《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
多謝飛虎巴成日幫推
好快有答案
下一次加更: 150正皮
特登上黎睇下會唔會有文
結果係冇
早晨推
一起身即刻上嚟睇下,跟住㩒番出去
我都係
推推推
文啊!我要文啊!吊住條癮全晚
一點有文
辛苦大家等
輕輕一推,報答巴打睇我故事 - 共勉之!
等你呀
多謝你 你都加油
要等啊
平時做開cd room 見係樓豬先留下言 希望樓豬記得我
梗係記得你
文呢?
(二十六)續
「香姨啊,我陪你咪得囉,唔好麻煩人地啦!」June馬上放下碗筷就想要站起來。

「唔洗啦,你同班新朋友仔傾下計啦,我見阿軒仔都無咩食嘢,應該都食飽啦,我估佢應該唔介意陪下我呢個老人家嘅!」香姨微微笑著,看起來毫無殺傷力。

「梗係無問題啦!」既然香姨衝著我而來,加上我也想知道她看破我穿越時空身份的原因,我決定勇敢面對。

轉眼之間,我們走到了餐廳外面。

「阿軒仔,你有冇咩想知啊?」香姨率先打破沉默。

「點解你會知道我穿越時空嘅身份嘅?」我馬上問出了最期望知道的問題。

「好簡單,因為我都係一個穿越者。」香姨不假思索地回應的答案,卻讓我非常意外。

「但係...點解明明我係穿越者,我都睇唔出你係穿越者嘅?」我大感驚訝。

「年輕人,一個個問題慢慢問啦,我一定會答哂你嘅。」香姨放慢了步伐和語速,「我睇得出,係因為我已經穿越咗時空十三次,當你經驗多嘅時候,你就會自然發現穿越時空者嘅記號。」香姨說道。

「咁個記號係咩啊?」我好奇地問道。

「天機不可洩漏,到有一日你夠經驗慢慢睇得到呢個記號,你到時候就會明白。」香姨微微抬頭,一副高深莫測的樣子。

「咁但係,點解你可以主動同人講自己係穿越者嘅身份嘅?穿越時空嘅時候唔係唔可以講出自己嘅身份咩?」我就似一個心智未開的小孩子,頻頻向長輩發問。

「因為穿越者都知道時空嘅奧秘,所以彼此之間係可以溝通嘅,乜無人話你聽咩?」香姨理所當然地反問我說。

我回想一下死神的話,他確實好像從未提過有其他穿越者的事情。

「ok,好,就當我明白。但即使我哋都係穿越者,點解你要刻意接近我呢?」我問出了另一個我深感奇怪的問題。

「穿越者其實唔多容易會遇到另一個穿越者,所以遇到你,算係我嘅好彩。因為我咁啱需要完成一件只有穿越者先可以幫手完成嘅事。」香姨突然停下步來,認真地看著我。

我沒有回話,也是同樣地認真地看著香姨。

「我想你幫我手,等我可以同June嘅爺爺,即係阿詳表白我嘅心聲。」香姨緩緩地說出真相,卻使我的震撼感倍增。

「表白?你同June嘅爺爺?」我差不多是用叫的方式把句子說了出來。

「係,我鍾意佢。」在香姨臉上橫陳交錯的皺紋之間,一個微笑橫空而生。

這笑容,恰似已經反覆三泡的玫瑰烏龍茶,甘甜在初嚐,茶落味蕾才覺苦澀。

而這意味一言難盡的笑容,正好與香姨與阿詳的故事無獨有偶地相似。
食飯一推
終於有文喇
咁不斷穿越時空嘅話年齡都會照增加定點
會啊 不過其實穿越過程都係一日半日 所以加得嚟都唔多
你當大雄用時光機咁理解就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞