召喚lihkg商用車學神

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
荃灣我會考重型中型去到永基路
巴打未必趕得切10月1之前考到
聽講5月報名個d期仲未出曬,但宜家中型考期已經排到8月尾
重型報邊間好呢?
HINO, Fuso 同 Isuzu 學車分別大唔大?
間間都差唔多,重型好睇自己資質
車就一定係isuzu
所以一定係用數碼證書排考期
其實泊位調頭好難死只要你唔係弱智跟足師傅啲指示 有哂燈望住黎停都唔得真係幫你唔到
我見試場有個係唔知緊張定點 調頭第一野就入錯波入左後波
呢啲冇得怪人架wo⋯⋯
我就冇重型 得中型大巴
不過大巴師傅有講過話巴士教官對迫力要求高啲
因為係載人 停要停得舒服 如果大chok兩三次有權肥你
點解咁講
hino好似常見d
有巴士去重型唔難,都係一級官考,要求類似
好軚啲
都係果句,一級官好過二級官,除非你預到殺手啦
鏗鏘同李健有得係嘉里停車場練開車停車轉波呢d基本功,其他學校嘅學生就唔知係邊度練啦。車黎講好似李健新d,isuzu嘅車牌好似出到wx xxxx

個3種車各有優勝,我都想知有咩分別 fuso就好似得鏗鏘先有
我暫時仲未控制到車速,部車一快就驚,一驚就踩brake搞到部車勁chok。慢車踩brake仲未練得熟
重有得係車場操咩,我見李賤同鏗鏘都係醉酒灣操泊位調頭
一級竟然好過二級
佢地反而冇揸得咁嚴同埋nice好多唔會黑口黑面,你舞得掂基本上都俾個牌你

操開車停車轉波
但調頭泊位好似冇,但我好似見有曬壆係停車場度

醉酒灣係咪葵泰路盡頭個度?我去過一次排隊排死人,一排就1x-2x分鐘學一次車操得一次,好驚唔夠時間操。同九龍塘個位完全係2個世界黎
係呀,就到既話最好平日日頭去學,冇咁多人
我已經係日頭去,印象中得5,6架排緊隊但估唔到都要排咁耐
可能我好彩啦我次次學車都係小貓三四隻
不過果度練泊車就還可以,練調頭真係冇乜用尤其係後車果手,因為個膊係彎既我都係係考場問吓啲考完既師兄調頭後果手點睇位先搞得掂
調頭個位好唔平,極力子控制得唔好好易溜前同溜後
考場就清晰好多同埋係平路嚟
運輸署話10月1之前交表都唔駛上堂既?
https://www.td.gov.hk/tc/public_services/licences_and_permits/relaxation_and_pre_service_course/index.html
問2 如我在2020年10月1日前已報考的士筆試或私家 / 公共巴士的駕駛考試,我需要完成相關職前課程,才可獲發的士(代號6)或公共巴士(代號10)的正式駕駛執照嗎?
答2 不需要如你在2020年10月1日前已報考的士筆試或私家 / 公共巴士的駕駛考試,你可在筆試 / 駕駛考試及格日起計的七個工作日後(但不超過三年)申領的士(代號6) / 公共巴士(代號10)的正式駕駛執照。

但如你未能通過該筆試 / 駕駛考試,而你再次申請筆試或駕駛考試的日期在2020年10月1日或之後,你便需要完成相關職前課程,才可獲發的士(代號6)或公共巴士(代號10)的正式駕駛執照。

千奇唔好肥佬
巴打機場渣開咩車?
HAS牛仔?
成日玩掛接?
各位考巴士巴打加油啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞