《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
多謝尋覓巴
但呢啲好嘅唔靈醜嘅靈
希望唔好講完就有

Anyways 希望正皮繼續追翻上之前個Po
同埋有更多新讀者
所以有新讀者出嚟 記得lm say 個hi
食完飯再推 推到樓主爆肝為止
150ed
食緊飯都仆上嚟見到 150正皮
多謝大家支持
而家食定卡士蘭 今晚加更
講定下一次加更: 200正皮
P牌冇得正評
但心意收到多謝你
今晚十一點第一更
十二點半後加更
頂一頂估你唔到 係片段都有其他穿越者
仲有2分鐘
11點啦樓主
(二十七)
接下來,香姨拉著我找了一個位置坐下,然後分享了她跟June爺爺的故事。

一個,似是只會出現在電影或電視之中的故事。

「呢個故事要由1922年嘅廣州佛山開始講起。

嗰一年喺佛山二牛村有兩家人同時生咗小朋友,王家生咗一個女,爸爸媽媽為佢改名做「王香」,亦都即係我;而另一家人,陳家就生咗一個男仔,個名叫做「陳詳」,亦都即係June嘅爺爺。

其實本身我哋王陳兩家人係村入面嘅關係已經好好,而咁啱仲要兩家人一齊有咗BB,所以自然就令我哋兩家人親上加親。

嗰個年代,其實父母之命嘅婚姻仲係好普遍,所以我同阿詳嘅爸爸媽媽一早已經傾好,等我哋兩個大個之後就會成婚,等佢哋兩家人真係可以做埋親家。

或者係因為兩家人實在太熟,所以我同阿詳基本上就係對方由細到大嘅好朋友,玩又一齊,打交又一齊,簡單啲講,就係青梅竹馬。

嗰時大家都無諗過要唔要結婚,但係當你每日嘅生活入面都有住對方嘅時候,你好自然就會覺得生命之中有對方係必然嘅。

直到有一日,當我發現原來佢係有可能會消失嘅時候,我先發現,原來呢個世界係無必然嘅存在。」

聽香姨把故事說到這裡,我不期然地想到了阿晴。

阿晴由中二開始,就走進了我的生命中。

即使她只是我每天上課時的玩伴,或是我課餘時的好友,但長年累月之後,她的陪伴、同在、傾談、笑顏,一一都成為了我生命中必然的存在。

或者,會否就像香姨所說,阿晴的出現就是為了向我證明,世上並沒有必然這回事?

「時間要跳到1938年。

嗰一年,我同阿詳都十六歲,本應仲應該係無憂無慮嘅青春日子,就俾一場抗日戰爭打亂咗。

我好記得嗰年嘅四月,當時我仲係農田度幫緊手收割,點知我家姐突然好急咁跑翻嚟同我講,話我爸爸、仲有阿詳同埋幾個我哋嘅朋友都要走啦。

當時,我都未明白我家姐講緊咩,我只係記得我一聽到阿詳要走,我就係咁跑係咁跑,一直跟家姐跑到村口。

喺村口,我見到差唔多全村嘅男人都上哂車,而我媽媽已經攬實我爸爸喊到收唔到聲。

我聽到身邊好多人講,呢架車,係要車哂啲男人上前線打日本仔。

而我哋每個人都知,上得前線就預咗九死一生。

所以呢一刻,其實就已經係生離死別。

我好唔容易咁搵到上咗車嘅阿詳,嗰一刻,我見到佢喺到一直四圍望,直到見到我嘅時候對眼先停低咗。

阿詳本身就係一個唔多講嘢嘅人,而喺嗰一刻,佢更加講唔到嘢。

我記得佢一望到我,即刻就跳咗落車,然後攬住咗我。

喺呢一個擁抱之前,其實我哋一直都無講過咩兒女私情嘅感情事,但或者因為大家都知道呢一刻再唔講,可能以後就無機會再講。

所以,嗰時我都係咩都無講,只係靜靜地咁由得佢攬住我,同埋用佢件衫嚟抹眼淚。

喺佢上車之前,佢望住我,好認真咁講咁一句:「等我,我會翻嚟娶你。」

其實有邊個會知打仗打到幾時啊?

而家諗翻,其實佢都係想安慰我,但係嗰刻嘅我咩都無諗,只係一心一意咁等佢翻嚟。

結果,當然佢再無翻過嚟。

而係同一年嘅十月,廣州俾日本仔攻陷咗。

好彩我哋一家有人脈,係淪陷之前坐船落咗嚟香港暫避,先叫做有一時嘅平安。

係香港嘅我,其實仲係好掛住阿詳,雖然心裡面明知佢兇多吉少,但始終就係放唔低佢。

講真,一個人由每一日都對住,變成完全消失係自己嘅生命入面,呢種感覺,就好似個身體失去咗一部分,無論點都會覺得有啲唔自在。」

我一邊聽著香姨的故事,內心卻一邊想到阿晴。

即使我與阿晴的關係遠遠不及香姨跟阿詳的經歷深厚,我卻對香姨的感覺身同感受。

自從阿晴與他人在一起開始,我的身體也好像缺少了一部分。

那一部分,或者就是心臟吧。

「到咗我廿三歲嗰年,我個心對阿詳嘅期望就跟住抗日戰爭一齊完咗。

或者你會問,點解我唔再等落去呢,或者打完仗就會搵到佢呢?

但其實我想話你聽,係嗰一個年代,二十歲都未結到婚嘅女人,已經足以俾人評頭品足。

即使係俾人點話都好,我都一直堅持住要等阿詳。

但係我由十六歲等到廿三歲,等到外人唔單止對我,更加對我嘅家人說三道四,我就明白,我係時候要做決定。

最後,我嫁咗俾一個小工廠嘅太子爺,生活尚算係唔錯。

係舒服而平安嘅生活之下,我以為呢個將會係我往後人生嘅寫照。

但係到我三十歲嘅時候,命運就同我開咗一個最大嘅玩笑。」
今晚加更再見
鍾意個故請你俾個正皮 lm或者講句加油

恭喜巴打上咗Penana首頁
多謝巴打話我知
咁要多謝一直支持呢個故嘅巴絲
報告下 十二點半會出加更
可能大家覺得shift咗去香姨嘅故事有少少side track咗,
但希望大家有耐性睇落去,
因為除咗樓主手痕想寫之外,
香姨嘅故事亦對主線有影響㗎

最後問句,有冇人會等埋加更先訓?
有,每晚都等你出故
緊係有啦
一定等
我都上去比個like 先。
多謝巴打
多謝大家應我同等我, 就快有文出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞