召喚lihkg商用車學神

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
我發覺學車個陣師傅教嘅都係純粹升高極力子黎做斜路起步,但真實揸車個陣又好似好多人都會俾油起
俾油起會起得快啲嘛
我驚溜後大窩口道同葵盛圍好高危
你都係要吊極力子
只同時間要俾住油
等多少少車位先鬆晒

其實除咗起步快啲之外
俾住油起步我自己覺得係會順啲
今日試咗但部車向前標咗一下後就繼續慢慢上,係咪代表個極力子鬆得太高?
我覺得係你鬆得太快
其實係可以唔使俾
下次再試下齋聽聲
今日去試場睇完黎,發覺原來調頭個位唔平有考生溜前同溜後

巴士個位好似好玩人咁,琴日睇咗3部得1部出到街
揀一個自己舒服嘅方法
正路教車係吊住極力子行順半個至一個車位先鬆曬

驚溜後咪吊高啲先鬆手掣
所以上第一堂當師傅教鬆咗手制先開始升極力子個陣,個心已經吓咗出黎
但師傅話你睇下唔會溜後嫁,所以先上黎問下大家意見
聽聲ok 集中啲其實幾明顯聽到分別
唔洗比油架車唔會溜 之後慢慢比少少油就好順咁行

利申李賤荃灣18兩take 10一take pass
全部棍
同埋揸左幾次要開始記住極力子個高度 果時師傅教到我每一下一升起腳就岩岩好磨擦點嘅高度
咁樣起步就會好有信心 起碼考試果陣比人感覺係爽嘅而唔係下下重搵磨擦點
我自己都係prefer爭取時間實戰操練

同埋想知口試實際上會點考?
一上車對完資料同讀車牌之後就會問你,答啱先準開車
想要4,9,10,18,19牌
應該考大巴定重型貨車先?

收到~下次學車個陣會練多d

師傅都話,睇你調頭泊位都知你控制唔到極力子,顧得個軚顧唔到極力子,又溜前又溜後,試場個位都唔係完全平嫁...........睇黎距離出街仲有漫漫長路
先讀車牌,之後上車等個官隨機問你幾條問題

如果你追返以嘅post或者google下就會發現有人連口試都fail車都未郁就要落車
個人建議考重型先,一黎重型同巴士係同一段路,重型行得掂嘅話巴士都唔會有問題。二黎師傅話重型個brake難踩過巴士(九巴個d),都係個句搞得掂重型就會搞得掂巴士。三黎考咗重型後可以考自動波巴士,考完一樣有棍波巴士牌。

不過如果巴打決定考重型先嘅話,要有心理準備要無限課金俾師傅
少咗條軸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞