無人工。仲要做唔夠一年要賠$12000,推左)
要我睇住條路可以,仲要睇/聽住電話就未免太多野要兼顧了
自己開心最緊要,好人一生平安
幾時改咗政策?我仲以為係賠6000咋。仲諗住入老九揸一排
舊年12月公司老板:你仲有12日大假,3月前唔放作廢架

於是去見老九
果陣已經講明唔做夠1年賠12000,第9日考牌。之後操線14日先正式載客
頭9日有人工,$84一個鐘
即刻係九龍灣拎架JAZZ試車。
試完,約時間見醫生,之後出去照肺抽血&驗尿
點知拎左份驗身報告之後(2月1日)
老九:咩生,你幾時可以返沙田操車?不過未考到牌都無人工。

大佬,賠12000扣返頭9日乘返8個鐘
[12000-(84×8×9)]
=12000-(84×72)
=12000-6048
=5952

平過出便仲要有17牌送就話姐
要俾12000?
即刻推左
同埋自己仲有份工,尼度係搵零用錢。
但好多手足係無左份工,要養屋企焗住馬死落地行
我做兼職走去加入黃的台,好似同人搶飯食
同埋有朋友係新記做,以前請兼職車長果時,只要每個月返夠20小時,就有免費乘車證。
5月中型德士古衰左
全程冇踩我break冇岀過聲,返到去等成績表唔合格
覺得自己揸得好好,就算考多幾次都唔會好過今次
嬲撚到幾晚訓唔到,
唔知係咪因為吊左香港加油既鎖匙扣咁on9

揸左十幾年5.5,教撚返佢揸都仲得,而家報左的士
20易考啲
10月改例甩p就考得呀留意下時事啦
18易考過19,20又易考過19
除咗錢問題,基本上18+20好過考19
考完19就收工,考20又要考18先,冇咁多精精神去玩
會考慮吓,啱啱考完26,出到車就會去報
19合格率好低,條路又閪,隨時要考兩次
19係咪即係考大巴條路試?
聽完大家嘅意見,都係考完18再算,好過考19係咁肥
10 同18考柴灣,怕咗德士古道。柴灣易考無特別,係巴士盡所能係街頭掉頭,條路越入越窄
之後考20抽中葵涌,可以去練泊位同無乜人,好過沙田
路就一兩個位難轉啲其他〇K,始終本身嗰邊都係大車嘅地方,啲路預大車行,大車又識讓
19好似5手掉頭死好多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞