《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
點解呢個位停
好彩未瞓睇到加更
直接大嗌:快啲表白呀!
大家早晨又到報更時間
午更一點左右,夜更十點半左右

加更位: 200正皮

好快就知香姨會點㗎啦
早晨樓主
等緊你出文
早晚都見到你
食住糭慢慢等
出文未呀樓主
多謝支持
十二點半見
快啲表白啦,究竟有咩方法呢
瞓醒一推 早日爆200
live 佐
好耐無追故
好快就知
多謝型能刀巴
係新讀者
歡迎你啊
推到200正皮
(三十)
「我係邊個並唔重要,但係有一件事你一定要而家就做咗先,就係同阿詳表白講出你嘅心聲。」

我知道現時情況趕急,而且這也是香姨的最後一個願望,我決定即使有點亂來,但也要見步行步地嘗試幫她完成她穿越十三次也未成功的夢想。

「啋!」香姨笑了一聲,「我哋兩件老嘢加埋都就快兩百歲,仲講咩表白啊。」

「你哋經歷過咁多嘢,唔通真係無一啲收埋係心入面一直都未同對方講嘅嘢咩?」我不放棄地再問。

「咦,後生仔,點解你好似好熟悉我哋咁嘅?」香姨一時不解,「不過,就算有幾多嘢未講都唔重要啦,講咗,阿伯都聽唔明啦!」

這時候,我發現摩天輪原來已經偷偷的轉了半圈,換言之,我尚有兩圈半的時間。

「詳伯聽唔明,咁但係對你嚟講呢?」我決定加緊再問。

「我?」

「詳伯係聽唔明,但如果唔講出你嘅心聲,對你自己又有咩影響啊?」

「影響?講又無咩影響,唔講又無咩影響,咁呢啲無關痛癢嘅事不如收埋係心度算啦。」香姨微微一笑,似是在安慰自己。

「無關痛癢?你哋相識九十幾年嘅回憶都叫無關痛癢?相愛、分離、再遇、互相照顧到晚年呢啲經歷又係無關痛癢?到底係真係無關痛癢,定係你太過輕視自己嘅心聲啊?」

我發現自己不知不覺地聲音變得大了起來,原因是,「無關痛癢」這四個字,正是我一直以來壓抑著自己對阿晴的感情的字眼。

相比起對香姨說話,我更感對自己似是在斥責著內心中軟弱地面對感情的自己。

「你,你點解會知道我哋咁多嘢嘅?」香姨面露震驚。

「以前,你可以怕拆散自己同人哋家庭可以唔講;老咗,你可以怕打擾到詳伯嘅生活而唔講;但到今日呢一刻,當詳伯連聽都聽唔明嘅時候,到底仲有咩原因唔講啊?迴避永遠都可以有好多理由,但係認真面對就只有一個原因,就係值得。」我認真地看著香姨,「唔通你嘅心聲真係唔值得講出口咩?」

我知道,香姨此刻的退縮,與我一直以來秘而不宣的心聲同出一轍。

明明就是最真實的心聲,明明就是最值得向對方說出的話,但因為一個又一個的理由和藉口,結果讓該說出的心意沒有說出口,讓該聽到心意的人沒有接受到被愛的心意。

我不願再見證這悲劇發生,所以我現在才這麼極力鼓勵香姨。

因為我要說服的不只是香姨,更是心底中同樣因為害怕說出心聲而顫抖的自己。

這時候,香姨低下了頭,輕輕的用手撫掃著自己雪白的髮尾。

然後她的手從髮端緩緩地垂下,在半空中靜止著,猶豫著,停在詳伯與她之間,彷彿連她的手也在思考著,到底應該前行,還是退避。

香姨低聲地既似是自言自語,又似在回應我說:「唔係唔值得,只係最值得講嘅時候已經過咗啦。」

「珍而重之咁收埋喺心底嘅心聲,而且係關於愛嘅心聲,我相信幾時都值得講。」我微笑地看著香姨想要給她勇氣,但又感到自己的內心隱隱作痛,因為這番說話再一次擊中了怯懦地埋藏心聲的自己。

從來都是說的容易,做的難。
加速
午更來了
希望大家睇得開心
到底阿軒可唔可以令香姨講出心聲呢?
到底香姨同詳伯嘅結局係點呢?

今晚夜更揭曉 !!!
btw大家繼續集氣, 希望今日到200正皮加更啦
好鍾意香姨同祥伯呢段
感人之餘 對主角啟發都好大
樓主加油
我自己都好鍾意
多謝支持啊
食lunch再推究竟幾時會表白
今晚有答案
突然諗到,阿軒仲可以學 Memento 個主角咁,將啲重要信息紋係身上面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞