《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
等你呀,樓主
加速加速
100正皮達成
如果今晚樓主爆肝, 大家會同樓主講咩?
anyways 三更, 今晚有三更
由於大家實在太痴線
下一次加更決定係150正皮
好期待大家繼續正皮只要唔好今晚推爆就得
(二十五)
聽到這一個問題,我整個人就像是被冰封般一動不動地呆住了。

「你點解...會知嘅?」我勉強從嘴裡吐出了這幾個字。

老婆婆淡紅色的雙唇微張,似是準備要答話。

正是在這個時候,店外傳來了九公的叫聲:「快啲行啦軒哥!好快開波㗎啦!」

我見老婆婆將嘴唇合上了,把本來想說的話吞了回去。

即使此刻我內心好奇與驚訝交襲,但因為九公在外面催促著,我只好放棄再向老婆婆問話。

當我向著店外走的時候,我突然聽到背後傳來了一聲:「年輕人。」

我一聽是老婆婆的聲音,霎地轉身回頭過去。

老婆婆仍在原本的位置向我微微一笑,然後嘴唇微動。

以我所見,她是以唇語對我說了一句:「今晚再見。」

由於事情來得太莫名奇妙,而時間也不容我多想,我只好馬上轉身繼續往店外走了。

在前往球場的一路上,即使九公向蕭揚興致勃勃地討論準備觀看球賽的事宜,但我卻完全沒有心機回應他們。

因為我此時此刻的心思,全然落在那個老婆婆身上。

到底她是誰?我認識她嗎?

到底她為什麼會知道我是穿越者的身份?

我記得死神曾經說過,若然我主動向別人透露正在穿越時空的事,穿越時空的旅程便會馬上完結。

那麼若是別人主動發現我是穿越者的身份,這又算是我主動向別人透露身份嗎?

我穿越時空的旅程又會被馬上中斷嗎?

這一連串的問題一直纏繞著我的思緒,直至到被我口袋中的手機震動所中斷。

我把手機拿出一看,原來是來自阿晴的whatsapp。

「你而家記唔記得應承咗今晚要做咩啊?」信息的最後,還加上了一個「斜眼向上嘲笑」的表情符號。

「咪八點鐘係Hep Five商場集合囉。」我回應了她一個「眼戴太陽眼鏡」的表情符號。

「哦...又記得啦,我以為你講親關於『應承』嘅嘢都會唔記得嘅㖭。」這次阿晴配上了一個「雙手攤開」得表情符號。

「點解我唔明你講咩嘅?」我加了一個「滴汗」的表情符號。

「上一次我問你,喺cafe我應承咗你啲咩,你都唔記得啊,仲笑住反問我係咪我記錯!」阿晴這次加了一個「嬲嬲」的表情符號。

「我點會唔記得啊,你咪應承我有咩困難或者唔開心要同我哋幾個分享囉!」我回應了一個「笑喊」的表情符號。

「哦!成日都話唔記得之後原來又記得翻!你好煩啊!」阿晴這次連表情符號都沒有加上,似乎是真的生氣了。

對於無辜地突然就成為了阿晴的生氣對象,我唯有嘆一口氣,無奈地收好了手機。

結果,整場球賽就如當年我所經歷的一樣,主場的大阪飛腳以4:3擊敗作客的鹿島鹿角。

比賽固然精彩,但我卻完全無心裝載。

除了是因為當年我已經看過這場比賽之外,也是因為今天實在是發生了太多莫名奇妙的事情了。

先是那個身份不明的老婆婆,繼而是被阿晴無故地遷怒,明明在以前的歷史中都沒有經歷這些事情,怎麼在我打算表白的今天卻發生了這麼多意外的事呢?

也因著這些擾人的思緒,我既不能專心觀看比賽,又不能把握時間計劃向阿晴表白的計劃。

簡單而言,在整段時間中,我就是一事無成。
你需要卡士蘭
但讀者表示:
真心大家都好癲
好啦其實係我睇低咗大家
樓主內心期望呢個post 2 可以多正皮過po1 , 雖然我知好難, 但都期望下
被睇低嘅讀者表示,你一更完就即刻睇
每次見到你出文,即刻會好興奮但同時睇完又好從失落,好想快啲有得再睇
唔好咁灰機,好多人追緊你個故㗎,俾啲信心自己啦樓主
其實我唔完全係灰, 係見好多故都係post 2都少人睇過post 1
所以我心入面都擔心, Post 1 咁快完左會唔會令到啲人卻步入post 2
當然我都好多謝大家繼續嚟到呢個Post支持
我會繼續為所有支持呢個故嘅人寫好呢個故事
其實個婆婆係邊個
同埋個阿伯咁嘅設定係咪有咩玄機
今日仲有兩更, 可能會提到
玄機一定有, 睇落去就知
樓主加油,寫文都要保重身體
點解唔賭波呀,賺下錢都好呀
多謝你關心我
睇波不賭波
下一更十一點半左右出
第三更真係有少少意外
可能要夜少少 大概一點出
個呀伯唔通係老咗嘅呀軒
我都有諗過,但如果佢係老咗嘅阿軒,可能不停回到過去而產生嘅蝴蝶效應令到佢呆呆滯滯係成立。咁照道理隔離嗰個就係阿晴,即刻阿晴冇死到,但如果阿晴冇死到,阿軒應該唔會再係呢個載點

定係阿婆都係曾經回到過去救佢嘅另一半?用一個過來人身份話俾阿軒聽過去嘅你冇新創造嘅記憶
樓主番工夠唔夠精神
多謝你關心我
應該死唔去
睇埋下一更先瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞