《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
樓主好ball 繼續gchi 樓主!
中午一推
絕對唔會呀 你知唔知邊個墨說?我見佢開po通常直接打幾篇文,一個po通常已經成千正皮,我覺得你又唔輸佢
多謝你支持我
我都唔敢攞自己同墨說比啊
不過我都會盡力出多啲 希望大家睇得開心
多謝大家留言支持
樓主lunch 忙𥚃偷閒上吓嚟
搞婚禮真心chur
過去嘅軒仔 冇 現在軒仔嘅記憶

返到現在時
現在軒仔都 冇 過去軒仔嘅記憶

咁咪即係喺現在嗰陣
現在嘅軒仔就好似奪舍咁
拎咗過去軒仔嘅身體

過去嘅軒仔就消失咗
唔通呢個係一個鬼故?
巴打思考好細密
Ummm我都係以大雄時光機解釋
舊嘅阿軒無當刻記憶 而現在阿軒有穿越記憶
但最後記憶會點 稍後章節會提到
而且舊嘅阿軒亦只係記憶模糊 所以未至於不存在
我是來推文的
多謝你
咁當時既阿軒靈魂係穿越緊既時候會去左邊呀。
因為最初個故事嘅設定係愛情故事
所以冇將靈魂嘅設定諗得咁多
如果真係要講嘅話
可以當本身嘅靈魂瞓咗
當穿越嘅呀軒離開嘅時候
舊嘅軒嘅靈魂就會醒返
係呀
哦好,好奇問下姐
有啊 其實大致諗好哂
所以先夠膽話唔會爛尾
九點半左右出文
Play!
(三十三)續
畫面上,是Hep Five摩天輪中的阿晴和我。

這時候,摩天輪的門正在打開。

這一刻,就是我被強光帶走而令歷史中的我回復正常的時候。

阿晴沒有為意到我的變化,她只是低聲而驚訝地問了一句:「你話...你鍾意嘅人...係我?」

畫面中的我剛剛回復正常,似乎還未搞清楚狀況,反問了一句:「咩話?」

阿晴把頭垂得更低了,她用著蚊吶般的聲音說:「你啱啱...係咪話你鍾意我啊?」

畫面中的我一聽,先是一呆,然後便大聲地笑了起來:「痴線咩?我幾時有講埋啲咁嘅嘢啊?係你飲醉咗定我飲醉啊?」

看著自己這樣的反應,我不禁掩面搖頭,可是卻又不得不承認,這麼不坦率又大條神經的回應,確實是那個時候的我會做出的反應。

那時的我,還以為年月尚多,卻不知原來緣盡不限時間。

那時的我,還在等待良機,卻不知時機早已在過多的等待中錯過。

看著我當時白目的反應,阿晴上一刻本來羞澀的表情馬上轉為惱怒。

她舉腳用力一蹬,恰好就踢在畫面中的我的小腿骨上。

阿晴沒有理會呼天慘叫著的我,氣鼓鼓地便離開了摩天輪。

望著本來浪漫的告白竟然落得如此慘痛的收場,我不禁再次無奈地搖頭嘆息。

「我都講咗㗎啦。」死神一邊關掉摩天輪的畫面,一邊把「愛的迫降」的頁面開了出來,「我咩問題都答哂你啦,麻煩嘅人類,你快啲去穿越時空,唔好再阻住我啦!」

死神一邊說,一邊已在房間中消失。

「嗯。」來到此刻,我也實在沒有什麼話可以說了。

既然過去我並沒有把握應有的機會追求阿晴,現在因為穿越時空受限而不能追求阿晴,似乎我也不能怪誰。

也許,沒有好好珍惜的事物,直到一天因為遺失了而失去擁有權,最後能怪的也只有自己吧。

對於接下來的穿越時空到底可以做什麼,因為追求阿晴的目標消失了,我一時間也沒有了明確方向。

唯有,就見步行步吧。

我深呼吸了一口氣,然後將心中的無奈、怨氣、難受、委屈、一次過用這句話叫了出來:「天命最高!」

強光一閃。
我雙眼自然地一閉。

不過片刻,強光退去。

同時,我感受到我的頭部不知撞上了什麼的硬物。

「啊!」我慘叫一聲,然後睜開了眼。

原來,我眼前的是一枝鐵製的扶手。

「咦,你訓醒啦?係咪架車搖到你撼親啊?」

這時候,我的左側傳來了一把陌生的男聲。

我把頭轉左一看,一個皮膚黝黑的男生半帶嘻笑地看著我。

當我一看見這張臉,我整個人就呆住了。

在我身旁的這個人,面容雖然跟我在現實認識的已經有了不少差別,可是,即使此時的他樣子長得比較年輕,我還是把他認出來了。

這個人,就是盧業成。

也就是,阿晴將來的未來丈夫。

也就是,那個人渣一般的男人。
殺咗佢
隊冧條渣男就可以改寫歷史
樓上好激動

樓主可唔可以扭橋扭到happy ending
「咩話」果part屌左出聲..
樓主求求你happy ending
好耐冇見 幫你推推 post!
快啲溝咗盧業成就救到阿晴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞