《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
好方法
不過根據翻設定,如果個信息同未來有關就會自動從歷史中消失
每次穿越都紋番個,每個都係提醒自己向阿晴表白
每次穿越都紋番個, 即係要痛好多次
阿軒次次穿越又學游水又要紋身,好忙
啱啱放工 未睇都推咗po先
多謝薯仔巴
今晚十點半有故睇
「唔係唔值得,只係最值得講嘅時候已經過咗啦。」
好開心見到大家慢慢見到香姨嘅故事嘅特別
今晚十點半出文
順便睇下上唔上到200正皮加更
夜晚一推
多謝你
今日端午節人煙稀少咗
Pish
軒仔次次穿越都同班朋友仔一齊 其實啲朋友有無幫到軒仔去記得穿越嗰陣嘅事
多謝
無人知道阿軒穿越 而佢亦唔講得
再推
好似係第一次見啊
記錯嘅話唔好怪樓主 因為都係想講聲多謝
唔一定要知 但一班朋友講返就會知道有呢一啲事(?)
至少生日同學生會嗰次都會有朋友提到軒仔d記憶係有出入(?)
設定嚟講 就係阿軒會處於記得但模糊嘅狀態
所以阿軒聽人講嘅時候 佢會知好似有發生過 但又唔完全記得細節
成個世界觀入面 會唔會有穿越者比較在乎要尋根 然後問得返完整事件 定有股神秘力量 阻止呢件事?
呢個就要睇落去啦
不過始終故事重點係愛情,可能我都有細節無諗得咁通,唔介意大家俾意見㗎
(三十)續
香姨聽了我的話,雙眼看著了我,眼中閃現了一絲剛才一直未見的澄明。

而她本來猶豫的臉色,就如雨後烏雲般一掃而空。

「都啱嘅,而家唔講,唔通真係到兩腳一伸先嚟講咩?」香姨自言自語地說了一句,把手伸了出去,似是下定決心般握住了詳伯的雙手。

「阿詳啊,原來咁就九十年啦。

你仲記唔記得我哋九歲嘅時候跑過上座山,你話大個要做個大將軍,我就話要生翻十個。

結果而家睇翻轉頭,原來我哋咩都做唔到。

你知嘛,當你走咗去打仗之後,我一直都信你會翻嚟娶我。

直到我落咗香港等咗幾年,我以為你已經死咗。

結果,到我結咗婚,生埋仔,先發現你竟然未死。

人生真係好搞笑啊可?

我哋曾經想做嘅嘢,無乜幾多件做到;我哋以為無可能嘅事,命運就安排佢發生咗。

原來生命無常就係咁解,永遠都估佢唔到,永遠都係無『以為』。

就好似我一直都以為自己無同你講我嘅心聲,係因為我好怕我所講嘅所表達嘅愛意,會破壞我哋之間嘅關係。

但當我而家慢慢講出我嘅心聲嘅時候,我先發現,原來我唔想講出心聲,係有原因嘅。

我怕,我發現自己心入面已經唔再愛你。

其實我哋嘅愛情,早喺我哋同自有家庭嘅時候已經完咗。

但或者係因為我哋之間嘅情太重要,所以我一直都唔敢坦白咁對自己承認,其實我唔再愛你。

我好怕,要否定嗰個愛你嘅自己。」

說到這裡,香姨頓了一頓,似是在整理心情,同時也在鼓勵自己把話說下去。

「但其實由遇翻你嗰一刻開始,你喺我心入面,比起愛情,佔有更多嘅係親情。

事實上,我呢一刻最想同你講嘅唔係『我愛你』,而係『多謝你』。

我好多謝你,俾機會我見證到你有一個好幸福嘅家庭。

好多謝你,當我老公死咗之後一直喺我身邊支持我。

好多謝你,俾我喺呢一段日子入面,感受到同你一齊相處嘅日子係點嘅。

好多謝你,俾我可以了結到我心入面覺得無同你結婚嘅遺憾。

好多謝你,俾我喺咁老嘅時候,一樣可以感受平淡而平靜嘅幸福。

好多謝你,俾我明白,原來見證住最重要嘅人幸福,一樣都係好幸福。」

說著說著,香姨已經把手放在詳伯的臉龐上,珍惜而輕柔地撫摸著。

「阿詳啊,我諗我哋兩個都好快就兩腳一伸㗎啦。

不過,到呢一刻,好似都無咩遺憾啦。

我哋喺亂世之中相遇,但最後都能夠喺太平之中安享晚年,個天都算對我哋唔錯啦。」

比起我預期中會說得痛哭流淚的告白,香姨微笑著說的這番話反而顯得有點豁達。

即使香姨把話說得輕描淡寫,但旁人聽起來,卻一樣感受到當中那份已經變得像酒一樣淳厚的感情。

原來香姨心內早就放下了對「愛情」的執著。

一刻的激情,霎時的愛戀都只是年少輕狂時的期望。

比起追求愛情的名份和感覺,香姨心底所重視的,只不過是彼此都能夠安好。

「你若安好,便是晴天。」

這份感受,若非經歷年月的洗禮和反省,否則絕不可能領悟得到。

在日本的夜景下,聽著香姨這番告白,我內心不期然湧上了一陣超齡的溫暖感。

「阿香啊!」就在我和香姨享受著表白後和諧的寧靜時,突然阿詳伯伯就在這個時候開了口。

「阿詳?」香姨聽到阿詳伯伯呢喃的聲音,一陣驚呆地望住了他,意想不到一向連人也認不出來的他會突然叫出自己的名字。

「阿香啊!等我啊,我會翻嚟娶你㗎。」阿詳伯伯突然激動地反過來捉住了香姨的手,含糊不清地說出了這句話。

此話一出,使本來一直能夠微笑傾吐心事的香姨一息間便落下了兩行眼淚。

「傻佬,以為仲係十六歲咩?」香姨又哭又笑,跟呆得一臉認真的阿詳伯伯形成了有趣的對比。

在旁看著這一切的我,不禁深深被二人的情誼所打動。

而我也幻想著,或者此刻已患腦退化的阿詳伯伯,腦海中的香姨永遠都會停留在十六歲的時候的樣子。

因為這時候的香姨,正是活在他最愛也是最難忘的時刻。

若我與阿晴最終仍然沒有相愛,而阿晴也難逃一死,阿晴到底會在我腦海中留下一個怎樣的樣子呢?

我內心中的問題當然沒有得到回應。

而阿詳伯伯與香姨也安靜了下來,欣賞著這最後一圈摩天輪的風景。

這一圈的輪轉,這一段高低起伏,好像就是在述說著香姨和阿詳伯伯的故事,也好像在無聲地回答著我的問題。

命運如輪轉,高低早有定數。

而我知道,當這最後的一圈完結之後,這摩天輪,將會改為承載我與阿晴的命運。
今晚見距離加更仲有點遠, 不過我都會有耐性等下嘅
大家都可以趁機分享下對呢篇嘅感受, 好鍾意睇下大家啲估計同回應
繼續出啦
我有寫緊嘅, 準備一有加更就出得
多謝飛虎巴成日幫推
Live. 香姨嘅愛已經昇華到另一個層次。like 吖。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞