《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
我而家食好肚餓
會啊 今晚會加長
今晚有
有得揀 我都想viutv
多謝大家對我有信心
我會俾心機寫
我又嚟自推
今日忙到傻咗
輕輕一推
+1 做到攰一攰
未收工
辛苦完 今晚有故睇
Same
等你放工
無文好空虛吖。
辛苦大家等文
今晚會嘗試早少少 可能十點幾出文
多謝尋覓巴
收工一推今日攰到仆街
我都收工 翻去開工寫文
等文一推
我期待緊今晚有冇200正皮加更
推到樓主爆肝
差十個就有得加更
我連卡士蘭都有埋 唔驚
(三十一)
當摩天輪逐漸慢下來,那就代表著這一趟美好的旅程將要終結了。

「年輕人,雖然我仲未知你係邊個,亦未知點解你會知道我咁多嘢,」香姨在這個時候開了聲,「但係好多謝你鼓勵我去講出心聲。唔係因為講咗出嚟,可能我就要帶住呢啲心事入棺材啦。」

「香姨你咁好人,邊有咁快入棺材啊?」我聽了,笑著說出了一個白色謊言。

「你咁識得明白人哋心入面嘅諗法,我相信俾你鍾意嘅女仔一定會好幸福。」香姨微微地笑著說,像是看著自己的孫兒一樣。

「如果係就好啦。」我微笑地答,但內心卻是一陣苦澀。

因為當我得知穿越時空的限制時,我就知道要追求阿晴似乎已是天方夜談,所以換言之能為她帶來幸福的人,決不會是我。

這時候,摩天輪貼近了地面,而門也漸漸地打開了。

阿詳伯伯在香姨的攙扶下小心翼翼地離開了摩天輪,兩人的背影互相重疊著,就像二人的命運一樣,到頭來還是緊緊相扣的。

而當我走出了摩天輪後,卻發現只有阿晴和蕭揚二人在原地上,Aiko、九公和June卻不見影蹤。

「點解得翻你兩個嘅?」我好奇地走上前問。

「啱啱本來係話分男仔一個包廂,女仔一個包廂嘅,咁但係九公細細埋嚟同我講,話佢好想同阿June同一個包廂,所以我咪讓咗佢囉。」阿晴漫不在意地說,而明顯地九公也是瞄準了阿晴平日對朋友總是萬般遷就的性格,所以才出口請求她。

若他換轉請求Aiko,一定會被Aiko狠狠地回絕,再加上在暗角中暴打一輪。

「哦...好啦,咁我哋上摩天輪啦。」雖然得到與阿晴同坐摩天輪的機會十分意外,但因為我內心早已打消了要表白的念頭,加上蕭揚也同時在場,所以我內心也對現在的摩天輪之旅處之泰然。

「咪住。」就在我與阿晴準備上摩天輪前,蕭揚突然把我們叫住了,「不如都係你哋兩個上啦,我覺得我個肚有少少唔舒服啊。」

「吓?咁不如我哋等埋你先啦。」阿晴顧己及人的性格又發作了。

「其實都唔洗嘅,你哋上去啦。」蕭揚的臉上難得地閃過了一絲的尷尬,而又不幸地剛好被我察覺得到。

「咦,似乎你係有啲原因所以唔想上去喎。」我一手搭住了蕭揚的肩頭,奸笑著說。

「唉,好,我講,但係你哋唔準話俾其他人聽。」蕭揚一臉無奈地說,「其實,我有畏高。」

一聽這話,我與阿晴毫無同理心地大笑了起來。

「風流倜儻英俊瀟灑品學兼優嘅學生會主席蕭揚竟然會畏高?」我一邊大笑一邊回想起來,確實在與蕭揚的相處中,從來都沒有與他一起嘗過高空活動。

即使在歷史中大學畢業旅行時大家到了紐西蘭挑戰高空跳傘,但那天蕭揚卻因為自稱抱恙而缺席了。

當時大家都對他突如其來的生病感到奇怪,但現在卻一切都想通了。

「警告你哋啊,唔好同人講啊,無朋友做㗎。」蕭揚一臉認真地說,我與阿晴只好捂著嘴巴忍笑點頭。

「總之你兩個上去摩天輪啦,我會扮去洗手間順便睇下柯南間shop,一陣你哋唔好踢爆我就得啦。」蕭揚交下了這句話,便揮長而去,留下了我與阿晴。

「咁我哋上去啦。」阿晴說了,轉身就走上了剛打開門的摩天輪,我只好馬上跟了上去。

原本我以為要費盡心思計劃讓我和阿晴二人同坐同一包廂,想不到當我打消念頭之後,反而竟然無心插柳地成就了最初的想法。

套香姨剛才的一句話,「生命無常就係咁解,永遠都估佢唔到,永遠都係無『以為』。」

摩天輪外的夜景跟剛才一樣琉璃璀璨,但不同的卻閃摩天輪內的人由阿詳伯伯和香姨換成了阿晴。

而我,也由旁觀者變成了主角。

「你啱啱上摩天輪同香姨佢哋做咗咩啊?」阿晴見氣氛有點沉默,便率先開了話題。

「無啊,就係聽香姨同阿詳伯伯表白囉。」我笑了笑,將香姨的故事非常簡略地分享了一次,當然,穿越時空的部分是完全省去了的。

所以,二人的故事大致上就整理成為二人因戰亂分開,後來相遇,所以香姨想向阿詳伯伯表白心底的謝意。

當這個故事說完了,摩天輪不知不覺就轉了兩圈。

「估唔到香姨等咗成世人,最後都可以成功表白佢嘅心聲。真係好感動啊!」當阿晴聽完了香姨與阿詳一生的經歷後,一臉展露出既感動又羨慕的表情。

但我則在內心慶幸,全因為香姨的故事充撐時間,才讓這趟本應會令我坐立不安的摩天輪之旅順利過渡。

而因為這趟摩天輪之旅快將完結,我內心終於可以暫時放下對表白一事的糾結了。

可是,就在這時,阿晴卻開口問了一個問題。

一個,再次證明命運是世上最懂開玩笑的高手的問題。

「阿軒,其實你會唔會好似香姨一樣,都有一個好想同佢表白嘅人啊?」
幸福!一入嚟有故睇
應承咗早出文嘛
越嚟越好睇
放工有文
摩牙摩牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞