召喚lihkg商用車學神

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
師兄share excel
我考舊制,無而家嗰份版本
如果駕院個網冇咗mock嘅話,咁而家只好靠坊間啲手機app喇

利申:趕搭到舊制尾班車,自修一take pass
開頭都係用手機app練,不過手機app啲答案好多bug/唔係跟運輸署官方
最後用咗駕院網去練

我諗啲手機app應該趁改制update嗰陣fix曬啲bug嘅
今日上完第一堂,發覺個brake好難控制踩少少冇反應,再踩多少少已經變dup停轉波鬆極力子鬆到一個位又係會輕輕chok一下
想問下各位巴打有冇少少技巧可以分享下
極力子鬆到去磨擦點要hold一hold再繼續鬆
點搵摩擦點?
師傅話重型車唔同棍van,鬆到摩擦點都唔會震
鬆極力子時覺得架車開始有溜的感覺就係
聽到個車頭啲聲會沉,轉數會跌,再鬆就會死火
搵次同師傅講我想練磨擦點,佢會比你試
咁你就記住永遠都係升到嗰個位

斜路起步都係咁,轉數錶一跌就鬆手掣比油hold極力子
又或者比少少油,慢慢鬆極力子,聽到車頭沉咗先鬆手掣
1A牌直上18係咪花式自殺?揸咗超過10年車,一直好後悔當年冇考1 2牌

想報柴灣中型,想問分別以車型同以師傅黎講邊間最好?

車型黎講我追post而家冇晒假九車,我見巴打話主要係五十鈴、Izusu、jac、福田,有冇話邊種車易揸少少?仲有冇分油brake風brake?

師傅黎講有冇邊間巴打試過師傅好好?因為我未揸過棍波應該要師傅有耐性少少同教得好
下堂試下先,琴日第一堂上起步個陣對眼淨係望前面冇望到儀錶板

不過師傅話呢d車成萬幾cc,震又唔明顯聲又唔明顯,希望儀錶板幫到手啦
你學咩車?
見轉數跌,記得望埋左右鏡先好鬆手掣
德安姓曾條友臭串到仆街
上18唔算啦,上19就唔同講法始終現實嘅18車可以好細部可以好大部,只係個個師傅都搵最細個部黎教。但19就唔同,現實嘅19車部部都咁大,無論係學神車定街上行緊個d

車型黎講李賤好似最多。假9車係指咩車先?我見宜家好新嘅中型個size只係大過貨van少少

學費咁貴最好揸返日本車啦如果冇得揀一定要揸強國車嘅話,都唔好揀福田。聽講部車唔夠駄,好易死調頭泊位。

油brake同風brake唔清楚,中型可能仲有油brake嘅車掛不過如果揸風brake嘅車嘅話,個brake要花時間適應下,有人肥2,3次都仲肥緊極力子同腳制

未揸過棍波車都唔緊要,考牌黎講商用車轉波嘅方法同棍van方法唔同,識揸棍van嘅人都要重頭學過,因為做法唔同,有基本嘅轉波概念就得。我揸住2牌去學19,師傅都話唔期望第一堂我會熟曬開車轉波停車
學重型,揀咗hino個隻黎揸。唔通中型同重型嘅方法又係唔同嘅?
點解駕駛學院可以咁貴...
李賤平咁多...
所有嘢大同小異啦一樣咁渣 雖然我無重型
不過中型真心細架到似揸私家車
個價任佢開嘅姐同埋俾錢買私家場

指定車型嘅話最好要報名個陣講定,出咗信之後好難搞。我之前就以為係出咗信之後先講,點知個職員話:報名個陣要講呀如果唔係驚安排唔到車俾你。好好彩最後都安排到

樓上個位巴打,如果想指定揸某隻車嘅話,最好快d打俾李賤同佢講等佢安排。學車時間撞都仲有得夾但考牌時間撞嘅話唔會夾到
5月尾沙駕pass 18
原價11xxx 加多兩劑2600
睇完上面幾位巴打講,即係X安師傅好串、而且用福田車,雖然最平不過我都唔考慮。

如果想用日本車就要揀Isuzu,係咪柴灣李X同X鏘都有得指定車款?

如果柴灣李X同X鏘有冇巴打學過邊個師傅有耐性同教得好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞