《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
簡單粗暴
根本應該咁做 唔應該再教人表白荼毒人
Btw 可以令你有共鳴就好啦
抹乾淨眼淚今晚再追故
乘勢而上啦呀軒
睇到好心急呀
(三十二)續
本來我已心亂如麻,這時候阿晴的話更是讓我不懂反應。

在這完全寧靜的空間之中,空氣就似是凝結住了。

阿晴的雙眼凝望著我,而我也情不自禁地看著了她。

「不過...既然你話我會收埋喺心度,咁我就唔同你講啦!」阿晴洋洋得意地向我做了一個鬼臉,贈了我一個反高潮。

即使只是一場玩笑,但在這個空氣凝結的氛圍中,我內心其中一方的聲音卻在不知不覺間壯大。

香姨說得對,生命中並沒有「以為」。

許多事情,我們都用「以為」來讓自己合理化空有的期望。

香姨「以為」阿詳會與她白頭到老。

她「以為」阿詳會在戰後與她相好。

她「以為」自己愛著阿詳。

然而,香姨的所有「以為」都沒有發生。

可是,只有直到香姨將心聲全說出口的一刻,真正的感受和現實才得以顯露。

而對於我來說,我與阿晴不就是跟香姨的經歷一樣嗎?

以為阿晴會在自己的身邊。

以為阿晴會陪伴自己到老。

即使到了穿越時空的現在,我還以為只要改變少許歷史,阿晴就會跟我在一起。

我也以為穿越歷史的失憶限制,就等於我不可能去追求阿晴。

可是,我真的要「以為」下去嗎?

而在這時,平靜了片刻的音樂再次響起,應該是我手機中的自動播放功能運作了。

剛起的歌曲,彷彿冥冥之中有天意地回應著我的心思。
「Shall we talk」。

「陪我講 陪我講出我們最後何以生疏
誰怕講 誰會可悲得過孤獨探戈
難得可以同座 何以要忌諱赤裸
如果心聲真有療效 誰怕暴露更多 你別怕我」

我們的生疏,來自彼此的不坦率。

我的孤獨,在於從來都沒有勇敢地向阿晴踏前過一步。

既是真愛,何以要害怕真誠地向對方傾吐心意?

如果心聲真有療效,如果心聲能換回阿晴一命,有何不可呢?

在這一刻,我有了決定。

無夢想,又邊得嚟夢想成真呢?

我決定,相信此刻的自己一次。

「阿晴,我都有嘢想同你講。」面對她的鬼臉,我卻仍是一臉認真的。

「做咩啊?你想玩翻我啊?我無咁易中計㗎!」阿晴奸笑地看著我。

「我都有鍾意嘅人。」

「我知,不過你唔會話我知啊嘛。抄人橋嘅!」阿晴對我吐了吐舌。

「我鍾意你。」

我認真地看著阿晴,說出了一直以來都沒有說過出口的話。

阿晴的笑臉一瞬即逝,立即變成了驚呆了的樣子。

空氣、聲音、夜色、甚至世界,再次凝結。

凝結之間,摩天輪之中只剩下兩顆心跳的聲音。

就在阿晴還未有反應之際,摩天輪隔光的自動門漸漸打開。

原來,不知不覺間,摩天輪已到了終點。

我感受到,外面的光從門縫中滲透進來,耀眼得不合理。

我意識到,這是要把我帶走的光。

怎麼,就是要在這個時候離開?

我還未聽到阿晴的答覆。

我還未可以肯定地向阿晴說出我完整的表白。

我不想離開。

我不能離開。

然而,我這些心聲並沒有使強光因為產生同情心而停下。

強光依然無情地把我整個人逐漸包圍。

我的目光一直停留在不知所措的阿晴的臉上,我留意到她的雙唇微動,似是說出了什麼。

可是,在強光之中的我卻聽不見她的話。

「我也喜歡你?」
「我不喜歡你?」
「我們一起吧?」

所有的答案,也只能是猜想。

漸漸地,強光也把阿晴的身影給遮蓋了。

直至阿晴、摩天輪、大阪的夜景,一切都消失不見,只剩下光。

從來光都是象徵希望,可是此刻的光,卻帶來了絕望。

在強光之中,我發出了連自己也聽不見的吶喊聲。

這是一聲,衝著命運而叫出的怒吼。
咁軒仔(非穿越版)咪接得返d記憶???????!!!
阿晴示愛就好了
如果阿晴講嗰句唔係示愛,係講你可唔可以再講多次或者你係咪認真架,咁就仆街鳥,但我諗都改變左少少歷史
講得啱
Feel 到男主會唔記得咗有表白,阿晴覺得男主講笑,改變唔到歷史
其實以一星期嚟講我覺得都好好啦
可能因為無甜所以唔夠爆
十二點更新未
辛苦大家再等等
樓主幫緊朋友搞聽日婚禮嘅事
我希望一點前返到屋企再加更
放心今晚之內一定會加俾大家
辛苦大家等多陣
辛苦哂樓主
推下post先
趁而家宣傳下,
樓主有喺 penana 出緊呢個故,
如果大家有account亦有時間,
同時又鍾意呢個故,
希望大家可以上去幫樓主谷下人氣俾個like個故

俾埋條link大家:
https://www.penana.com/story/63218

先講聲多謝支持
今晚加更再見
唔通呀軒個穿越已經完咗?
你一次過出幾篇肯定升得快
(三十三)
就在我完全被強光包圍的一瞬間,由於我不太相信改變阿晴的死有那麼順利,所以我相信下一秒我應該是要被轉移到下一個回憶載點中。

然而,此刻怒氣填胸的我,馬上做了一個決定。

「天命最高!」

此口號一叫,我發現所有流動著的強光都突然停住了,而我就似是身處在一個用光造成的盒子之中。

「麻煩嘅人類,你做咩無啦啦叫我啊?搞到打斷咗我追緊嘅『愛的迫降』......」厭世而尖銳的死神的聲音在我背後出現。

「你仲好講?應該係我問你點解我表白之後你就打斷咗我嘅回憶載點。仲有,點解香姨話佢死咗之後帶佢穿越時空嘅係天使唔係死神?仲有......」

當我打算一次過將內心的不滿和疑問提問出來時,死神立即伸出了兩根手指捂住了我的嘴巴,使我不能把話說下去。

「人類,唔該慢慢講,同埋而家話哂我係神你係人,唔該俾番少少尊重同禮貌,如果唔係減你幾年命啊嗱!」死神瞪了我一眼,然後緩緩地說:「首先你要記得,你嘅回憶載點唔係我中斷嘅,而係因為你嘅某啲行為令到你嘅『關鍵詞』從你嘅回憶載點之中消失咗,所以回憶載點先會完結。呢樣嘢,我一早已經講咗。」

我不服氣地點點頭,然後又馬上說:「咁只要你同我講個『關鍵詞』係咩,我下次咪可以......」

「唔講得,都係一早講咗。」死神再一次伸手指捂住了我的嘴巴,「至於你問嘅第二個問題,果然人類都係比較愚蠢嘅。正如你哋去旅行都有唔同旅行社啦,咁天使同死神都可以幫人穿越時空有咩問題?」

聽死神一說,我又覺得確實有理,所以又點了點頭,然後又問:「咁點解你唔早啲話我知,穿越時空之後回復正常嘅我會無咗大部分發生嘅事嘅記憶呢?人哋天使都有講㗎!」

「超!你唔好攞天使同我比!」死神不屑地啐了一口,「天使嘅責任本來就係做好事,咁佢梗係會講多啲啦,大佬,我係死神嚟㗎,做得多好事會俾雷劈㗎!」

「但係而家回復正常嘅我就會無咗大部分記憶,如果淨係靠我穿越時空嗰一日半日,邊有可能追到阿晴啊?」我總算把心中最重要的問題提出來了。

「欸欸欸,愚蠢嘅人類,似乎你有啲嘢搞錯咗。」死神雙眉一皺,「我最初俾你穿越時空嘅目的係以改寫歷史去改變阿晴嘅死亡,而唔係叫你去追佢令佢唔洗死。我無責任要幫到你追女仔,而即使你追唔到佢,亦唔代表你救唔到佢。」

死神這番話有如當頭棒喝,我也覺得糾結的思緒一下子好像全暢通了。

是的,其實一直以來只是我一廂情願地覺得要以追求阿晴的方式來拯救阿晴,但其實或者從頭到尾這根本就不是一個適合的方法。

所以說,若然命運沒有在我和阿晴的命中寫下「在一起」的戲碼,即使重翻劇本一次,結果也只會相同。

「咁所以,喺現實中嘅阿晴而家......?」我試探地問。

「依然係死嘅。」死神不耐煩地說,「所以你就繼續俾心機去改寫歷史啦,我要翻去追劇啦。」

「咪住!」我叫停了死神,「我仲想問多最後一個問題。」

死神白眼一翻,向我點了點頭。

「我想知,我表白之後發生咗咩事。」這麼重要的一幕,我卻因為在強光包圍下而錯過了,所以我很知道事情之後的發展。

「可憐嘅人類,我勸你都係唔好知比較好。」死神冷笑一聲。

「我想知。」我堅定地說。

「你要自尋短見我都無辦法。」死神雙手一擺,手上突然就多了一部ipad。

他隨手在ipad上按了幾個鍵,屏幕上就出現了一個畫面。

死神輕觸一下「play」,畫面就開始動了。
好開心亦好多謝真係突登上咗penana like個故同follow我嘅巴絲
好感動真係有人會幫我
樓主覺得呢段時間寫文可以同大家交流真係好開心
以前自己一個寫文好多時都會寫寫下無動力
今次同大家傾住寫 感覺真係好唔同

希望大家鍾意今晚嘅加更
但出太快又可能儲唔切讀者 好矛盾
Play
又去到呢啲位停
好吊癮
Play
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞