《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
(二十五)續
「大阪飛腳個前鋒嗰一腳真係射得幾好。」

「大阪飛腳個啦啦隊隊長對腳都真係幾好啊。」

在整個回到大阪市區的車程中,蕭揚與九公似乎對剛才的比賽依然念念不忘,所以直到下車,仍然不住地討論著球賽的內容。

而我則感到心煩意亂,所以沒有多回答他們。

我們三人下車走了不久,便已望見Hep Five鶴立雞群般在街道之中。

而它的著名景點摩天輪,即使現在天色已暗,但仍然耀眼的出現在Hep Five的中層位置。

「阿軒!呢邊啊!」這時,我們聽到了Aiko的叫喚聲,便看見她與阿晴已經站在Hep Five的入口了。

當我們走了過去,阿晴看見了我,馬上把頭別開,似乎仍在生氣當中。

「好嘢!齊人,食飯!」九公似乎餓了很久,一見大家集齊,馬上就起步走進商場。

誰不知他一起步,就被Aiko一手捉住了他的衣領,害他狼狽得差點跌倒。

「未齊人啊,唔好行住。」Aiko把手收回並解釋說。

「仲有人?」我見我們五人已齊,一時不解地問。

「嗯,啱啱我同Aiko行街嘅時候識咗個香港人嘅家庭,個家庭入面有個姐姐同我哋好好傾,仲教我哋化妝啊!我哋同佢傾計嘅時候,佢話佢哋一家人今晚都會嚟Hep Five,所以咪邀請咗我哋同佢哋一齊食飯囉。」阿晴一邊回答,一邊刻意地不望著我。

「吓!同陌生人食飯咁怪?咁不如你哋同嗰家人食,我哋三個男仔自己食好過啦。」九公一聽,馬上搖頭拒絕。

正當Aiko看似要如常地反駁九公時,遠處傳來了一聲女聲的叫喚:「Aiko,阿晴!」

我們一同望了過去,一個身穿熱褲背心,身高跟蕭揚差不多一樣有一米七的女生向我們跑了過來。

這女生看來年紀應該有二十五六歲,臉上時尚的妝容更突顯出了她的活力,即使她站在阿晴與Aiko旁邊也不覺年齡距離太遠。

「唔好意思啊,我哋行得慢,嚟遲咗少少。」那位女生向著Aiko和阿晴抱歉。

「唔緊要啊,June姐姐,佢哋幾個都係啱啱先到咋嘛。」Aiko親熱地繞住了June的臂彎。

June順著Aiko的眼光看到了我們三名男生,馬上展露出陽光般的笑容,然後問Aiko說:「今晚我哋就係咁多人一齊食飯啊?」

「本來係嘅...不過而家呢...」Aiko似乎因著未知道我們男生的心意,一時間難以解釋。

「食!」突然之間,九公不知從何處閃現到June的面前,然後伸出了友誼之手說:「你好,我叫做葉煌,不過你都可以叫我做Pascal,我最鍾意就係同啲新朋友食飯㗎啦。Nice to meet you June。」

看著九公這突如其來的改變,Aiko和阿晴都呆住了。

但我和蕭揚並不驚訝,因為我們知道九公已完全被June的美貌與長腿所臣服了。

「我爺爺佢哋都到啦!」June高興地揮手並向遠方跑去,而九公伸出的友誼之手則孤獨地停在空中。

不隔多久,June便伴著兩位老人家來到我們面前了。

我一見這兩位老人家,心裡不禁一震。

因為,這兩位老人家,正是我在午間時遇上的老婆婆還有她身邊的老公公。

老婆婆見著我驚訝的表情,她只是微微一笑,然後說了一句:「你好啊,年青人。」
婆婆係咪死神派嚟嘅使者
定係June其實係死神
下一篇加更文大約一點出
下次加更150正皮
無咩事我攞線去縫翻個肝出翻去打文先
可能老公公先係死神
鍾意呢個故嘅人記得lm、正皮或者同我講句加油啊
卡士蘭啦
樓主加油, 會等埋出文先瞓
我們懷念他們
爆肝
終於等到有故睇
多謝大家支持 努力打文中
辛苦大家一齊捱夜
攰嘅聽朝睇又得
臨瞓前一推
多謝你聽朝再睇
夜鬼表示可以等埋下一篇先訓
一齊爆肝
Let’s go party party all night woohoh
I'm gonna bring the beat back
訓哂未?
就快有文出
仲有冇人睇㗎
有呀,陪你爆肝
等梗
我等緊。
俾三分鐘你。
等緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞