《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
留名呀
新po點加更呀,依架40啦喎
Lm
好想快啲睇
好好睇 勾起好多回憶
樓生加油!
加油加油 留個靚名先
大家早晨
多謝一訓醒又見到唔少熟悉嘅名嚟左lm
又到樓主報更時間
今日暫定兩更, 午更大約一點, 晚更遲少少再公佈, 大概都係同平時差不多

加更方面, 因為之前講左舊po到250正皮會加更, 為免浪費大家心機, 所以繼續跟翻舊po(而家差兩個)嚟加更先
至於呢個po, 為左儲翻D正皮, 暫定到100正皮再加更, 咁應該唔會出現新舊post加埋今日之內加兩更掛

今日嘅更大概係咁, 鍾意呢個故嘅歡迎留個名俾個正皮, 如果仲未去上個po留正皮, 快D上翻呢個po頂去翻post 1 啦, 仲差兩個就加更啦
LM support. Go go go
會唔會有人想阻止啊軒
多謝你
Hi又見到你
今日內就會知發生咩事
LM
以前嘅阿軒對依家嘅阿軒做嘅改變冇記憶?

個設定奇怪得嚟好殘忍
以前嘅阿軒喺舞會 生日嘅記憶咪一篇空白
lmlm
問得好好
好鍾意大家成日問出重點,
呢個問題會係第四章答到大家
先多謝大家lm同正皮
話咁快上到75正皮 唔通第一日已經要100正皮加更

Btw舊po仲係差兩個正皮先到250 唔通無新讀者
Btw為咗就公司做嘢,今日午更會早少少出文
(二十四)
不過既然沒有發現什麼,也許真的是我多心了吧。

但既然現在有了要表白的決定,那麼現在我應該做的,就是要安排一個美好的表白時機。

「喂喂喂,呢個Hep Five嘅摩天輪好似幾靚又幾浪漫喎,我哋當初點解唔去嘅?」我故意提問一下,引起大家的注意。

「咩啊,又係你哋班男仔話坐摩天輪悶所以唔去嘅?」Aiko隨口回應了我。

「但係我睇睇下呢...咦!原來Hep Five個商場入面有間Jump雜誌嘅專門店,入面有賣好多海賊王嘅products喎!」我刻意向著九公的方向提高聲調。

「咩話?One Piece?咁要去啦!我要買娜美同羅賓嘅figure啊!」九公一聽到「海賊王」,果然是毫無抗拒之力。

輕鬆先解決了一個,我心裡暗喜。

「但係,其實我都對摩天輪興趣不大。」蕭揚在這時開了口,而在我記憶中,他在旅行中除了有興趣參觀文物古蹟之外,的確對風景和購物都不太感興趣。

不過,作為他多年的朋友,我對他的特別愛好還是瞭如指掌的。

「嘩!呢度講啊,Jump Shop隔離竟然仲有全大阪唯一一間名偵探柯南嘅專門店啊,佢裡面呢......」

「好,我去。」我的話還沒說完,蕭揚已經直截了當地答應去了。

果然,推理題材對蕭揚來說,就像女性對九公的吸引力一樣大。

「咁Aiko阿晴你哋兩個呢?」攻陷了男生,是時候把攻勢轉向女生了。

「咁你哋成班男仔都去,我哋又無咩所謂嘅,坐下摩天輪做最後嘅景點都好啊。」Aiko一邊說,阿晴也在旁邊一邊點著頭,似乎兩人都同意了。

我心中暗暗喝采,慶祝著表白的第一步輕鬆完成,但表面卻不動聲色地說:「咁樣我哋就約八點鐘係Hep Five商場集合啦,到時候一齊食埋晚餐,就可以順便坐埋摩天輪啦。」

結果四人同時贊成,而我,也為著成功開展著與曾經經歷的歷史截然不同的新發展而高興。

有著前三個回憶載點的鋪排,加上浪漫的場地,我相信自己的成功機會很大。

而只要我成功令阿晴成為我的女朋友,歷史中她將不會跟盧業成在一起,那麼跳海的結局就可以得到改寫了。

想到這𥚃,我不禁在心𥚃暗自歡喜,急不可待阿晴在現實中復活。
(二十四)續
「咁你哋記得今晚睇完波要準時走啊,如果你哋遲到,今晚餐晚餐由你哋俾啊!」Aiko警告著我們。

「無問題,我應承你一定會準時嘅!」我用信心保證。

「唓!仲敢講話應承人?」這時候,我聽到阿晴低聲地嘟囔了一句。

當我向她望去時,卻發現她臉上竟然是一副不屑的樣子。

我不禁心生奇怪,到底我說的話哪裡錯了。

「咁唔好講咁多啦,我哋快啲出發去球場影定相先,到時候比賽一完,我哋就可以直接趕去Jump Shop啦買我嘅娜美bb啦!」九公似是一心想著他心愛的模型,所以並沒有聽到阿晴的低語。

「好,咁我哋埋單走人啦!」Aiko率先站了起來,然後大家也收拾細軟逐一離開。

或者因為我分心地想著阿晴的反應,所以執拾得比他們慢了一點,因此成為了最後一個離開餐桌。

可是,當我才剛站了起來,我背後突然又冒起了一陣不安的感覺。

又是那一種被人注視著,盯緊著的感覺。

我忍不住再次快速地掃視店面,看看到底是不是真的有誰在一直盯著我看。

這次,我竟然真的與一對目光對上了。

這對目光,來自一個滿頭白髮的老婆婆。

從外表看來,這位老婆婆似乎並非日本人,甚至似是一位香港人。

然而,我腦海中對這位老婆婆毫無印象,基本上可以說是素未謀面。

而這位婆婆身邊還坐了一位目光呆滯的老公公,只不過我同樣地不認識他。

這時候,老婆婆發現了我留意到她,她便向我點頭一笑。

我此刻再按耐不住好奇心,於是便走到老婆婆的桌前,問道:「婆婆,你識我㗎?」

老婆婆微笑著緩緩搖頭,沒有答語。

於是我不禁再問:「咁點解你頭先好似望咗我幾次嘅?」

老婆婆聽了,把頭微微仰起,被皺紋包圍著的雙眼似是突然亮了起來,然後問了一句:「你,係咪穿越時空嘅人啊?」
終於要表白啦,但係感覺總有啲事搞到會唔得囉
今日午更同晚更隔得有啲遠,所以呢更出長少少
睇下吸唔吸到啲正皮同lm翻嚟
鍾意呢個故請lm正皮
一人一手支持個故 樓主代表殘破嘅肝臟多謝大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞